Τελικά είμαστε έτοιμοι για ταξίδια;

ellada-kalokairi-santorini-kuklades
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Μάλλον ναι, ή έτσι τουλάχιστον φαίνεται από νέα έρευνα της Horwath HTL για το μέλλον του τουρισμού μετά την άρση των απαγορεύσεων, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει στις προτιμήσεις.

Όπως φαίνεται, η Ελλάδα είναι ένας από τους προορισμούς που θα ξεχωρίσουν φέτος, κάτι που επιβεβαιώνεται από νέα έρευνα από την συμβουλευτική εταιρεία με εξειδίκευση στον τουρισμό, Horwath HTL. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά από τις 8 έως τις 22/6 με στόχο να αναδείξει τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέξουν φέτος τις διακοπές τους οι τουρίστες με τα νέα δεδομένα της πανδημίας. Στην έρευνα συμμετείχαν 1000 ερωτηθέντες, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων, από 12 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία και ΗΠΑ).

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, η αισιοδοξία για το μέλλον διαφαίνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα 2/3, με το 61% να επιθυμεί να ταξιδέψει για διακοπές σε λιγότερο από 4 μήνες με την άρση των απαγορεύσεων. Το 30,44%, μάλιστα, επιθυμεί να ταξιδέψει σε λιγότερο από δυο μήνες. Το 52,48% θέλει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, ενώ το 63,91% νιώθει ασφάλεια στο αεροπλάνο.

Ο σχεδιασμός του ταξιδιού, όμως, θα παίξει τον ρόλο του, αφού το 38,86% σκοπεύει να ενημερωθεί για την πορεία της πανδημίας στη χώρα που θέλει να επισκεφτεί, το 33,11% να μάθει τα μέτρα που έχουν λάβει τα ξενοδοχεία και οι προορισμοί και το 30,76% θα λάβει υπ’ όψιν τις ταξιδιωτικές οδηγίες των χωρών διαμονής.

Η τελική τους απόφαση θα επηρεαστεί από τον τρόπο που διαχειρίστηκε η χώρα-προορισμός την πανδημία, με ένα 26,34% να στηρίζει αυτή την άποψη, αλλά και από τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας που έχουν εφαρμοστεί σε ένα πόσοστό 24,52%), όπως και από τις υποδομές υγείας των προορισμών.

Τα ξενοδοχειακά καταλύματα είναι στην κορυφή των προτιμήσεων με το 45,10% να τα προτιμά, ενώ το 27,02% θα προτιμήσει ενοικιαζόμενα δωμάτια και βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ένα ποσοστό της τάξης του 27,88% θα διαμείνει σε οικογένεια ή φίλους.

Στους προορισμούς της Μεσογείου, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση των προτιμήσεων με το 15,01% να την προτιμά, μετά την Ισπανία και την Ιταλία που συγκέντρωσαν το 22,04% και το 15,70% των προτιμήσεων αντίστοιχα. Ακολουθούν η Πορτογαλία, η Κροατία, η Τουρκία, η Κύπρος και η Αίγυπτος, ενώ ανάμεσα στους ελληνικούς προορισμούς βρίσκουμε τη Χαλκιδική, την Κρήτη, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, τη Μύκονο, τη Ρόδο, αλλά και την Πελοπόννησο.