Έξι στάσεις στη Σαλαμίνα

salamina
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Το διαφορετικό αυτό καλοκαίρι, ίσως είναι μια ευκαιρία για απόδραση στη Σαλαμίνα, το πιο κοντινό νησί στις ακτές της Αττικής, που μέχρι τώρα οι περισσότεροι δεν του είχαν δώσει σημασία.

Οι οικονομικές αποδράσεις θα πρωταγωνιστήσουν φέτος το καλοκαίρι, μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ο οποίος δείχνει ότι δεν θα μας αφήσει εύκολα σε ησυχία. Η ανάγκη, όμως, για αλλαγή περιβάλλοντος μετά τους δυο μήνες καραντίνας είναι επιτακτική, όσο κι αν η τσέπη δεν συμφωνεί. Γι’ αυτό, λοιπόν, βάζουμε, τη Σαλαμίνα στο παιχνίδι, ένα νησί που όσοι δεν κατάγονται από εκεί σνομπάρουν, ενώ δεν θα έπρεπε. Ιδού έξι σημεία της που πρέπει να κάνετε μια στάση αν την επισκεφτείτε, για να τη γνωρίσετε καλύτερα, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Βόλτα στα Αμπελάκια

Τα Αμπελάκια είναι η κεντρική κωμόπολη του νησιού, στην ανατολική ακτή του, όπου θα βρείτε εστιατόρια, θα κάνετε παραθαλάσσιο περίπατο και θα δείτε από κοντά τα κατάλοιπα του φράγκικου πύργου που χτίστηκε ανάμεσα στον 13ο και στον 16ο αιώνα. Στα Αμπελάκια θα βρείτε και την Αρχαία Πόλη της Σαλαμίνας, με αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις, σπίτια και ένα κομμάτι τείχους.

Πέρασμα από το Μοναστήρι της Φανερωμένης
Στα βορειοδυτικά παράλια του νησιού, η Ιερά Μονή Φανερωμένης είναι ένα ιστορικό μοναστήρι που αξίζει να δείτε από κοντά. Εκεί υπήρχε ένας πολύ παλιός και ημιερειπωμένος χριστιανικός ναός στον οποίο και βρέθηκε εικόνα της Θεοτόκου από τον Λάμπρο Καννέλο, που έκτισε και μόνασε στο μοναστήρι. Απέναντι από το Μοναστήρι της Φανερωμένης θα βρείτε και το σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, ο οποίος έφτασε στο νησί το 1933 και έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του με την Άννα Καμπανάρη. Το σπίτι είναι πλέον μουσείο κι εκεί θα δείτε έπιπλα, φωτογραφίες, επιστολές, καθώς και άλλα αντικείμενα του ζευγαριού.

Γνωριμία με τον Πέτρινο Φάρο και το Σπήλαιο Ευριπίδη
Αν σας αρέσουν οι φάροι και η ατμόσφαιρά τους, μπορείτε να φτάσετε στην περιοχή Περιστέρια, στο νοτιότερο άκρο της Σαλαμίνας και να δείτε από κοντά τον πέτρινο φάρο Κόγχη που κατασκευάστηκε το 1901, σε ένα όμορφο σημείο του νησιού με θέα τη θάλασσα. Στην ίδια περιοχή, στα Περιστέρια, θα βρείτε και το Σπήλαιο Ευριπίδη που αναφέρεται από αρχαίους κιόλας συγγραφείς κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο.

Απόλαυση της θέας από τον λόφο «Πατρίς»
Ο λόφος αυτός βρίσκεται βορειοδυτικά της Κούλουρης, σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Σαλαμίνας, κι εκεί θα συναντήσετε το Ευριπίδειο θέατρο και την Εκκλησία της Παναγιάς Της Ελευθερώτριας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι από αυτόν το λόφο, θα χαλαρώσετε με μια υπέροχη πανοραμική θέα από την Ελευσίνα ως την Αθήνα.

Πέρασμα από τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων
Θυμάστε όλοι από το σχολείο τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. όπου ο μικρός ελληνικός στόλος κατάφερε να κερδίσει τον κατά πολύ μεγαλύτερό του περσικό. Δείτε από κοντά τον τόπο όπου έθαψαν οι Αθηναίοι τους νεκρούς πολεμιστές στο ακρωτήριο της Κυνόσουρας και ξεσκονίστε τις γνώσεις σας.

Μπάνιο στις παραλίες
Το καλοκαίρι έρχεται, τα μπάνια ξεκινούν σιγά-σιγά και η Σαλαμίνα μπορεί να μην φημίζεται για τις παραλίες της, αλλά έχει κάποιες όμορφες επιλογές για τα μακροβούτια σας. Η Ψιλή Άμμος έχει οργανωμένο κομμάτι με κρυστάλλινα νερά και είναι από τις λίγες της Σαλαμίνας που έχουν άμμο. Μια ακόμη οργανωμένη επιλογή με βότσαλο είναι η παραλία Σατιρλί, ενώ ωραία παραλία για μπάνιο, αν δεν ψάχνετε κάτι οργανωμένο, είναι και η παραλία Νάτο στον κλειστό Όρμο Σαλαμίνας, στα δυτικά παράλια του νησιού. Στην παραλία Αιαντείου, αφού βουτήξετε στα καθαρά νερά, μπορείτε στη συνέχεια να απολαύσετε ψάρι και ούζο σε μια από τις παραθαλάσσιες ταβέρνες, ενώ must είναι και η παραλία της Κακής Βίγλας με βότσαλο, σε έναν καταπράσινο όρμο.