Διακοπές σε τέσσερα παραμυθένια ελληνικά νησιά

paksoi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι ένα παραμύθι από μόνο του. Πόσο μάλλον όταν το ζήσουμε στα παρακάτω νησιά με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Παξοί-Αντίπαξοι με τα τιρκουάζ νερά
Το μικρό σε μέγεθος νησάκι των Παξών αποτελεί σίγουρα στολίδι του Ιονίου, με την πυκνή του βλάστηση, τα γραφικά σπιτάκια του με τα κεραμίδια και φυσικά τις υπέροχες παραλίες του με τα κρυστάλλινα νερά. Αποκορύφωμα είναι η παραλία Βουτούμι στους Αντίπαξους, όπου θα πάτε με καραβάκι και θα αντικρύσετε ίσως το πιο τιρκουάζ χρώμα σε θάλασσα που έχετε δει ποτέ. Φτάνοντας στους Παξούς, το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι ο Γάιος, η πρωτεύουσα του νησιού, ο οποίος σχηματίζει ένα εντυπωσιακό φιορδ αλλάζοντας την κλασική εικόνα λιμανιού που έχουμε στο μυαλό μας. Εκεί θα βρείτε εστιατόρια, μέρη για ποτό, καταστήματα κ.ο.κ. αλλά μην παραλείψετε να πάτε και στη Λάκκα, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού στα βόρεια, στο ίδιο μοτίβο με τα λευκά, παραδοσιακά σπίτια, τα πλούσια δέντρα και τα τιρκουάζ νερά. Ο τρίτος μεγαλύτερος οικισμός των Παξών είναι ο Λογγός, στα ανατολικά του νησιού, χτισμένος σε έναν μικρό κόλπο. Το τοπίο είναι απόλυτα γραφικό, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Επτανήσων και πολλά βενετσιάνικα στοιχεία και σίγουρα θα σας μαγέψει.

Αμοργός με τη φήμη του Απέραντου Γαλάζιου
O Luc Besson με την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» κατάφερε να την κάνει γνωστή παγκοσμίως από το 1988, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα στοιχεία της και κυρίως το μπλε της θάλασσάς της. Η Αμοργός έχει την ιδιαιτερότητα να έχει δύο λιμάνια και μια Χώρα στα ενδότερα που δεν βρέχεται από θάλασσα, αλλά είναι πραγματικά μαγική με τα δρομάκια, τις ολάνθιστες αυλές και τα γραφικά μαγαζιά. Στο ένα λιμάνι, τα Κατάπολα, θα βρείτε παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, κρυστάλλινα νερά και κάμπο με περιβόλια, πιο τουριστική, όμως, και με περισσότερη ατμόσφαιρα και νέο κόσμο είναι η Αιγιάλη. Εκεί, οι βόλτες στον παραθαλάσσιο πεζόδρομο με θέα το ηλιοβασίλεμα είναι «must», όπως και τα βραδινά cocktails μπροστά στην παραλία. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα βρείτε ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές από τη Λαγκάδα ή από τα Θολάρια, ενώ οι λάτρεις του μπάνιου θα περάσουν σίγουρα από την Αγία Άννα, την μαγική παραλία που φιλοξένησε και την ταινία.

Ανάφη με τη μυθική της Ανατολή
Αν αγαπάτε τα λιλιπούτεια νησιά, την αγνότητα και την ηρεμία στις διακοπές σας, η Ανάφη είναι ένας μαγικός προορισμός για εσάς. Στην εσχατιά των Κυκλάδων, η Ανάφη υπόσχεται χαλάρωση, ηρεμία, άγρια φύση, καλό παραδοσιακό φαγητό και φυσικά πεντακάθαρες θάλασσες και χρυσαφένιες αμμουδιές, ενώ μπορείτε να βρείτε και οικονομική διαμονή. Θα σας υποδεχτεί στο λιμάνι του Άγιου Νικόλα, ενώ θα σας φιλοξενήσει στη Χώρα με την υπέροχη θέα και το λευκό να πρωταγωνιστεί παντού. Οι παραλίες του νησιού βρίσκονται παρατεταγμένες στη σειρά και χαρακτηρίζονται από άμμο και κρυστάλλινα νερά με την παραλία του μεγάλου Ρούκουνα να είναι η πιο δημοφιλής για τους πιο… κοινωνικούς εκεί έξω και όσους αγαπούν το κάμπινγκ. Το πιο μαγευτικό σκηνικό της Ανάφης, όμως, εκτυλίσσεται στην Ανατολή από τον βράχο του Καλάμου όπου από ένα μονοπάτι 45 λεπτών θα φτάσετε στο ψηλότερο σημείο του βράχου, στην παλαιά Μονή της Καλαμιώτισσας, και από εκεί θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια πανέμορφη θέα που θα σας συγκλονίσει. Πολλοί, μάλιστα, διανυκτερεύουν εκεί σε sleeping bag για να ξυπνήσουν το πρωί και να δουν την Ανατολή όπως δεν την έχουν ξαναδεί.

Κύθηρα με τη διαφορετική ομορφιά των Επτανήσων
Μπορεί να απέχουν από τα υπόλοιπα Επτάνησα, αλλά τα Κύθηρα αποτελούν πραγματικά μια επιλογή που μαγεύει τους επισκέπτες, τόσο με τις παραλίες, όσο και με τα τουριστικά τους μέρη. Το Καψάλι, το πιο κοσμοπολίτικο σημείο του νησιού στα νότια, σας περιμένει για φαγητό, ποτό και βόλτες, ενώ η Χώρα των Κυθήρων υπόσχεται να σας κάνει να την αγαπήσετε, με τις ατμοσφαιρικές γωνιές της με τα όμορφα μαγαζάκια και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Από εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε και το Κάστρο των Κυθήρων ή απλώς να βολτάρετε στα στενά της και να ανακαλύπτετε τα πανέμορφα μαγαζιά της. Απόλυτα γραφικό μέρος που πρέπει να επισκεφτείτε για καφέ ή και για μπάνιο είναι και ο Αυλέμονας, ένα ήσυχο γραφικό λιμανάκι με περιποιημένα μαγαζιά για φαγητό και καφέ ή γλυκό. Κι όσο για τις παραλίες του νησιού, από το Μελιδόνι μέχρι το Διακόφτι και από το Καλαδί και τον Χαλκό, μέχρι το λιμάνι όπου τα νερά είναι τιρκουάζ, σίγουρα θα βρείτε το αγαπημένο σας μέρος για μακροβούτια.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