Δροσιστείτε στους πιο όμορφους καταρράκτες του κόσμου

pliva-katarraktes
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Ίσως από τα πιο όμορφα και δροσερά θεάματα που συναντάμε στη φύση, οι καταρράκτες πάντα συναρπάζουν με την ένταση και την ορμητικότητά τους, αλλά και το σκηνικό που δημιουργούν με τις απότομες πλαγιές, τα βουνά και τη βλάστηση να τους περιτριγυρίζουν. Δείτε μερικούς από τους πιο ιδιαίτερους του κόσμου και προσπαθήστε να «ακούσετε» την ένταση του νερού.

Iguazú, Βραζιλία και Αργεντινή
Όταν ένας καταρράκτης δεν είναι αρκετός, υπάρχουν και οι Iguazú, που αποτελούν το μεγαλύτερο σύστημα καταρρακτών στον κόσμο, με περισσότερους από 270, σε ακτίνα 2,7 χιλιομέτρων. Βρίσκονται στα σύνορα Βραζιλίας και Αργεντινής στην καρδιά ενός εθνικού πάρκου γεμάτου τροπικά δάση και παραμένουν από τους πιο εντυπωσιακούς του κόσμου.

Seljalandsfoss, Ισλανδία
Η Ισλανδία σίγουρα δεν έχει έλλειψη από καταρράκτες, με τον καθένα να έχει τα δικά του ιδιαίτερα στοιχεία. Ο καταρράκτης Seljalandsfoss συγκεκριμένα, στα νότια, μπορεί να μην είναι ο υψηλότερος, αλλά είναι σίγουρα από τους λίγους στον πλανήτη που μπορεί κάποιος να περάσει από κάτω. Που σημαίνει πολύ απλά ότι δίνει περισσότερες δυνατότητες να τον θαυμάσει κάποιος από πολλές οπτικές γωνίες.

Pliva, Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Στην καρδιά της Jajce, μιας γοητευτικής πόλης του 14ου αιώνα κλεισμένης πίσω από μεσαιωνικά τείχη, οι καταρράκτες Pliva μετρούν 17 μέτρα ύψος και συνδυάζονται αρμονικά με τη φύση και τα σπίτια με τα κόκκινα κεραμίδια στο φόντο.

Angel Falls, Βενεζουέλα
Φτάνοντας τα 980 μέτρα, πρόκειται για τον υψηλότερο του κόσμου. Είναι τόσο ψηλός, ώστε ποσότητα του νερού, εξατμίζεται πριν φτάσει στη βάση του και κοιτώντας τον από χαμηλά, δίνει την εντύπωση ότι αναβλύζει από τον ουρανό. Κάτι επίσης ιδιαίτερο είναι ότι ο συγκεκριμένος καταρράκτης δεν δημιουργείται από λιωμένους πάγους ή κάποιον ποταμό, αλλά από την έντονη βροχόπτωση.

Καταρράκτες Βικτώριας, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε
Οι περίφημοι καταρράκτες της Βικτωρίας δημιουργούν ένα «σύννεφο» υδρατμών που είναι ορατό περισσότερο από 20 χιλιόμετρα μακριά, ενώ τα χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού που πέφτουν ανά λεπτό, όπως είναι φυσικό δημιουργούν έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Έχουν 1700 μέτρα πλάτος και 108 μέτρα ύψος, ενώ η φύση γύρω του, μοιάζει με θαύμα.

Yumbilla, Περού
Ένας από τους μεγαλύτερους καταρράκτες του κόσμου, βρίσκεται κοντά στην πόλη Chachapoyas στο Περού, στο δάσος των γιγαντιαίων καταρρακτών του Cuispes. Το ύψος του φτάνει τα 914 μέτρα και σε συνδυασμό με τη ζούγκλα τριγύρω, δημιουργεί την απόλυτη αίσθηση φύσης σε όλο της το μεγαλείο.

Nohkalikai, Ινδία
Ο υψηλότερος καταρράκτης της Ινδίας μετρά 335 μέτρα ύψος, αλλά ακόμη κι αν είχε το 1/10 του ύψους του, θα παρέμενε πανέμορφος. Πέφτει ανάμεσα σε δυο λόφους με κόκκινα βράχια και περιτριγυρίζεται από δάσος με δέντρα που χάνονται μέσα στην ομίχλη.