10+1 γραφικές κωμοπόλεις και χωριά της Ευρώπης

10kai1-grafikes-komopoleis-kai-xoria-tis-europis

Giethoorn, Ολλανδία

ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την ιστορία, το φυσικό τοπίο και την παράδοση ενός μέρους, χωρίς να πελαγώσει μέσα σε βιβλία φυσικής ιστορίας και λαβυρινθώδη μουσεία, είναι να επισκεφτεί ένα γραφικό χωριό.

Η Γερμανία δεν έχει μόνο το Βερολίνο, η Γαλλία δεν έχει μόνο το Παρίσι και η Ελλάδα σίγουρα δεν έχει μόνο την Αθήνα, να παρουσιάσουν στους ξένους ταξιδιώτες που καταφτάνουν στην κάθε μία από τις παραπάνω χώρες και όχι μόνο. Είτε ταξιδεύετε ατομικά, είτε με κάποιο οργανωμένο πακέτο, καλό είναι να έχετε στο πρόγραμμα και μια επίσκεψη σε ένα από τα πολλά χωριά κάθε χώρας που θα επισκεφτείτε και να μην παραμείνετε στα «ασφυκτικά» όρια της μεγαλούπολης.

Τα πρακτορεία ταξιδιών έχουν εντάξει από καιρό και αυτούς τους προορισμούς στα πακέτα τους, αφού είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την ιστορία και το φυσικό τοπίο ενός μέρους χωρίς να πελαγώσει μέσα σε βιβλία φυσικής ιστορίας και λαβυρινθώδη μουσεία.

Η αρχιτεκτονική έχει μείνει άθικτη και δεν έχει αλλοιωθεί από τις ανάγκες της πυκνοκατοίκησης, το τοπίο έχει παραμείνει φυσικό και φροντισμένο από τους ντόπιους και η ηρεμία και γαλήνη που προσφέρουν αυτές οι «γωνιές», δε συγκρίνεται με τις χαώδεις πρωτεύουσες.

Ακολουθούν μονάχα έντεκα περιοχές της Ευρώπης, ενώ οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες από αυτές και από όσες εσείς νομίζετε ότι έχετε, όταν διαλέγετε προορισμό για τις διακοπές σας.

1. Geiranger, Νορβηγία

Το Geiranger είναι ένα μικρό χωριό στη δυτική πλευρά της Νορβηγίας και σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Lonely Planet ο καλύτερος ταξιδιωτικός προορισμός για όσους επισκέπτονται τις Σκανδιναβικές χώρες. Από το 2005 μάλιστα το φιόρδ του Geiranger είναι ακόμα ένα από τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Όπως αναμενόταν, ο τουρισμός είναι η βασική πηγή εσόδων των 250 μόνιμων κατοίκων και κατά τη διάρκεια της τετράμηνης τουριστικής περιόδου, επισκέπτονται το λιμάνι γύρω στα 140 με 180 κρουαζιερόπλοια. Το Geiranger προσφέρει στους επισκέπτες ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία του κόσμου.

2. Smögen, Σουηδία

Η νήσος Smögen βρίσκεται στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Σουηδίας και είναι μια από τις πιο «ζωντανές» περιοχές κατά τη διάρκεια του Σουηδικού καλοκαιριού. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μόνο ένα νησί, αλλά πληθώρα από νησιά, που είναι τόσο κοντά το ένα με το άλλο και τόσο πυκνοκατοικημένα, που έχουν φτάσει να μοιάζουν με ένα. Το Smögen είναι γνωστό για την ξύλινη αποβάθρα του, μήκους 600 μέτρων, στην οποία θα βρείτε ψαρομάγαζα γεμάτα με εκστασιασμένους τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

3. Castle Combe, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Castle Combe είναι ένα χωριουδάκι στο Wiltshire της Αγγλίας και έχει πληθυσμό μόλις 350 κατοίκους. Η περιοχή είναι προστατευόμενη και το χωριό δέχεται επισκέπτες για τουλάχιστον 100 χρόνια. Η προτίμηση που του δείχνουν οι επισκέπτες οφείλεται στη γοητεία και τη γαλήνη που το χαρακτηρίζει, ενώ συχνά το αποκαλούν, το ομορφότερο χωριό της Αγγλίας. Διάσημο είναι επίσης για τα μεσαιωνικά του κτήρια, ενώ έχει φτάσει στη δεύτερη θέση της κατάταξης με τα «30 καλύτερα χωριά του κόσμου», του περιοδικού Times.

