Πέντε κοντινές αποδράσεις με πλοίο

andros-mpatsi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Οι αποδράσεις συνεχίζονται και αν είστε έτοιμοι για μίνι διακοπές με επιβίβαση σε πλοίο, οι παρακάτω προορισμοί είναι ό,τι πρέπει.

Άνδρος
Για άρωμα Κυκλάδων σε απόσταση αναπνοής λιγότερο από 2 ώρες, η Άνδρος είναι ιδανικός προορισμός για μια διήμερη νησιώτικη απόδραση. Ξεχωρίζει από τις Κυκλάδες καθώς είναι η πιο πράσινη με καταρράκτες, φαράγγια και πλαγιές γεμάτες βλάστηση, αν και την καρδιά θα σας κλέψουν οι παραλίες της, με μερικές να είναι από τις πιο όμορφες που θα συναντήσετε στο Αιγαίο. Οι καλύτερες παραλίες βρίσκονται προς τα βόρεια και μπορεί να είναι κάπως δύσβατες λόγω του χωματόδρομου που τις ενώνει, αλλά θα σας ανταμείψουν. Πρόκειται για τον Πύργο, τη Βλυχάδα και το Καμινάκι, με τον Πύργο να ξεχωρίζει λόγω του ενετικού πύργου του Μακροτάνταλου στη βορειοδυτική άκρη της παραλίας. Μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού βρίσκεται ακόμη πιο βόρεια και είναι ο Ζόρκος, απομονωμένη και ερημική στις αποχρώσεις του τιρκουάζ. Λίγο πιο νότια, όμορφες παραλίες είναι το Βιτάλι και η Βόρη, ενώ συνεχίζοντας τον ίδιο δρόμο, εκεί που το νησί σχηματίζει μια «μύτη», θα βρείτε τα… περίφημα Άχλα. Για οργανωμένο beach bar, επιλέξτε τη Χρυσή Άμμο και τον Άγιο Πέτρο στον δρόμο από το Γαύριο προς το Μπατσί. Το Μπατσί είναι το πιο κοσμοπολίτικο μέρος του νησιού με μαγαζιά για φαγητό και ποτό, μην παραλείψετε, όμως, και μια βόλτα στην Χώρα της Άνδρου, η οποία έχει περισσότερο μια αρχοντική, ενετική αύρα, παρά κυκλαδίτικη.

Σαλαμίνα
Για σύντομες αποδράσεις, ακόμη και μερικών ωρών, η Σαλαμίνα είναι μια καλή και οικονομική επιλογή που μπορείτε να κάνετε και να βρεθείτε μακριά από την Αθήνα σε μερικά λεπτά με το πλοίο. Μπορεί εκεί να μην βρείτε τη νησιώτικη αύρα που έχουν τα υπόλοιπα νησιά του Αργοσαρωνικού, ως το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος όμως, έχει πολλά να δείτε και να κάνετε. Απέχει μόλις 1 ναυτικό μίλι από το Πέραμα και το πλοίο θα σας αφήσει στα Παλούκια, από όπου μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την πρωτεύουσα, την Κούλουρη που έχει έναν πιο παραδοσιακό χαρακτήρα. Εκεί μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας και να καθίσετε για καφέ ή φαγητό με θέα τη θάλασσα. Για μπάνιο, από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού είναι η Ψιλή Άμμος με beach bar και χρυσή αμμουδιά, η παραλία Αγίου Νικόλα Περιστέρια που θεωρείται από τις καλύτερες της Σαλαμίνας, η ήσυχη παραλία Κολώνες με τα κρυστάλλινα νερά, η παραλία της Κακής Βίγλας με βότσαλο, σε έναν καταπράσινο όρμο, η παραλία Σατιρλί με βότσαλο και ομπρέλες και πολλές ακόμη που αξίζει να εξερευνήσετε.

Αίγινα
Σε διάστημα λίγο παραπάνω της μιας ώρας με το πλοίο της γραμμής, η Αiγινα σας περιμένει με ιστορία, ομορφιές, καλό ψάρι, δροσερές παραλίες και ενδιαφέροντα αξιοθέατα που μπορείτε να εξερευνήσετε. Προτού καθίσετε στην κοσμοπολίτικη Αγία Μαρίνα στα ανατολικά για καφέ και φαγητό, κάντε μια βουτιά στις όμορφες παραλίες της όπως στο Κλίμα, την παραλία Μαραθώνα, την Αιγινήτισσα, τις Καμάρες αλλά και την Αγία Μαρίνα. Για φρέσκο και ποιοτικό ψάρι κατευθυνθείτε προς το ψαροχώρι της Πέρδικας και περάστε επίσης οπωσδήποτε από την Παλαιοχώρα, τη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού που χρησίμευε ως καταφύγιο από τους πειρατές και στην οποία σήμερα σώζονται 20 εκκλησίες. Βόρεια της πόλης θα βρείτε το δεύτερο λιμάνι του νησιού, τη Σουβάλα, γνωστή για τα ιαματικά νερά της και βορειοανατολικά, τον περίφημο ναό της Αθηνάς Αφαίας, μέσα στα πεύκα, με θέα την απέραντη γαλάζια θάλασσα. Ένα ακόμη από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού, που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες θρησκευτικού τουρισμού, είναι το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, στο δρόμο για την Αγία Μαρίνα.

