Κοντινές εκδρομές για Σαββατοκύριακο μόλις μία ώρα μακριά

limni-bouliagmeni-loutraki
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Οι κοντινές αποδράσεις φέτος είναι η ιδανική λύση για τους περισσότερους που δεν έχουν το budget για πολυήμερες διακοπές, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να ξεχάσουν το διάστημα που προηγήθηκε, κάπου πιο χαλαρά εκτός πόλης. Ευτυχώς, οι επιλογές είναι πολλές.

Λουτράκι, για βουτιές και πεζοπορία
Το Λουτράκι βρίσκεται σχετικά κοντά οδικώς από την Αθήνα και σε μία μόλις ώρα θα είστε στην κοσμοπολίτικη λουτρόπολη, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών από όλη την Ελλάδα εξαιτίας των διάσημων ιαματικών πηγών της. Πέρα, όμως, από τα λουτρά του, το μέρος είναι διάσημο και για το περίφημο Ηραίον, το ναό προς τιμήν της θεάς Ήρας, του 800 π.Χ., την περιοχή της λίμνης της Βουλιαγμένης που σύμφωνα με την αρχαιολογική σκαπάνη κατοικήθηκε το 3.000 π.Χ., αλλά και τους μυκηναϊκούς τάφους στην περιοχή Σκάλωμα. Όσοι αγαπάτε την πεζοπορία και τη βόλτα στη φύση, περπατήστε στις πανέμορφες διαδρομές και τα μονοπάτια που έχουν χαραχτεί για τους φυσιολάτρες στα Γεράνια όρη και κάντε μετά μια βουτιά στη λίμνη της Βουλιαγμένης ή στην παραλία στο Ηραίο –αν δεν έχει… τσούχτρες.

Σούνιο, για θέα στο Αιγαίο
Αν είστε ακόμη πιο συντηρητικοί στην απόδρασή σας και θέλετε φυσικό περιβάλλον και θάλασσα, όσο το δυνατόν πιο κοντά, το Σούνιο είναι η καλύτερη επιλογή. Απέχει μόλις 68 χιλιόμετρα από την Αθήνα και σε πολύ λίγο χρόνο θα απολαμβάνετε θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Οι πιο ορεξάτοι και δραστήριοι, μπορείτε να περιπλανηθείτε στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, που έχει τεράστιο γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον και να δείτε από κοντά τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα που χτίστηκε το 444 π.Χ. και αποτελούσε ιερό τόπο για τους αρχαίους Έλληνες. Μόλις τελειώσετε με τα αξιοθέατα, μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε μπάνιο στη θάλασσα στις παραλίες τις περιοχής –σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και τα δημοφιλή Λεγραινά- προτού καθίσετε για θαλασσινούς μεζέδες στις ψαροταβέρνες της περιοχής.

Σαλαμίνα, για απόδραση σε νησί
Μπορεί το τοπίο στη Σαλαμίνα να μην είναι το κλασικό νησιώτικο, αλλά αποτελεί το πιο κοντινό νησί στις ακτές της Αττικής, όπου μπορείτε να αποδράσετε οικονομικά, ακόμη και για μονοήμερη. Κάντε βόλτα στα Αμπελάκια, την κεντρική κωμόπολη του νησιού, όπου θα βρείτε εστιατόρια, θα κάνετε παραθαλάσσιο περίπατο και θα δείτε από κοντά τα κατάλοιπα του φράγκικου πύργου που χτίστηκε ανάμεσα στον 13ο και στον 16ο αιώνα. Στα Αμπελάκια θα βρείτε και την Αρχαία Πόλη της Σαλαμίνας, με αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις, σπίτια και ένα κομμάτι τείχους. Οι πιο ρομαντικοί, περνώντας μέσα από την πόλη της Σαλαμίνας ανεβείτε στον λόφο «Πατρίς» και χαλαρώστε με μια υπέροχη πανοραμική θέα από την Ελευσίνα ως την Αθήνα. Τιμής ένεκεν, μπορείτε να περάσετε και από τον τόπο όπου έθαψαν οι Αθηναίοι τους νεκρούς πολεμιστές στην ξακουστή Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. στο ακρωτήριο της Κυνόσουρας και να ξεσκονίσετε τις γνώσεις σας. Για μπάνιο, σας περιμένουν συμπαθητικές παραλίες, όπως η Ψιλή Άμμος με οργανωμένο κομμάτι με κρυστάλλινα νερά και άμμο, η παραλία Σατιρλί, η παραλία Νάτο στον κλειστό Όρμο Σαλαμίνας, στα δυτικά παράλια του νησιού κ.ά.

Αλεποχώρι, για ψάρι και ηλιοβασιλέματα
Περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και μόλις 20 από τα Μέγαρα, το Αλεποχώρι είναι ιδανικός προορισμός για μονοήμερη ή διήμερη απόδραση, όπου θα συνδυάσετε μπάνιο, αλλά και καλό ψάρι στις ψαροταβέρνες της περιοχής, κατευθείαν από τον Κορινθιακό και τον Αργοσαρωνικό. Η 8 χιλιομέτρων παραλία του Αλεποχωρίου με άμμο αλλά και βότσαλα θα φιλοξενήσει τα μακροβούτια σας, αρκεί να βρείτε το σημείο που σας ταιριάζει, πιο ήσυχο ή με περισσότερο κόσμο. Προς τη Μαυρολίμνη θα βρείτε πιο ήσυχες παραλίες, όπου μπορείτε να απλώσετε την ψάθα σας κάτω από τη σκιά των πεύκων, ενώ κοντά βρίσκεται και το Πόρτο Γερμενό, όπως και η Ψάθα. Μετά το μπάνιο απολαύστε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα, όπου ο ήλιος δύει ανάμεσα στα νησάκια των Αλκυονίδων. Το βράδυ, οι επιλογές είναι πολλές με πολλές επιλογές καφέ, μπαρ, αλλά και κλαμπ για πιο ξέφρενες καλοκαιρινές βραδιές.