Πού και πώς θα ταξιδέψουμε μέσα στο 2020;

taksidi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΜΑΙΟΥ 2020

Τα μέτρα έχουν χαλαρώσει σε πολλές χώρες, τα ταξίδια με τα νέα δεδομένα μπαίνουν ξανά στο πίσω μέρος του μυαλού μας και τα σχέδια ξεκινούν ξανά. Τι σκοπούς έχουν, λοιπόν, οι ταξιδιώτες για το 2020 σύμφωνα με νέα έρευνα της Luggagehero;

Μικρότερη έγνοια για τον προϋπολογισμό τους σε σχέση με την αρχή της κρίσης φαίνεται να έχουν οι ταξιδιώτες τώρα, ενώ η στροφή προς εγχώριους προορισμούς είναι πλέον εμφανής και ξεκάθαρη, σύμφωνα με έρευνα της Luggage Hero, αλυσίδας αποθήκευσης αποσκευών. Σε σχέση με παρόμοιες έρευνες του Μαρτίου και του Απριλίου, μάλιστα, τα δεδομένα φαίνεται να έχουν μεταβληθεί και η διάθεση για ταξίδια εσωτερικού είναι μεγαλύτερη.

Τι έδειξαν, λοιπόν, τα αποτελέσματα της online έρευνας;

Περισσότερο από το 1/3 των ερωτηθέντων θα ήθελε να ταξιδέψει σε άλλη χώρα πριν τον Σεπτέμβριο, αν δεν υπάρχουν περιορισμοί, ενώ το 31% θα περιμένει μέχρι το επόμενο έτος. Το 9% απάντησε ότι θα ταξίδευε μόνο αν υπήρχε διαθέσιμο εμβόλιο. Σημειώνεται, πάντως, 26% αύξηση στην πρόθεση ταξιδιού στο εξωτερικό το 2020, σε σχέση με την αναφορά του προηγούμενου μήνα.

Από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον το 71% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι έχει σκοπό να εξερευνήσει τη χώρα του, είτε με road trip είτε με city breaks. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες έχουν σκοπό να ταξιδέψουν εντός χώρας το καλοκαίρι, ενώ το 16% έχει τόση ανυπομονησία για ταξίδι, που θα ταξιδέψει μέσα στις επόμενες 15 ημέρες μετά την άρση των μέτρων. Στην αντίπερα όχθη, το 6% αναφέρει ότι δεν θα βγει εκτός πόλης μέχρι να υπάρξει εμβόλιο. Μια ακόμη μικρότερη ομάδα ανθρώπων (3%) απάντησε ότι θα περιμένουν η οικονομία να εξομαλυνθεί προτού ταξιδέψουν.

Σχετικά με τα επαγγελματικά ταξίδια, μόλις το 17% απάντησε ότι προσαρμόστηκε στα online meeting, ενώ το 55% πιστεύει ότι θα κάνει τουλάχιστον ένα επαγγελματικό ταξίδι μέχρι το τέλος του 2020.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, περισσότεροι από τα ¾ των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος στο νοικοκυριό τους ήταν σχετικά μικρός, από 0 έως 25%. Το 12% δήλωσε ότι από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, το μηνιαίο εισόδημα έπεσε περισσότερο από 50%. Οι προσδοκίες, όμως, σχετικά με τον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό για το 2020 φαίνονται υψηλές σε σχέση με τον περασμένο μήνα, αφού τον Μάιο το 38% δήλωσε ότι σκοπεύει να ξοδέψει το ίδιο ποσό με κάθε χρόνο και το 17% σκοπεύει να μειώσει το budget 0-20%. Συγκριτικά, η έρευνα του Απριλίου έδειξε ότι ενώ το 35% σκόπευε να διατηρήσει τον ίδιο ταξιδιωτικό προϋπολογισμό και φέτος, οι μειώσεις στα έξοδα ήταν μεγαλύτερες. Πιθανόν οι ταξιδιώτες να βρήκαν κάποιες οικονομικές λύσεις ή να τους είχε καταβάλλει ο φόβος στις πρώτες φάσεις της καραντίνας.

Υπάρχουν, επίσης, διαφορετικές ηλικιακές ομάδες όσον αφορά τον προϋπολογισμό. Αυτοί που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα είναι οι ταξιδιώτες 16 έως 25 ετών, όπου το 53% κατάφερε να διατηρήσει τον ίδιο ταξιδιωτικό προϋπολογισμό ή ελαφρώς χαμηλότερο (μέχρι 20%) σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας. Στην ηλικιακή ομάδα 36 με 45 όμως, το 59% θα καταφέρει να παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τα σχέδιά τους στην αρχή της χρονιάς.