Κάμπινγκ και κορωνοϊός: πώς θα μείνουμε ασφαλείς;

camping-kataskinosi
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Το κάμπινγκ αποτελούσε πάντα την ιδανική λύση για όσους αγαπούσαν την επαφή με τη φύση λίγο παραπάνω, αλλά και για όσους προτιμούν τις low-budget διακοπές. Φέτος, που λόγω κορωνοϊού ο στόχος είναι ακόμη περισσότερο οι ανοιχτοί χώροι και οι οικονομικές διακοπές, τα κάμπινγκ θα μετρήσουν αρκετούς επισκέπτες. Πώς, όμως, μπορούμε να παραμείνουμε ασφαλείς κάνοντας κατασκήνωση;

Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει, τα κάμπινγκ αποτελούν έναν ιδιαίτερο τρόπο διακοπών και εκτός από τους φανατικούς τους πιστούς, φέτος ενδεχομένων να έχουν και άλλους επισκέπτες, λόγω οικονομικής κατάστασης, αλλά και επαφής με τη φύση. Αν, λοιπόν, οι φετινές διακοπές σας βρουν σε μια οργανωμένη δομή κατασκήνωσης, εξακριβώστε ότι τηρεί τα παρακάτω, με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει για τις οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις.

Καταρχάς, σε κάθε camping θα πρέπει να υπάρχει γραπτό σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού COVID-19 στο οποίο περιγράφεται. Το περιστατικό θα πρέπει να απομονώνεται προσωρινά μέχρι την ασφαλή μεταφορά του για ιατρική διάγνωση στο κατασκηνωτικό του μέσον εφόσον διαθέτει συρόμενο ή αυτοκινούμενο τροχόσπιτο (ή εξασφάλιση ενός δωματίου με φυσικό αερισμό σε περίπτωση που διαμένει σε σκηνή, τοποθέτηση χειρουργικής μάσκας στο άτομο που παρουσιάζει συμπτώματα, χορήγηση χαρτομάντηλων, πλαστικής σακούλας για την απόρριψη τους και αντισηπτικό χεριών περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη). Όποιος εισέρχεται στον χώρο της απομόνωσης θα πρέπει να κάνει χρήση χειρουργικής μάσκας, προστατευτικών γυαλιών, ποδοναρίων, αδιάβροχης ποδιάς με μακριά μανίκια και γαντιών, ενώ μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Ο εξαερισμός του χώρου προσωρινής απομόνωσης, η καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των αντικειμένων μετά την απομάκρυνση του ασθενούς με διάλυμα χλωρίνης 0,1% είναι επιβεβλημένος.

Θα πρέπει, επίσης, να υπάρχουν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και να διανέμονται στο προσωπικό του camping ανάλογα με τα καθήκοντά του, μαζί με τις οδηγίες για την ορθή χρήση τους. Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, ενώ στην είσοδο εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό.

Προτού εγκατασταθείτε στο κάμπινγκ, θα πρέπει να σας ενημερώσει το αρμόδιο άτομο από το προσωπικό σχετικά με την υποχρέωση εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τη λοίμωξη COVID-19, για το υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας. Η γνωστοποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου λειτουργίας θα γίνεται στους μόνιμους πελάτες, στους διοργανωτές ταξιδιών (tour operator) πράκτορες, συλλόγους κ.λπ όπως και σε όσους πελάτες έχουν ή θα κάνουν κράτηση με email.

Όλοι θα πρέπει να δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν, αποδέχονται και θα τηρούν τις οδηγίες και τα μέτρα κι αν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά, θα μπορεί το κατάλυμα να ζητήσει την αποχώρηση του ατόμου που δεν συμμορφώνεται.

Τι πρέπει να προσέχετε
Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζετε και εδώ την κοινωνική απόσταση του 1,5 μέτρου σε κάθε χώρο, ενώ όσον αφορά το στήσιμο της σκηνής ή την χρήση τροχόσπιτου, θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι απέχουν τουλάχιστον 5 μέτρα από την είσοδο των υπολοίπων σκηνών.

Αν χρησιμοποιήσετε εξοπλισμό όπως τρόμπες, τραπεζάκια κ.ο.κ. που παρέχεται από το κάμπινγκ, θα πρέπει να τον απολυμάνετε για να είστε ασφαλείς και κατά το μπάνιο σας στην παραλία του κάμπινγκ, έχετε υπ’ όψιν σας ότι ισχύουν οι κανονισμοί που αφορούν όλες τις παραλίες για την πρόληψη του COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει οι λουόμενοι να ξεπερνούν τους 40 ανά 1000 τ.μ. και ανά ομπρέλα θα πρέπει να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Οι άξονες από ομπρέλα σε ομπρέλα θα πρέπει να απέχουν 4 μέτρα, ενώ τα σκίαστρα θα πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου. Οι ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες θα πρέπει να έχουν απόσταση 1,5 μέτρου και το προσωπικό έχει την υποχρέωση να τις απολυμαίνει κατά την εναλλαγή της μίσθωσης.

Επιβεβαιώστε ότι οι τουαλέτες και τα ντους απολυμαίνονται σωστά από τις εγκαταστάσεις πριν τα χρησιμοποιήσετε, σύμφωνα με αναρτημένο, ενημερωμένο πρόγραμμα, και αερίζονται επαρκώς. Σημαντικό είναι επίσης οι νιπτήρες να διαθέτουν πάντα σαπούνι και χαρτί, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν και ποδοκίνητοι κάδοι σκουπιδιών.

Στο εστιατόριο του κάμπινγκ θα πρέπει να ισχύει ό,τι ισχύει σε κάθε χώρο εστίασης, δηλαδή παροχή αντισηπτικού, χρήση μάσκας, αποστάσεις μεταξύ διαφορετικών τραπεζιών κ.ο.κ.

Τέλος, προτιμήστε να πληρώνετε με ηλεκτρονική συναλλαγή για να αποφεύγετε τις δοσοληψίες και την ενδεχόμενη μεταφορά μικροβίων.

Η λίστα με τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά αν καταφέρουμε να παραμείνουμε υγιείς, η κατασκήνωση στη φύση θα μας αποζημιώσει.