Διαγωνισμός: Κερδίστε ένα διήμερο στην Τήνο, το νησί της Παναγιάς

tinos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Απολαύστε ένα διήμερο στο νησί της Τήνου και ανακαλύψτε τις ομορφιές του νησιού που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια σταθερά και, όπως θα διαπιστώσετε, όχι αδίκως!

Στο άκουσμα της Τήνου, συνειρμικά πολλοί στρέφουν το μυαλό τους προς πιο θρησκευτικές διακοπές, με την περίφημη Παναγιά της Τήνου να φαντάζει ως πρωταγωνιστής του νησιού. Κι ενώ ένα πέρασμα από εκεί είναι σίγουρο για τους περισσότερους, η Τήνος δεν είναι μόνο για τάμα. Αποτελεί ένα νησί που μπορεί να συνδυάσει όμορφες παραλίες, νησιώτικες βόλτες, χαλάρωση αλλά και ρυθμό, που θα σας κερδίσει. Τι σας περιμένει, λοιπόν, στο «παρεξηγημένο» αυτό νησί; Μένει να κλείσετε εισιτήρια φέτος για εκεί και να το ανακαλύψετε.

Το δώρο του διαγωνισμού

Κερδίστε ένα διήμερο σε ένα συγκρότημα στην καρδιά της Τήνου. Αποτελείται από 14 studios, είναι λευκό και μινιμαλιστικό, ενώ βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από το λιμάνι του νησιού. 

Το Tinos Blue F&B Island Collection διαθέτει μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα και την Παναγία της Τήνου η οποία απέχει μόλις 7 λεπτά με τα πόδια. 

Καρδιανή

Το κατάλυμα γίνεται ορμητήριο για εξερεύνηση του νησιού, από τα γραφικά σοκάκια που το περιστοιχίζουν, τα καταστήματα που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και φυσικά τα εστιατόρια για τοπικές λιχουδιές και γεύσεις έως τις αμέτρητες παραλίες και τα χωριουδάκια του νησιού.

Από την «αγία τριάδα» Σύρος-Τήνος-Μύκονος των κυκλαδίτικων δρομολογίων, η Τήνος είναι σίγουρα η πιο παρεξηγημένη, με μεγάλο ποσοστό κόσμου να θεωρεί ότι οι διακοπές εκεί αφορούν ηλικιωμένες κυρίες που εκπληρώνουν το όνειρο της ζωής τους, να βρεθούν δηλαδή στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της Τήνου για προσκύνημα. Όποιος, όμως, έχει ανοιχτό μυαλό και έχει κατορθώσει να ξεπεράσει την προκατάληψη απέναντι στο νησί, έχει επιστρέψει απόλυτα δικαιωμένος. Οι λόγοι; Πολλοί. Παρακάτω θα δείτε τους πιο σημαντικούς, που θα σας πείσουν να κατεβείτε στη μεσαία στάση αυτή τη φορά.

Κολυμπήθρα

Τις παραλίες της
Το νησί διαθέτει δεκάδες όμορφες παραλίες που φτάνουν της 40, με άμμο στην πλειοψηφία τους, οργανωμένες και πιο ήσυχες, με την παραλία της Παχιάς Άμμου να είναι μια από της καλύτερες και πιο εξωτικές του νησιού. Καλές επιλογές είναι η Σάντα Μαργαρίτα, της οποίας τα νερά είναι πράσινα και ιδιαίτερα και ο Άγιος Πέτρος με ψιλή άσπρη άμμο, για όσους αναζητούν ηρεμία στο μπάνιο. Κοντά στη Χώρα βρίσκονται τα Κιόνια, για όσους δεν θέλουν να κινηθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, αν και ο Άγιος Φωκάς, η «δύσκολη» Απηγανιά με τα τιρκουάζ νερά, η Κολυμπήθρα και η Λιβάδα είναι παραλίες που πρέπει να απολαύσετε. Προτού ξεκινήσετε για το μπάνιο, οι ντόπιοι θα της καθοδηγήσουν για το πού πρέπει να κινηθείτε ανάλογα με τον αέρα.

Παναγιά της Τήνου

Τα πανέμορφα χωριά της
Ο Πύργος είναι σίγουρα μια σημαντική στάση που πρέπει να κάνετε, αφού είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού μετά τη Χώρα, αλλά και για περισσότερους ένα από τα ομορφότερα. Εκεί σας περιμένει το σπίτι και μουσείο του φημισμένου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, ενώ θα θαυμάσετε παντού παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Στο νησί θα βρείτε πολλά ορεινά χωριά με τον δικό τους χαρακτήρα, με πλούσια φύση που ξεφεύγει από τα κυκλαδίτικα δεδομένα, γραφικά στενά και παραδοσιακά, πέτρινα σπίτια. Περάστε από την Καρδιανή με μοναδική θέα στη θάλασσα, τον Βώλακα με ένα σεληνιακό τοπίο-φαινόμενο, το όμορφο ψαροχώρι του Πανόρμου, με το γραφικό του λιμανάκι και τις ταβέρνες δίπλα στη θάλασσα, που  αποτελεί επίνειο του Πύργου, τα Δυο Χωριά που θεωρούνται το «μπαλκόνι της Τήνου», το χωριό Αγάπη με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ομορφιά του, τα Υστέρνια με θέα στη Σύρο… Όλα τα χωριά έχουν κάτι να δώσουν, γι’ αυτό αφιερώστε τους χρόνο.

