Φεστιβάλ... σκιάχτρου στη Βρετανία

haddenham-scarecrow-festival-19 Keith Milmer
ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού και τα φλέγοντα πολιτικά θέματα της επικαιρότητας αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης στις ιδιαίτερες και χειροποίητες δημιουργίες.

«Σε αυτές τις δύσκολες μέρες, όλοι χρειαζόμαστε κάτι να μας κάνει να γελάμε». Με αυτά τα λόγια οι διοργανωτές του 5ου φεστιβάλ σκιάχτρου στο Haddenham, επαρχιακή πόλη της Αγγλίας, καλούσαν σε συμμετοχές εν μέσω καραντίνας. 

Η φετινή διοργάνωση προσαρμόστηκε, όπως πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η Ένωση Προσκόπων της περιοχής (Haddenham Association of Scouts and Guides) που «τρέχει» το φεστιβάλ ήταν σε θέση για άλλη μια φορά να καλέσει τους ενδιαφερόμενους να βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει.

Και τι σημαίνει αυτό για το συγκεκριμένο φεστιβάλ; Να χρησιμοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους και ό,τι υλικά υπάρχουν ήδη στο σπίτι, τη σοφίτα, την αποθήκη ή το γκαράζ για να φτιάξουν ένα σκιάχτρο που θα τοποθετηθεί μπροστά από την κατοικία τους. Για την κατασκευή του σκιάχτρου, διευκρινίζουν οι διοργανωτές, δεν χρειάζεται να στραφούν οι συμμετέχοντες στα μαγαζιά ψωνίζοντας υλικά που δεν διαθέτουν ούτε απαιτείται η χρήση άχυρου, εκτός κι αν υπάρχει ήδη στο σπίτι. Χρειάζεται όμως το σκιάχτρο να έχει τέτοιο μέγεθος που θα γίνεται ορατό από τους περαστικούς και φυσικά να παραμείνει σε περίοπτη θέση για όσο διαρκέσει το φεστιβάλ, πράγμα που για φέτος σημαίνει από τις 1 έως 14 Ιουνίου

EPA / NEIL HALL

Ο Μπόρις Τζόνσον

EPA / NEIL HALL
EPA / NEIL HALL

Η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ

EPA / NEIL HALL

Ο Ντόναλντ Τραμπ

EPA / NEIL HALL

Ο Youtuber και  fitness instructor Τζόι Γουίκς

EPA / NEIL HALL
EPA / NEIL HALL

Ξανά ο Ντόναλντ Τραμπ

EPA / NEIL HALL

Ο Μπόρις Τζόνσον... ολόκληρος

EPA / NEIL HALL
EPA / NEIL HALL
EPA / NEIL HALL

Τομ Μουρ, Βρετανός πρώην αξιωματικός του Βρετανικού στρατού

EPA / NEIL HALL
EPA / NEIL HALL
EPA / NEIL HALL
EPA / NEIL HALL
EPA / NEIL HALL

Κύριες πηγές που ανατροφοδότησαν τη δημιουργηκότητα των φετινών συμμετοχών ήταν αναμενόμενα η πανδημία του κορωνοϊού με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που απασχολούν σταθερά το ενδιαφέρον του κόσμου. 

Η φετινή διοργάνωση, πέρα από ιδιαίτερη λόγω των συνθηκών, κατάφερε να είναι και ιδιαίτερα επιτυχημένη δεδομένου ότι συγκέντρωσε ρεκόρ συμμετοχών («134 φάμπιουλους σκιάχτρα», σύμφωνα με την Francesca Flaxton από την Ένωση Προσκόπων. 

Το πιο σημαντικό κομμάτι του φεστιβάλ όμως αφορά τις δωρεές, οι οποίες για φέτος επικεντρώνονται στον οργανισμό Medical Detection Dogs και στην υποστήριξη της νέας του έρευνας πάνω στην ικανότητα των σκύλων να ανιχνεύουν τον Covid-19. 

Μπορείτε να δείτε εδώ ολόκληρο άλμπουμ από το φεστιβάλ