10 συμβουλές για όσους νιώθουν νευρικότητα στο αεροπλάνο

10-sumboules-gia-osous-niothoun-neurikotita-sto-aeroplano

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Είναι λογικό να φοβάστε τα ταξίδια με αεροπλάνο, αλλά από την άλλη υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε ή έστω να περιορίσετε με επιτυχία την ανησυχία σας, ώστε στο τέλος να μην καταλάβετε καν πότε φτάσατε.

Ο φόβος για τα αεροπορικά ταξίδια, ταλαιπωρεί αμέτρητους ταξιδιώτες. Πρόκειται άλλωστε για μια… περίεργη διαδικασία «διάσχισης» του ουρανού μέσα σε ένα… φτερωτό όχημα-σωλήνα που τρέχει με περισσότερα από 700 χιλιόμετρα την ώρα και εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος.

Είναι λογικό λοιπόν να φοβάστε τα ταξίδια με αεροπλάνο, αλλά από την άλλη υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε ή έστω να περιορίσετε με επιτυχία την ανησυχία σας, ώστε στο τέλος να μην καταλάβετε καν πότε τελείωσε το ταξίδι. Ας δούμε 10 οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Προετοιμαστείτε ψυχολογικά

Υπάρχουν κάποιες βασικές καθησυχαστικές τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια των αεροπορικών ταξιδιών ή πριν από αυτά, για να έχετε λιγότερο άγχος. Το σημαντικότερο είναι να προετοιμάσετε τον εαυτό σας ψυχολογικά. Όταν οι άνθρωποι φαντάζονται ότι πρόκειται να φοβηθούν, δεν οραματίζονται πλήρως αυτό που πραγματικά πρόκειται να τους συμβεί.

Αναγνωρίστε λοιπόν ότι οι φόβοι σας δεν είναι βασισμένοι στην πραγματικότητα και θα είστε σε καλύτερη θέση να φροντίσετε τον εαυτό σας όταν το άγχος υποχωρήσει. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να περάσουν την ταλαιπωρία του φόβου για το αεροπλάνο, για να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν, το οποίο είναι η ευκαιρία να μπουν στο αεροπλάνο. Αν είστε έτοιμοι για αυτό, τότε ήρθε η ώρα να μάθετε να διαχειρίζεστε τους φόβους σας.

Ετοιμαστείτε να… αποσπάσετε την προσοχή σας

Πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο, ετοιμάστε ένα «σχέδιο πανικού» για τον εαυτό σας. Σκεφτείτε τι θα κάνετε στην πτήση, αν προτιμάτε να δείτε μια ταινία ή να ακούσετε μουσική ή ακόμη να λύσετε σταυρόλεξο. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα ανάλογα με τη διάρκεια της πτήσης σας.

Αν η πτήση σας είναι τρίωρη, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να σας ψυχαγωγήσουν στο ταξίδι σας; Και όταν η αεροσυνοδός σας πει να κλείσετε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάτι με το οποίο θα απασχολήσετε τον εαυτό σας. Επίσης προτείνεται και ένα φακελάκι λεβάντα ή μια τσίχλα μέντα, τα οποία λειτουργούν καλά ως κατευναστικές ουσίες για μερικούς ανθρώπους.

Αναπνεύστε βαθιά

Μια σημαντική χαλαρωτική τεχνική, είναι η συνειδητή αναπνοή. Εισπνεύστε από τη μύτη και εκπνεύστε από το στόμα, όσο πιο αργά γίνεται. Αν και αυτή η συμβουλή μπορεί να φαίνεται προφανής, οι αναπνοές είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος και πιο απλός τρόπος να νικήσετε το άγχος, καθώς η ελεγχόμενη αναπνοή είναι το μοναδικό πράγμα που θα σταματήσει μια ενδεχόμενη κρίση πανικού.