Πάνορμος

Τα αξιοθέατά της
Το νησί της Παναγιάς έχει πολλά να σας δείξει και να σας μάθει, αν του δώσετε το χρόνο. Ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας της Τήνου είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να θαυμάσετε από κοντά, πάνω σε ένα λόφο της Χώρας, στον οποίο οδηγεί ένας ανηφορικός πλακόστρωτος δρόμος και καταλήγει σε ένα όμορφο μωσαϊκό με ασπρόμαυρα βότσαλα στην είσοδο του ναού. Εκεί θα βρείτε ένα ολόκληρο συγκρότημα, με την εκκλησία, τα παρεκκλήσια, μουσεία, το μαυσωλείο του τορπιλισμού της Έλλης, όπου φυλάσσονται τα οστά των μελών του πληρώματος του καταδρομικού Έλλη. Ανοιχτά του λιμανιού της Τήνου, τορπιλίστηκε ως γνωστόν το ελληνικό καταδρομικό από ιταλικό υποβρύχιο, τον Αύγουστο του ’40 και σήμερα διατηρείται ως μοναδικό κειμήλιο του πλοίου μικρό πυροβόλο επιφανείας δίπλα από το μνημείο ηρώων του Έλλη στο σημείο που εξερράγη η πρώτη τορπίλη του ιταλικού υποβρυχίου. Οι φίλοι της Τέχνης, μην παραλείψετε να περάσετε και από το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, για να θαυμάσετε σπουδαία έργα ζωγραφικής και γλυπτικής καλλιτεχνών από το νησί και μην αμελήσετε μια βόλτα και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, με εκθέματα από την αρχαιότητα, και ευρήματα από το Ναό του Ποσειδώνα.

Τις εκκλησίες της
Αν σας ενδιαφέρουν οι εκκλησίες ενός τόπου και ο θρησκευτικός πολιτισμός του, να σας πούμε ότι η Τήνος αριθμεί εκκλησίες και ξωκκλήσια συνολικά πάνω από 700, με κυριότερη βέβαια την εκκλησία της Παναγίας, στη Χώρα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Παναγία η Μεγαλομάτα στο χωριό Κτικάδος, με τη μαρμάρινη είσοδο της εκκλησίας και την εικόνα, που βρίσκεται εκεί από τον 18° αιώνα, η εκκλησία του Τίμιου Σταυρού στο ίδιο χωριό, η καθολική εκκλησία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Ξώμπουργκο… Στο νησί υπάρχουν αρκετές καθολικές εκκλησίες, λόγω της ενετικής παράδοσης του τόπου, ενώ αξίζει μια βόλτα και στα μοναστήρια του, όπως η Μονή Κεχροβουνίου στην κορυφή του βουνού χτισμένη στα μέσα του 11ου αιώνα μ.χ., η Μονή Αγίας Πελαγίας, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το κελί της Αγίας και να περιπλανηθείτε στη Μονή και πολλές ακόμη.

Aris Oikonomou/SOOC
Τις γεύσεις της
Απολαύστε την τηνιακή κουζίνα από την πηγή με τα ολόφρεσκα τοπικά προϊόντα της, όπως τα μανιτάρια, τα αλιφόνια, το θυμάρι, τη ρίγανη, το δίκταμο, τις αγκινάρες, την κάππαρη, τα ψάρια, το λουκάνικο, το μαλαθούνι, τη γραβιέρα, την κοπανιστή και πολλά ακόμη. Και στα γλυκά, όμως, έχει παράδοση, και αξίζει να δοκιμάσετε αμυγδαλωτά, τσιμπητά (γλυκά τυροπιτάκια), παστέλια, σεσκουλοπιτάκια, ξεροτήγανα. Για καλό φαγητό τοπικής κουζίνας, σας περιμένει το Στα φυσ’ αέρα στην Αετοφωλιά, το Λιμανάκι στην Πάνορμο, η Μαλαματένια στη Χώρα και πολλά προσεγμένα εστιατόρια και ταβέρνες που θα βρείτε σε όλο το νησί.

Tinos Blue F&B Island Collection
Αγίας Παρασκευής 12, Τήνος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 694 451 5147