Αγκίστρι
Το λιλιπούτειο αυτό νησάκι του Αργοσαρωνικού, 1,5 ώρα μακριά από την Αθήνα, είναι ιδανικό για όσους θέλουν να περάσουν ένα ήσυχο Σαββατοκύριακο ή και μονοήμερα, μόνο με μπάνιο και φαγητό, χωρίς sight-seeing και χωρίς αυτοκίνητο. Με έκταση 11,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μπορείτε να το γυρίσετε άνετα με το ποδήλατο και να δείτε το σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του λόφου Μετόχι, ανάμεσα στη Σκάλα και τον Μύλο (ή Μεγαλοχώρι), το οποίο είναι ένα πανέμορφο, δροσερό και γραφικό χωριό με πανοραμική θέα. Το Μεγαλοχώρι είναι η πρωτεύουσα και ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, στον οποίο θα περάσετε τον περισσότερο χρόνο σας, ενώ μια βόλτα αξίζει επίσης και στα Λιμενάρια, το μικρότερο χωριό του νησιού, για να πάρετε μια γεύση από μια διαφορετική, ήπια και παραδοσιακή, νησιώτικη καθημερινότητα. Αν σας ενδιαφέρουν μόνο τα μακροβούτια, ωραίες παραλίες είναι η Δραγωνέρα και η Χαλικιάδα, όπου μπορείτε να κάνετε και ελεύθερο κάμπινγκ. Λίγο πριν τη Χαλικιάδα, κάτω από το πευκόδασος θα βρείτε και τη μικρή και βραχώδη παραλία της Σκληρής, ενώ με πανέμορφα τιρκουάζ νερά, beach bar και πολλά πεύκα για άλλη μια φορά, σας περιμένει και η Απόνησος, ένα ιδιωτικό νησάκι που ενώνεται με το Αγκiστρι με μια γέφυρα.

Τζια
Άλλη μια κοντινή και «εύκολη» απόδραση στη μία ώρα από την Αθήνα, η Τζια ή Κέα μας υποδέχεται στην Κορησσία, το φυσικό λιμάνι της, όπου θα βρείτε πλήθος από καταστήματα, τουριστικά μαγαζιά και νυχτερινή ζωή. Προς τα βόρεια, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, βρίσκεται το Γιαλισκάρι, μια παραλία με χρυσή αμμουδιά και γαλανά νερά, ενώ λίγο πιο μακριά το Βουρκάρι, ένα παραδοσιακό ψαροχώρι ίσως η πιο τουριστική περιοχή του νησιού. Η πρωτεύουσα, όμως, κι εκεί όπου θα περάσετε πολύ χρόνο είναι η Ιουλίδα, στο δρόμο προς την ενδοχώρα, 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο και με μαγευτική θέα. Εκεί θα περπατήσετε στα λιθόστρωτα δρομάκια, θα θαυμάσετε τη θέα από το κάστρο που είναι χτισμένο με τους ογκόλιθους των αρχαίων τειχών και θα βρείτε τα αγαπημένα σας στέκια για φαγητό, καφέ και ποτό. Βγαίνοντας από τη Χώρα προς την εξοχή της ανατολικής Τζιας, θα βρείτε όμορφες και γραφικές έρημες αμμουδιές όπως τη Συκαμιά και Καληδονήχι για να κολυμπήσετε στα καθαρά νερά τους, αλλά και τις περιοχές Κούνδουρος και Ποίσσες, στη νοτιοδυτική Κέα. Από την Ιουλίδα ξεκινά και ο δρόμος που οδηγεί προς το επιβλητικό μοναστήρι της προστάτιδας του νησιού, Παναγίας της Καστριανής στο λόφο Καστρί πάνω σ’ ένα βράχο, με μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα. Κι αν σας αρέσει το περπάτημα, η Κέα διαθέτει άπειρα μονοπάτια συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος είναι λιθόστρωτα, σε ένα οδικό δίκτυο που συνέδεε τις τέσσερις πόλεις – κράτη των αρχαϊκών χρόνων, Ιουλίδα, Κορησσό, Ποιήεσσα και Καρθαία.