Βόλτα σε πανέμορφες παραθαλάσσιες τοποθεσίες στην Ελλάδα

galaksidi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023

Ήρθε η εποχή που η θάλασσα σιγά-σιγά μας τραβά σαν μαγνήτης και οι εκδρομές σε αυτή μοιάζουν με βάλσαμο. Πάμε, λοιπόν, να τριγυρίσουμε με το αυτοκίνητο σε πανέμορφα παραθαλάσσια μέρη της χώρας, προσπαθώντας να «μυρίσουμε» το καλοκαίρι όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πάργα Πρέβεζας
Με στενά λιθόστρωτα σοκάκια, τα λεγόμενα καντούνια, ολάνθιστες γειτονιές, εκπληκτικές παραλίες, καταπράσινο τοπίο και θέα προς το νησάκι της Παναγιάς, ο παραδοσιακός οικισμός της Πάργας δικαιολογεί ξεκάθαρα τον τουρισμό του κάθε καλοκαίρι. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις παρυφές του ενετικού κάστρου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας και στα παράλια του Ιόνιου Πελάγους, η Πάργα εκτός από τις παραλίες της, «καυχιέται» και για το ενετικό της κάστρο, το σημαντικότερο μνημείο της πόλης από τον 14ο αιώνα.

Γαλαξίδι Φωκίδας
Προορισμός παντός καιρού που όμως αναδεικνύεται ακόμη καλύτερα το καλοκαίρι, το Γαλαξίδι στο αριστερό τμήμα του κόλπου της Ιτέας σας περιμένει για να σας συστήσει τα θαλασσοδαρμένα μπαλκόνια των αρχοντικών, τις υπέροχες αυλές του στρωμένες με βότσαλα, την άγκυρα-μνημείο, που βρίσκεται στο λιμάνι, τις σκαλιστές ξύλινες πόρτες και τα λιθόστρωτα δρομάκια, που έχουν πολλά να σας διηγηθούν.

Καρδαμύλη Μεσσηνίας
Στην ανατολική άκρη του μεσσηνιακού κόλπου στη νότια Πελοπόννησο, η Καρδαμύλη είναι ένα μικρό αλλά τουριστικό μέρος, σε ένα σκηνικό εντυπωσιακά θεατρικό, όπου δεν λείπουν οι αντιθέσεις: από τη μία κρυστάλλινα γαλάζια νερά και από την άλλη μεγαλόπρεπα κυπαρίσσια, καταπράσινες πλαγιές και απόμακρα χιονοσκέπαστα βουνά. Εκεί θα δείτε παλιά σπίτια και πυργόσπιτα, γραφικά στενάκια και όμορφες γωνιές, ταξιδεύοντας σε άλλη εποχή.

Καβάλα Ανατολικής Μακεδονίας
Αφού απολαύσετε την Παλιά Πόλη που «μυρίζει» παρελθόν, την Ακρόπολη που ανοικοδομήθηκε πάνω στα απομεινάρια του παλαιότερου βυζαντινού κάστρου, το Ιμαρέτ, ένα ισλαμικό κομψοτέχνημα από το 1817 και πολλά ακόμη σημεία της, βολτάρετε στο λιμάνι της Καβάλας. Αγναντέψτε τη θάλασσα και περπατήστε στη χερσαία ζώνη του, η οποία έχει τουριστικό χαρακτήρα, συγκεντρώνοντας όλη τη βραδινή κίνηση της πόλης, από ψαροταβέρνες, μέχρι πάγκους και καφετέριες.

Κάρυστος Ευβοίας
Κατηφορίζοντας στη Νότια Εύβοια στο νότιο άκρο της, η Κάρυστος είναι μια όμορφη παραθαλάσσια στάση, ιδανική για όσους θέλουν να μείνουν μακριά από κοσμικότητες, κότερα και πεντάστερα ξενοδοχεία. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα, αρμονία, γαλήνη και παραλίες για όλα τα γούστα, αλλά μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το παλιό ενετικό φρούριο που βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι, που εκτιμάται ότι χτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα από Ενετούς. 

Λουτράκι Κορινθίας
Ιδανική ευκαιρία να ξεφύγετε από την πόλη σε σύντομο χρονικό διάστημα και να νιώσετε το θαλασσινό αεράκι, το Λουτράκι βρίσκεται τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο μακριά από την Αθήνα. Επισκεφθείτε το περίφημο Ηραίον, το ναό προς τιμήν της θεάς Ήρας, του 800 π.Χ., κάντε βόλτα στην παραλία, καθίστε για φαγητό με θέα τη θάλασσα και πάρτε μια καλή γεύση από διακοπές.

Σούνιο Αττικής
Όσοι δεν θέλετε να βγείτε εκτός νομού, μια μίνι απόδραση προς το Σούνιο υπόσχεται να σας βοηθήσει να πάρετε τον αέρα σας σε λιγότερο από μία ώρα, μόλις  68 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Περιπλανηθείτε στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, δείτε από κοντά τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα που αποτελούσε ιερό τόπο για τους αρχαίους Έλληνες, βολτάρετε και βουτήξτε στη θάλασσα για το πρώτο μπάνιο.