Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουμε το ποδήλατο;

podilato-taksidi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Μια ενδιαφέρουσα εκστρατεία για την Ανάπτυξη της Αστικής Ποδηλασίας από τον ΜΚΟ Πόλεις για Ποδήλατο πραγματοποιείται, που θα μας κάνει όλους να ξαναθυμηθούμε την ορθοπεταλιά.

Η πρόσφατη πανδημία έκανε την ανθρωπότητα να βιώσει πρωτόγνωρες συνθήκες. Ο απόηχός της αφήνει ήδη πολλές επιπτώσεις, στην κοινωνική συμπεριφορά, στις οικονομικές δυνατότητες του κόσμου, αλλά και στην αφύπνιση που πολλοί βιώνουν για τη ανάγκη διαφύλαξης του περιβάλλοντος, τώρα περισσότερο από ποτέ. Μια πολυεπίπεδη αλλαγή στον τρόπο ζωής, μοιάζει όχι απλά σαν επιτακτική ανάγκη, αλλά σαν αυτονόητη εξέλιξη. Ήρθε η ώρα να φροντίζουμε περισσότερο για τον εαυτό μας, να μεριμνούμε πιο υπεύθυνα για τους γύρω μας και να συμβάλλουμε έμπρακτα σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο διαβίωσης. Ήρθε η ώρα, να πάρουμε το ποδήλατο.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Πόλεις για Ποδήλατο», επίσημο μέλος της European Cyclists Federation, με μεγάλη χαρά ανακοινώνει την απαρχή μιας Εκστρατείας που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της αστικής ποδηλασίας στην Ελλάδα, για την επίτευξη ενός βιώσιμου τρόπου ζωής.

Το ποδήλατο είναι το “PLAN B” στην σύγχρονη καθημερινότητα, για να πετύχουμε ένα βιώσιμο τρόπο ζωής. Χρησιμοποιώντας το ως μέσο μετακίνησης, κρατάμε τις αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας για εμάς και τους γύρω μας, εξοικονομούμε χρήματα χωρίς κατανάλωση καυσίμων, βελτιώνουμε τη φυσική μας κατάσταση και φροντίζουμε για το περιβάλλον μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων. Κι όλα αυτά, τα επιτυγχάνουμε κάνοντας κάτι τόσο απλό και τόσο γνώριμο, ασφαλές και διασκεδαστικό. Τα επιτυγχάνουμε, παίρνοντας απλά το ποδήλατο.

Η Εκστρατεία Time for Plan B περιλαμβάνει μία σειρά επιμέρους δράσεων που απευθύνονται σε διαφορετικές μερίδες κοινού: 

• Πολίτες

• Επιχειρήσεις 

• Εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και 

• Δήμους και Περιφέρειες

Στόχοι της Εκστρατείας Time for Plan B είναι:

• Η ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη της αστικής ποδηλασίας και η δημιουργία πολλαπλών κινήτρων για τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης.

• Η έμπρακτη συμμετοχή των επιχειρήσεων για τη δημιουργία υποδομών που ενισχύουν τη χρήση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης των υπαλλήλων τους, μέσω της ευρωπαϊκής πιστοποίησης Cycle Friendly Employer (CFE).

• Η άρτια εκπαίδευση της νέας γενιάς για τη σωστή χρήση του ποδηλάτου, όχι μόνο ως μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας αλλά και ως μελλοντικό μέσο μετακίνησης.

• Η συνεργασία με Δήμους και Περιφέρειες για την δημιουργία προγραμμάτων που ενισχύουν την αστική ποδηλασία.

Η Εκστρατεία Time for Plan B κάνει το ξεκίνημά της το καλοκαίρι του 2020 με ένα διετή ορίζοντα δράσεων που θα υλοποιηθούν, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και σε μικρότερες πόλεις της περιφέρειας. Το αναλυτικό πρόγραμμα των κύριων δράσεων του Time for Plan B αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Ιούλιο 2020, το οποίο θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες συμπληρωματικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα.

Info
http://citiesforcycling.gr/