Χρησιμοποιήστε τη βοήθεια της τεχνολογίας

Μερικά applications για κινητά, βοηθούν τους χρήστες να επικεντρωθούν στην αναπνοή τους, ενώ άλλες προσφέρουν διάφορες τεχνικές χαλάρωσης. Για παράδειγμα υπάρχει το Stress Relief (διαθέσιμο για Android και Apple κινητά), όπως επίσης και το αξιόπιστο Anxiety Coach της Κλινικής Mayo. Αυτές οι εφαρμογές μπορούν να σας βοηθήσουν με την αναπνοή σας και να σας βοηθήσουν να είστε συγκεντρωμένοι. Υπάρχουν πάνω από 200 σχετικές εφαρμογές, οπότε είναι εύκολο να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο και να καταπολεμήσετε το άγχος.

Να θυμάστε ότι ο πανικός θα περάσει

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε ότι ο πανικός θα περάσει. Μια κρίση πανικού δε διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά και έπειτα εξασθενεί. Για αυτό δεν πρόκειται να διαρκέσει για ολόκληρη τη διαδρομή. Θα περάσει. Αν νιώθετε ότι έχετε χάσει τον έλεγχο και υποκύπτετε στον φόβο κατά τη διάρκεια της πτήσης, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ακόμη και μια πλήρης κρίση πανικού είναι μόνο μια προσωρινή θλίψη την οποία και θα ξεπεράσετε.

Βρείτε τι είναι αυτό που φοβάστε

Κάποιοι άνθρωποι φοβούνται την πιθανή πτώση του αεροπλάνου, αλλά οι περισσότεροι φοβούνται μια κρίση πανικού στο αεροπλάνο. Αυτό που φοβούνται λοιπόν είναι ότι… θα φοβηθούν. Πριν μπείτε στο αεροπλάνο πρέπει να απαντήσετε κάποιες ερωτήσεις στον εαυτό σας για το τι είναι πραγματικά αυτό που φοβάστε. Συνήθως αυτό που φοβάστε δεν πρόκειται να συμβεί, οπότε κάντε πλάκα με τον εαυτό σας και θα περάσει.

Επικεντρωθείτε στα θετικά

Πολλοί ανήσυχοι ταξιδιώτες επικεντρώνονται σε κάθε μικρή λεπτομέρεια αρνητικών ιστοριών και αγνοούν εντελώς όλα τα θετικά στοιχεία. Το αεροπλάνο είναι με διαφορά το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς. Τα αγχωτικά άτομα δε θα πρέπει λοιπόν να ερευνούν στατιστικές για την ασφάλεια και θα πρέπει απλά να έχουν κατά νου πως το ταξίδι με το αεροπλάνο είναι το ασφαλέστερο που υπάρχει.

Μάθετε την τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης (EFT)

Όσοι εξασκούν την τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης ή EFT, ακουμπούν τα σημεία πίεσης για να καθησυχάσουν τα συναισθήματα του φόβου. Και είναι εύκολο να μάθετε πώς να εξασκήσετε αυτή την τεχνική και μόνοι σας, διαβάζοντας διάφορα σχετικά βιβλία που κυκλοφορούν.

Να ξέρετε πότε χρειάζεται να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια

Αν παίρνοντας φάρμακα κατά του άγχους καταφέρνετε να μπείτε στο αεροπλάνο και να κάνετε το ταξίδι χωρίς δυσφορία, τότε ίσως πρέπει να ακολουθήσετε αυτό το δρόμο. Αν χάνετε τον ύπνο σας ή νιώθετε άγχος ή αρρωσταίνετε πριν από κάποιο ταξίδι, τότε μάλλον πρέπει να μιλήσετε με κάποιον γιατρό.

Διαβάστε ένα σχετικό βιβλίο

Μπορείτε να βρείτε περαιτέρω στρατηγικές διαχείρισης του άγχους σε σχετικά βιβλία. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να διαχειριστείτε το άγχος και το φόβο σας, παρά να αφήσετε να σας κυριεύσει ο πανικός. Πέρα λοιπόν από το ότι θα μείνετε απασχολημένοι διαβάζοντας ένα βιβλίο, θα μάθετε παράλληλα χρήσιμα πράγματα ώστε να μην περάσετε ποτέ ξανά κρίση πανικού στα ταξίδια σας.