Οι πιο... ευτυχισμένες (και οι πιο δυστυχισμένες) χώρες στον κόσμο

oi-pio-eutuxismenes-kai-oi-pio-dustuxismenes-xores-ston-kosmo

Νορβηγία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του Δείκτη Ευημερίας μιας σχετικής έρευνας για την ευτυχία των… χωρών, οι αφρικανικές στις τελευταίες και η Ελλάδα περίπου στο 1/3 της λίστας.

Το να ορίσουμε μια ολόκληρη χώρα ως… ευτυχισμένη ή δυστυχισμένη, είναι αρκετά γενικό και ίσως ριψοκίνδυνο. Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι παράγοντες όπως η οικονομία, η εκπαίδευση και η υγεία, που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την ιεράρχηση. Ας δούμε λοιπόν μια σχετική έρευνα.

Την παρακάτω λίστα ( www.prosperity.com/Ranking.aspx ) εξέδωσε το Ινστιτούτο Legatum και οι παράμετροι που υπολόγισε είναι η οικονομία, η επιχειρηματικότητα και οι ευκαιρίες, η διακυβέρνηση, η εκπαίδευση, η υγεία, η ασφάλεια των πολιτών, οι προσωπικές ελευθερίες και το κοινωνικό κεφάλαιο.

Και πριν περάσουμε στη λίστα, να πούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 49η θέση ανάμεσα στις 142 χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτήν, εμφανίζοντας πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Όπως θα καταλάβετε πάντως, η Σκανδιναβία κυριαρχεί.

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες

1. Νορβηγία: Η σκανδιναβική αυτή χώρα κατέλαβε την 1η θέση της λίστας ευημερίας του Ινστιτούτου Legatum για το 2012 και πιο συγκεκριμένα έχει την πρωτιά στο κοινωνικό κεφάλαιο και τη δεύτερη θέση στην οικονομία.

2. Δανία: Η Δανία βρέθηκε στη 2η θέση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Πιο αναλυτικά κυριαρχεί στην επιχειρηματικότητα και τις ευκαιρίες, καταλαμβάνοντας την πρωτιά, ενώ είναι δεύτερη στο κοινωνικό κεφάλαιο.

3. Σουηδία: Η Σουηδία από 7η το 2009 βρέθηκε 3η φέτος. Η χώρα είναι 2η στην επιχειρηματικότητα και τις ευκαιρίες.

4. Αυστραλία: Στην 4η θέση συναντάμε την Αυστραλία, η οποία είναι 2η στην εκπαίδευση και 3η στις προσωπικές ελευθερίες.

5. Νέα Ζηλανδία: Η Νέα Ζηλανδία είναι 5η συνολικά και πιο συγκεκριμένα έρχεται 1η στην εκπαίδευση και 2η στη διακυβέρνηση και τις προσωπικές ελευθερίες.

Τοπίο στη Νέα Ζηλανδία

6. Καναδάς: Ο Καναδάς είναι στην 6η θέση συνολικά, αλλά στην 1η όσον αφορά στις προσωπικές ελευθερίες.

7. Φινλανδία: Άλλη μία σκανδιναβική χώρα στη δεκάδα. Η Φινλανδία είναι 3η σε επιχειρηματικότητα και ευκαιρίες εργασίας και ασφάλεια.

8. Ολλανδία: Η Ολλανδία είναι στην 8η θέση στο σύνολο και στην 6η τόσο στο κοινωνικό κεφάλαιο όσο και στο σύστημα υγείας.

9. Ελβετία: Η Ελβετία είναι 1η τόσο στην οικονομία, όσο και στη διακυβέρνηση, αλλά πέφτει συνολικά, εξαιτίας της 32ης θέσης της στην εκπαίδευση.

10. Ιρλανδία: Η Ιρλανδία βρίσκεται στη 10η θέση στο σύνολο και στην 4η στις προσωπικές ελευθερίες.

11. Λουξεμβούργο: Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Λουξεμβούργο περιλαμβάνεται στη λίστα και αν και είναι στην 1η θέση στον τομέα της υγείας, πέφτει στην 11η στο σύνολο λόγω της 48ης θέσης του στην εκπαίδευση.

12. ΗΠΑ: Μετά από τρία χρόνια στην 10η θέση, οι ΗΠΑ έπεσαν στην 12η θέση. Βρίσκονται μεν στην 14η θέση στον τομέα των προσωπικών ελευθεριών, αλλά ανεβαίνουν λόγω της 2ης θέσης τους στην υγεία.

13. Μεγάλη Βρετανία: Η Μεγάλη Βρετανία είναι 6η στην επιχειρηματικότητα και τις ευκαιρίες και 7η στη διακυβέρνηση.

14. Γερμανία: Η Γερμανία είναι στην 14η θέση στο σύνολο αλλά έρχεται 5η στην υγεία και 6η στην οικονομία.

15. Ισλανδία: Μπορεί η Ισλανδία να έρχεται 61η στην οικονομία, αλλά ανεβαίνει στην 15η θέση της κατάταξης χάρη στην πρωτιά της στην ασφάλεια των πολιτών.

16. Αυστρία: Η χώρα των Άλπεων έρχεται 16η στο σύνολο και 10η στην υγεία.

17. Βέλγιο: Το Βέλγιο είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα στην εικοσάδα.

18. Χονγκ Κονγκ: Το Χονγκ Κονγκ είναι η κορυφαία ασιατική χώρα στη λίστα, καταλαμβάνοντας την 5η θέση στην ασφάλεια.

Το Χονγκ Κονγκ

19. Σιγκαπούρη: Συνέχεια με μια ακόμη ασιατική χώρα. Η Σιγκαπούρη έρχεται 3η στον κόσμο στον τομέα της οικονομίας.