4. Giethoorn, Ολλανδία

Το Giethoorn ή αλλιώς τη «Βενετία των Κάτω Χωρών», το διασχίζουν 7,5 χλμ. καναλιών. Η κυκλοφορία γίνεται μέσω των υδάτινων δρόμων του χωριού, ενώ οι βάρκες που χρησιμοποιούνται λειτουργούν με ηλεκτροκινητήρα ώστε να διαταράσσουν στο ελάχιστο δυνατό την ησυχία του χωριού και των κατοίκων του. Πολλά σπίτια είναι χτισμένα πάνω σε νησάκια ενώ προσεγγίζονται μονάχα μέσω των ξύλινων γεφυρών. Υπάρχουν γύρω στις 50 ξύλινες γέφυρες πάνω από νερά που φτάνουν σε βάθος μάξιμουμ το ένα μέτρο.

5. Καρδαμύλη, Ελλάδα

Το χωριό της Καρδαμύλης ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2231438 ) βρίσκεται στη Μεσσηνιακή Μάνη και από πολλούς τουριστικούς οδηγούς θεωρείται η νέα «Κυανή Ακτή». Το τοπίο είναι άκρως θεατρικό, γεμάτο αντιθέσεις που δημιουργούνται από τα γαλάζια νερά , τα πράσινα κυπαρίσσια, τις ασημένιες ελιές και το λευκό του χιονιού των βουνοκορφών της Μεσσηνίας. Η Καρδαμύλη είναι ένα… καλά φυλαγμένο μυστικό για τους προνομιούχους κατοίκους της και ακόμα ένας ελληνικός παράδεισος.

6. La Roque-Gageac, Γαλλία

Το γαλλικό χωριό La Roque-Gageac είναι ένα από τα πιο όμορφα και πιο φωτογραφημένα μέρη της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Ευρισκόμενο στη λίστα με τα πιο όμορφα χωριά της χώρας, εκτός του ότι είναι χτισμένο στη δεξιά όχθη του ποταμού Dordogne, βρίσκεται και στις παρυφές ενός πανύψηλου ασβεστολιθικού βράχου. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως το γαλήνιο χωριό με τα στενά δρομάκια και τα σπίτια μέσα στους βράχους, χαρακτηρίζεται από υποτροπικό μικροκλίμα.

7. Dinant, Βέλγιο

Η Dinant είναι μια μικροσκοπική πόλη στις όχθες του ποταμού Meuse στην επαρχία της Namur. Η πόλη κυριολεκτικά στριμώχνεται μεταξύ του ποταμού και των ψηλών βράχων ενώ το χαρακτηριστικό της, πέραν του μικρού μεγέθους της, είναι η ακρόπολή της και η εκκλησία με τον καμπαναριό σε σχήμα αχλαδιού.

8. Piran, Σλοβενία

Στη νοτιοδυτική Σλοβενία, στη θάλασσα της Αδριατικής, βρίσκεται ο κόλπος του Piran και μια από τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της σλοβένικης Istria. Η πόλη μοιάζει με μια τεράστια εγκατάσταση μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής με τα αντίστοιχα κτήρια, τους στενούς δρόμους και τη σχετική πολιτιστική κληρονομιά. Το Piran είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Σλοβενίας.

9. Cesky Krumlov, Τσεχία

Το Cesky Krumlov βρίσκεται στη Νότια Βοημία της Τσεχίας και είναι περισσότερο γνωστό για τη γοτθική αρχιτεκτονική του και το ομώνυμο κάστρο του, μεγέθους αναντίστοιχου με το μέγεθος της ίδιας της πόλης, που είναι αρκετά μικρή. Η παλιά πόλη του Cesky Krumlov είναι ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

10. Piódão, Πορτογαλία

Το ιστορικό χωριό Piódão, βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού Serra do Açor, στην κεντρική Πορτογαλία ενώ τη δεκαετία του 1980 εθεωρείτο το πιο χαρακτηριστικό χωριό της χώρας. Τα σπίτια είναι χτισμένα από υλικά που βγάζει η περιοχή με τοίχους από σχιστόλιθο, στέγες από πέτρινες πλάκες και ξύλινα πορτοπαράθυρα βαμμένα μπλε. Οι κάτοικοι ζουν κυρίως από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και ενίοτε τη μελισσοκομία.

11. Dinkelsbühl, Γερμανία

Το Dinkelsbühl στη Βαυαρική Γερμανία είναι μια ιστορική και άκρως μαγευτική πόλη. Κάθε μέρα του χρόνου, κατακλύζεται από επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που φτάνουν εκεί για να δουν μια από τις πιο όμορφες μεσαιωνικές πόλεις της Γερμανίας. Όπου και να κοιτάξει ο επισκέπτης θα αντικρύσει σημάδια της ιστορίας, ακόμα και αν μοιάζουν κομμάτι ενός παραμυθένιου σκηνικού. Επιπλέον, το Dinkelsbühl, είναι ένας από τους σταθμούς του «Ρομαντικού Δρόμου» που διασχίζει τη νότια Γερμανία.