Τριγυρνάμε σε όμορφα νησιώτικα χωριουδάκια

leukes-paros
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Μετά τις παραλίες και το μπάνιο, η εξερεύνηση ξεκινά και τα νησιώτικα χωριουδάκια με τις ομορφιές και τις τοπικά τους ήθη και έθιμα είναι ό,τι καλύτερο για να εμπλουτίσουμε το ταξίδι μας.

Λεύκες, Πάρος
Μπορεί η Νάουσα και η Παροικιά να κλέβουν τη δόξα, αλλά οι Λεύκες, το πιο ορεινό και πιο πράσινο χωριό της Πάρου με το μεγαλύτερο υψόμετρο, υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού. Το πευκοδάσος που βρίσκεται ακριβώς από πάνω του δίνει την αίσθηση της φύσης που δεν συναντάμε στις Κυκλάδες, ενώ τα αμφιθεατρικά χτισμένα λευκά σπιτάκια του συνθέτουν μια όμορφη ατμόσφαιρα χωριού. Παρά το υψόμετρο, είναι ένα τουριστικό χωριό και στα δρομάκια του, ειδικά στον γραφικό Ράμνο, θα βρείτε ταβερνάκια και μαγαζιά με υπέροχη θέα, ενώ μπορείτε να δείτε και τα παλιά πλυσταριά, όπως και το Σπίτι της Λογοτεχνίας, όπου φιλοξενούνται συγγραφείς, μεταφραστές και άλλοι καλλιτέχνες με σκοπό να δημιουργήσουν στην ηρεμία του. Χαρακτηριστικοί στην περιοχή είναι και οι ανεμόμυλοι γύρω από το χωριό, όπως και ο ναός της Αγίας Τριάδας, με τα ξακουστά καμπαναριά του. Κι αν βρεθείτε στο χωριό στο τέλος Αυγούστου, θα ζήσετε και τη γιορτή του Καραβόλα, μια γιορτή για το τέλος του καλοκαιριού, κορωνοϊού επιτρέποντος.

Αβλέμονας, Κύθηρα
Ίσως από τα πιο όμορφα μέρη στα Κύθηρα, ο Αβλέμονας είναι ένα μαγευτικό, παραθαλάσσιο χωριό στα ανατολικά των Κυθήρων, όπου θα βρείτε προσεγμένα μέρη για φαγητό και καφέ, αλλά και διαμονή. Το γραφικό αυτό χωριό είναι από τα μέρη αυτά που εγγυώνται τη χαλάρωση, ενώ μπορείτε να το γυρίσετε εύκολα και να το απολαύσετε. Μην παραλείψετε να κάνετε βουτιά στη μικρή «πισίνα» του, αλλά και βόλτα μέχρι το ενετικό φρούριο. Πίσω από το χωριό υπάρχει και ένα κτίριο με ηλιακό ρολόι που μπορείτε να επισκεφτείτε, κι έπειτα να καθίσετε σε κάποιο café απολαμβάνοντας τα χρώματα της Δύσης.

Κίνι, Σύρος
Το παραθαλάσσιο αυτό γραφικό χωριό βρίσκεται στα δυτικά της Σύρου και απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη. Εκεί θα βρείτε και την ομώνυμη όμορφη και αμμώδη παραλία για να κάνετε τα μακροβούτια σας, προτού καθίσετε για φαγητό και καφέ σε κάποια από τις πολλές ταβέρνες του. Πρόκειται για ένα τουριστικό χωριό, που σημαίνει ότι θα συναντήσετε κόσμο, ενώ στις 29 Ιουνίου διοργανώνεται το πανηγύρι του Αγίου Πέτρου με ζωντανή μουσική, κρασί, κακκαβιά και παέγια. Τον Δεκαπενταύγουστο αναβιώνει το έθιμο «φωταρίδες», όπου οι οικογένειες ανάβουν φωτιές μέσα σε τσίγκινα τενεκεδάκια και στολίζουν τα σαμάρια του σπιτιού, ενώ τα παιδιά αναλαμβάνουν το στόλισμα της παραλίας και των πεζουλιών.

Άσσος, Κεφαλονιά
Το πιο γραφικό χωριό της Κεφαλονιάς, η Άσσος, με τον βενετσιάνικο αέρα της θα σας κάνει να νιώσετε ακριβώς τι σημαίνει «διακοπές». Απέχει 40 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, στα βόρεια του νησιού, αλλά αξίζει κάθε λεπτό που θα περάσετε στον δρόμο, με την παραδοσιακή, επτανησιακή αρχιτεκτονική και τα κρυστάλλινα νερά του. Πιάστε θέση για δροσερό καφέ πάνω από τη θάλασσα και έπειτα επισκεφτείτε το Φισκάρδο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Κιόνι, Ιθάκη
Πολλοί το θεωρούν το ομορφότερο χωριό του νησιού κι όχι άδικα, αφού το αμφιθεατρικό χτίσιμό του, η κατάφυτη πλαγιά του και τα σπίτια με τα κεραμίδια που φτάνουν μέχρι το κλειστό, γραφικό λιμανάκι του, είναι αρκετά για να εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη. Περπατήστε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του, εξερευνήστε σπιθαμή προς σπιθαμή τα περιποιημένα σπίτια και τις ανθισμένες αυλές τους και έπειτα επιστρέψτε στο λιμανάκι για να… «δέσετε» σε κάποιο από τα ουζερί και τα ταβερνάκια του.

Βαθύ, Κάλυμνος
Το παραθαλάσσιο αυτό χωριό στα ανατολικά της Καλύμνου βρίσκεται 11 χιλιόμετρα από την Πόθια και είναι κτισμένο στο πιο εύφορο σημείο του νησιού, με πολλές μανταρινιές και πορτοκαλιές να χαρίζουν στο τοπίο χρώμα και άρωμα. Το πιο όμορφο σημείο, όμως, είναι το μικρό γραφικό λιμάνι, η Ρίνα, όπου το μοναδικής ομορφιάς φιορδ θα κλέψει την παράσταση. Δίπλα στο λιμάνι υπάρχει και φυσικό ενυδρείο που μπορείτε να επισκεφτείτε, όπως και να κάνετε πεζοπορία στη γύρω περιοχή και το προϊστορικό σπήλαιο «Δασκαλιό» στην είσοδο του λιμανιού. Σε κάθε περίπτωση, μια βόλτα από το Βαθύ για να δείτε το αυγουστιάτικο φεγγάρι επιβάλλεται.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