Άνοδος σε κρατήσεις σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία

santorini-kalokairi-ellada
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Όσο χαλαρώνουν τα μέτρα, τόσο αυξάνονται οι αεροπορικές κρατήσεις στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Πρόσφατη άνοδος στις διεθνείς αεροπορικές κρατήσεις προς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, όσο οι τουριστικοί αυτοί προορισμοί χαλαρώνουν τα μέτρα των ταξιδιωτικών περιορισμών αποκάλυψε η ForwardKeys, εταιρία ανάλυσης δεδομένων πτήσεων, έπειτα από το διάστημα Απριλίου και Μαΐου όπου δεν υπήρχε σχεδόν καμία νέα πτήση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα επίπεδα κρατήσεων 2020 είναι μεν αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με το 2019, αλλά παρουσιάστηκαν σημαντικές αυξήσεις την εποχή των ανακοινώσεων άρσης των μέτρων.

Συγκεκριμένα, όταν στις 20 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η χώρα θα άνοιγε τα σύνορά της σε τουρίστες του εξωτερικού την 1η Ιουλίου, για τις δύο επόμενες εβδομάδες παρατηρήθηκε αύξηση από 0 στο 35% των επιπέδων κρατήσεων του 2019 για την ίδια περίοδο.

Δύο ημέρες αργότερα, ο υπουργός εξωτερικών της Πορτογαλίας, Augusto Santos Silva, ανακοίνωσε ότι τα σύνορα της χώρας θα άνοιγαν στις 15 Ιουνίου και σύμφωνα με την ForwardKeys, τα εισιτήρια πτήσεων προς τη χώρα αυξήθηκαν από 0 στο 35% των επιπέδων του 2019. Η Ισπανία ακολούθησε στις 23 Μαΐου, με τον πρωθυπουργό της, Pedro Sánchez, να δηλώνει ότι η χώρα θα ανοίξει για ξένους τουρίστες την 1η Ιουλίου και η αύξηση στις κρατήσεις αυξήθηκε κι εδώ φτάνοντας το 30% των επιπέδων του 2019 τις επόμενες 11 ημέρες από την ανακοίνωση.

Όπως φαίνεται από τα δεδομένα, όταν οι κυβερνήσεις ανακοίνωσαν την απελευθέρωση των ταξιδιών, οι κρατήσεις πτήσεων ξεκίνησαν αμέσως. Ωστόσο, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το 2019, φανερώνοντας τη διστακτικότητα των ανθρώπων να ταξιδέψουν. Οι κρατήσεις για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία είναι 49,8%, 52% και 53,5% πίσω σε σχέση με τις αρχές Ιουνίου του 2019, ενώ φαίνεται ότι ισχυρή ανάκαμψη παρουσιάζουν όσοι επισκέπτονται συγγενείς και φίλους.