Πέντε πανέμορφες αποδράσεις στην Ελλάδα για αυτή την εποχή

pulos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει, η καθημερινότητά μας προσπαθεί να επιστρέψει στην προ καραντίνας εποχή και μια μικρή απόδραση σίγουρα μόνο καλό μπορεί να κάνει. Αν δεν θέλετε να μπείτε σε πλοία και αεροπλάνα και προτιμάτε την… αντιμικροβιακή ασφάλεια του αυτοκινήτου σας, οι παρακάτω προορισμοί θα σας βολέψουν για να πάρετε καθαρό αέρα, χωρίς το άγχος του κορωνοϊού.

Πύλος, Μεσσηνία
Η πανέμορφη και ιδιαιτέρως κοσμοπολίτικη τα τελευταία χρόνια Πύλος είναι μια πανέμορφη οδική απόδραση γι’ αυτή την εποχή, για να απολαύσετε την ηρεμία και τη θαλασσινή αύρα της χωρίς πολυκοσμία. Η αρχιτεκτονική της και η θάλασσα που την περιβάλλει θα σας δώσει γρήγορα την αίσθηση νησιώτικου τοπίου με αρχοντικό αέρα, ενώ τα κάστρα και τα διάσπαρτα μνημεία στην περιοχή της χαρίζουν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Aν θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα την ιστορία της, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο καλοδιατηρημένο Νιόκαστρο, το οποίο χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας για να ελέγχουν οι Τούρκοι τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου, όπως και στο Αντωνοπούλειο Μουσείο (το αρχαιολογικό μουσείο της Πύλου), αλλά και το Ανάκτορο του Νέστορα στα βόρεια της Πύλου με θέα και πλήθος ευρημάτων. Όσο για μπάνιο, η Μεσσηνία φημίζεται για τις παραλίες της, με τη Βοϊδοκοιλιά στα βόρεια της Πύλου να κερδίζει παγκοσμίως τις εντυπώσεις.

Μονεμβασιά, Λακωνία
Η ρομαντική Μονεμβασιά ταιριάζει σε κάθε εποχή του χρόνου και μπορεί να μοιάζει ιδανική απόδραση για ερωτευμένους, αλλά μπορείτε να περάσετε εξίσου καλά στην καστροπολιτεία ακόμη και χωρίς το ταίρι σας. Τριγυρίστε στα λιθόστρωτα δρομάκια και τα σκαλάκια της, ανηφορίστε προς την Άνω Πόλη, η οποία σήμερα είναι ακατοίκητη και όπου θα δείτε τις κατοικίες των αρχόντων και των οικογενειών των εκάστοτε κυριάρχων, ανακαλύψτε τις βυζαντινές εκκλησίες της και ανεβείτε μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, στο ψηλότερο σημείο της Άνω Πόλης. Μην παραλείψετε μια στάση στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού στην κεντρική πλατεία που αποτελεί εκκλησία-σύμβολο, αλλά και στο σπίτι του σημαντικού Έλληνα ποιητή, Γιάννη Ρίτσου, που βρίσκεται δίπλα από την είσοδο του κάστρου. Κι αφού τα γυρίσετε όλα, καθίστε για φαγητό σε κάποιο από τα πανέμορφα ταβερνάκια και απολαύστε υπέροχες ελληνικές γεύσεις σε μαγικό σκηνικό.

Πήλιο, Μαγνησία
Όσοι θέλετε να απομακρυνθείτε λίγο περισσότερο από την Αθήνα και να κάνετε τουρ σε μικρά χωριά, ορεινά και παραθαλάσσια, το Πήλιο είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε, ειδικά αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τη Μακρινίτσα και την Πορταριά, να συνεχίσετε στην Ζαγορά, την Τσαγκαράδα, τον Άγιο Ιωάννη, τις Μηλιές και τον Άγιο Λαυρέντη, ακόμη και να κατεβείτε στο νότιο Πήλιο, στην Αργαλαστή, τη Μηλίνα και το Τρίκερι. Όπως και να’χει, το μυθικό βουνό των Κενταύρων υπόσχεται να μην σας αφήσει σε ησυχία, εκτός αν το θελήσετε. Σε αυτή την περίπτωση, διαλέξτε το αγαπημένο σας χωριό από τα δεκάδες της περιοχής και απολαύστε τη θέα, το υψόμετρο, τη θάλασσα και τις πηλιορείτικες γεύσεις.

Κύμη, Εύβοια
Η όμορφη αυτή κωμόπολη στο κέντρο της Εύβοιας, λόγω του ότι συνδυάζει τις ομορφιές τόσο της θάλασσας, όσο και του βουνού, προσελκύει ταξιδιώτες κάθε γούστου. Οι ντόπιοι δεν τη χαρακτηρίζουν τυχαίως «μπαλκόνι του Αιγαίου» με το μπλε της θάλασσας να απλώνεται χωρίς φειδώ, ενώ από την περιοχή δεν λείπει και η πυκνή βλάστηση, οι όμορφες παραλίες, αλλά και η έντονη ζωή με ταβέρνες, εστιατόρια και καφέ. Εκεί θα συναντήσετε και ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά λιμάνια της χώρας, ενώ εντύπωση θα σας κάνει και η αρχιτεκτονική της, με παλιά αναπαλαιωμένα σπίτια και αρχοντικά που εντυπωσιάζουν για τις περίτεχνες σιδεριές των μπαλκονιών, τα φουρούσια (κάτω μέρη των μπαλκονιών), τις κτητορικές επιγραφές τους κ.ά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Δημαρχείο και το Λαογραφικό Μουσείο, το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Καραβοπούλου κ.ά.

Γαλαξίδι, Φωκίδα
Άλλο ένα μέρος που θυμίζει νησί, αλλά δεν είναι, το Γαλαξίδι στον νομό Φωκίδας με τα τεράστια πέτρινα αρχοντικά και τα λιθόστρωτα δρομάκια, με φόντο πάντα τη θάλασσα, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από νησιώτικα τοπία. Γνωρίστε την εκκλησία του Άγιου Νικόλα στο ψηλότερο σημείο της πόλης, φωτογραφίστε το ηλιακό ρολόι στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής, αναζητήστε στη βόλτα σας τα εντυπωσιακά καπετανόσπιτα, περπατήστε στα λεγόμενα «καντούνια» και επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό και το Ναυτικό Μουσείο, που θα σας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω, στο ένδοξο παρελθόν. Επισκεφτείτε, επίσης, το πάρκο με τον τάφο του βασιλιά Λοκρού και τα ερείπια από το τείχος της αρχαίας Οιάνθης, τη σπηλιά στην πλατεία Μάμμα και περπατήστε στην παραλία έως τους πρόποδες του λόφου, όπου θα δείτε και το άγαλμα της γυναίκας του ναυτικού, με θέα όλο το Γαλαξίδι. Για μπάνιο, κατευθυνθείτε στο Ανεμοκάμπι με τη χρυσαφένια αμμουδιά, στην απομονωμένη Ξιδού, στους Άγιους Πάντες και τον Προφήτη Ηλία αν θέλετε κόσμο ή στην Αμμούδα αν θέλετε την ησυχία σας.