20. Ταϊβάν: Η τελευταία στις 20 πιο ευτυχισμένες χώρες, έρχεται 4η στην εκπαίδευση.

Οι πιο δυστυχισμένες χώρες

1. Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατατάσσεται στην 142η και τελευταία θέση του Δείκτη Ευημερίας και βρίσκεται και στην τελευταία θέση της εκπαίδευσης. Παρά τις σημαντικές πηγές ορυκτών που διαθέτει, είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, με σημαντικά πολιτικά προβλήματα.

2. Δημοκρατία του Κονγκό: Το Κονγκό βρίσκεται στην 141η θέση της λίστας με καθημερινό φαινόμενο τις επιδρομές ενόπλων.

3. Αφγανιστάν: Στην 140η θέση βρίσκεται το Πακιστάν, όπου δεκαετίες πολέμου έχουν αφήσει πολλούς κατοίκους σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας.

4. Τσαντ: Το Τσαντ κατατάσσεται στην 139η θέση. Η επιστροφή κατοίκων από τη Λιβύη μετά την πρόσφατη εκεί σύγκρουση δημιούργησε κοινωνικές εντάσεις στη χώρα.

5. Αϊτή: Η Αϊτή βρίσκεται στην 138η θέση και ήταν ήδη σε δύσκολη κατάσταση πριν το σεισμό του 2010, κατά το οποίο πέθαναν περίπου 316 χιλιάδες κάτοικοι.

6. Μπουρούντι: Όπως και η γειτονική Ρουάντα, το Μπουρούντι έχει υποστεί δεκαετίες θρησκευτικής βίας μεταξύ των φυλών Χούτου και Τούτσι.

7. Τόγκο: Το Τόγκο βρίσκεται στην 136η θέση και αποτέλεσε το επίκεντρο του δουλεμπορίου της δυτικής Αφρικής. Ήταν γερμανική αποικία μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και χαρακτηρίζεται από την πολιτική αστάθεια και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

8. Ζιμπάμπουε: Στην 135η θέση βρίσκεται η Ζιμπάμπουε, η οποία έρχεται τελευταία στη διακυβέρνηση και την οικονομία.

9. Υεμένη: Στην 134η θέση συναντάμε την Υεμένη, χώρα που έχει συσχετιστεί με την Αλ Κάιντα.

10. Αιθιοπία: Στην 133η θέση βρίσκεται η Αιθιοπία, η οποία με 91 εκατομμύρια κατοίκους είναι η δεύτερη χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική μετά την Νιγηρία.

11. Πακιστάν: Στην 132η θέση βρίσκεται το Πακιστάν, με τα πυρηνικά του όπλα να διατηρούν την αστάθεια στην περιοχή.

12. Ιράκ: Τα σημάδια του πολέμου παραμένουν στο Ιράκ, με κάποιους κατοίκους να αναπολούν τη σταθερότητα των ημερών του Σαντάμ Χουσεΐν έχοντας χάσει την πίστη τους στο νέο εκκολαπτόμενο πολιτικό σύστημα.

13. Λιβερία: Η ζωή δείχνει ότι έχει αρχίσει να βελτιώνεται στη Λιβερία, αν και κάποιοι ανησυχούν για την ανεξέλεγκτη λεηλασία των δασικών πόρων. Μπορεί να βρίσκεται στην 130η θέση στο σύνολο, αλλά είναι 68η στο κοινωνικό κεφάλαιο.

14. Αγκόλα: Ο Πρόεδρος Jose Eduardo dos Santos βρίσκεται στην εξουσία από την ανεξαρτησία της χώρας πριν από 37 χρόνια και έχει υποσχεθεί να ανοικοδομήσει τη χώρα μετά τον εμφύλιο που έληξε πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο η Ανγκόλα παραμένει χαμηλά στην 129η θέση του Δείκτη Ευημερίας.

15. Σιέρα Λεόνε: Η Σιέρα Λεόνε έχει άφθονους φυσικούς πόρους, ειδικά διαμάντια, τιτάνιο και βωξίτη, όπως και ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια του κόσμου. Τα ματωμένα διαμάντια οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο που έληξε το 2001.

16. Γουινέα: Η χώρα της δυτικής Αφρικής βρίσκεται στην 127η θέση στο σύνολο αλλά κάνει την έκπληξη στις προσωπικές ελευθερίας φτάνοντας στην 44η θέση.

17. Ακτή Ελεφαντοστού: Οι προεδρικές εκλογές του 2010 οδήγησαν σε ένα σύντομο εμφύλιο πόλεμο το 2011, με τα αντίπαλα στρατόπεδα να μάχονται για τον έλεγχο.

18. Σουδάν: Μετά από έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο έχει χωριστεί σε Νότιο και Βόρειο Σουδάν, με τις δύο νέες χώρες να συνεχίζουν να διαπληκτίζονται για πετρελαιοπηγές και αγωγούς. Βρίσκεται στην 125η θέση στο σύνολο αλλά στην 138η στον τομέα της ασφάλειας.

19. Μοζαμβίκη: Η πρώην πορτογαλική αποικία κατατάσσεται 124η συνολικά, αλλά τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ενισχυθεί από νέες ανακαλύψεις φυσικού αερίου.

20. Νιγηρία: Στην 123η θέση ως πιο ευτυχισμένη από τις πιο δυστυχισμένες χώρες, συναντάμε την Νιγηρία. Δεκαετίες διαφθοράς σπατάλησαν τον πλούτο από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ νέες ανησυχίες προκαλεί η θρησκευτική βία.