Διακοπές στα μικρά διαμαντάκια του Ιονίου

paksoi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Ήσυχα, μικρά και ξεκούραστα, τα παρακάτω νησάκια στο Ιόνιο μπαίνουν δυναμικά στον χάρτη διακοπών τα τελευταία χρόνια.

Παξοί-Αντίπαξοι
Σε σκηνικό παραμυθένιο 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, οι Παξοί καταφέρνουν να εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες τους, με τους Ιταλούς να στηρίζουν σημαντικά το νησί τουριστικά. Ο Γάιος, η πρωτεύουσα του νησιού, θα σας συνεπάρει από την πρώτη ματιά μόλις φτάσετε με την πυκνή του βλάστηση, το εντυπωσιακό φιορδ και τα παραδοσιακά σπίτια με κεραμίδια, που συμβάλλουν στο να διατηρείται η αυθεντικότητα του τόπου. Αν δεν έχετε αυτοκίνητο, μπορείτε να επισκεφτείτε τους υπόλοιπους οικισμούς του νησιού με καραβάκι. Όπως και να ‘χει, όμως, δεν θα δυσκολευτείτε καθώς το νησί είναι μικρό και όλα εύκολα στην πρόσβαση. Η Λάκκα, το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του νησιού σάς περιμένει στα βόρεια, περίπου 8 χιλιόμετρα από τον Γάιο, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο με τα λευκά, παραδοσιακά σπίτια, τα πλούσια δέντρα και τα τιρκουάζ νερά. Ο τρίτος μεγαλύτερος οικισμός των Παξών είναι ο Λογγός, στα 5 χιλιόμετρα από τον Γάιο, στα ανατολικά του νησιού, χτισμένος σε ένα μικρό κόλπο. Το τοπίο είναι απόλυτα γραφικό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Επτανήσων και πολλά βενετσιάνικα στοιχεία. Τα Μαγαζιά είναι ακόμη ένας μικρός οικισμός στο κέντρο του νησιού που παλαιότερα ήταν η πρωτεύουσα. Βρίσκεται στο δρόμο που ενώνει τον Γάιο με τον Λογγό κι αξίζει μια επίσκεψη για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα του ηλιοβασιλέματος από την τοποθεσία Ερημίτης στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Must είναι και η απόδραση στους Αντίπαξους για μπάνιο με το καραβάκι, όπου θα συναντήσετε κρυστάλλινα νερά κι ένα υπέροχο τιρκουάζ χρώμα, που αν δεν υπάρχει συσσώρευση σκαφών, θα το απολαύσετε όσο τίποτα.

Κάλαμος Λευκάδας
Σε πολύ κοντινή απόσταση από τη δυτική ακτή της Αιτωολοακαρνανίας, ο Κάλαμος είναι ένα νησάκι κυρίως ορεινό, με την κορυφή του βουνού του να φτάνει τα 745 μέτρα. Στο νησί μπορείτε να φτάσετε με καΐκια που εκτελούν δρομολόγια από και προς τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, στον οποίο παρ’ όλο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι σε κοντινή απόσταση, ανήκει διοικητικά στον νομό Λευκάδας. Ο Κάλαμος φημίζεται για τις όμορφες παραλίες του, οι οποίες γίνονται ολοένα και περισσότερα αντιληπτές από τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τα λιγοστά δωμάτια που διαθέτει το νησί να εξαφανίζονται πολύ γρήγορα. Η Μυρτιά είναι από τις αγαπημένες παραλίες των επισκεπτών, με τιρκουάζ νερά και πεύκα, ενώ πανέμορφη είναι και η παραλία του Άγιου Κωνσταντίνου, αλλά και η παραλία της Αγριαπιδιάς στην άλλη πλευρά του νησιού, με διάφανα νερά και λευκό βότσαλο. Από αξιοθέατα, το ερειπωμένο κάστρο θα σας τραβήξει την προσοχή, με το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου να στέκει δίπλα του περισσότερα από 160 χρόνια, αν και το πιο σημαντικό αξιοθέατο του Καλάμου είναι το καταπράσινο δάσος του που απλώνεται σε όλο το νησί. Περπατήστε από τον Κάλαμο στην Επισκοπή και γνωρίστε ένα ανέγγιχτο, αυθεντικό τοπίο και αν είστε λάτρεις του ποδηλάτου, ποδηλατήστε μέχρι το νότιο άκρο του νησιού, τον εγκαταλελειμμένο οικισμό στο Κεφάλι. Πανέμορφα πέτρινα γραφικά σπιτάκια με κεραμιδοσκεπές θα βρείτε στο χωριό (τον Κάλαμο), ενώ στην προκυμαία στο μικρό λιμανάκι σας περιμένουν παραδοσιακά καφενεία, café και ταβερνάκια.

Μεγανήσι Λευκάδας
Θεωρείται μια μικρή, ανερχόμενη… Μύκονος στο Ιόνιο, αφού περνώντας τα χρόνια εξελίσσεται με έναν όλο και πιο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Φτάνοντας με φέρι μποτ από το Νυδρί της Λευκάδας, το Βαθύ είναι ένα το πρώτο μέρος που θα αντικρίσετε και θα νιώσετε τον παλμό του νησιού, με ψαροταβέρνες, εστιατόρια και καφέ. Η συνολική εικόνα του συμπίπτει με αυτή ενός γραφικού, παραθαλάσσιου χωριού, με μια σύγχρονη μαρίνα που πλέον φιλοξενεί πλήθος σκαφών. Το Βαθύ θα φιλοξενήσει τις βραδινές σας βόλτες, όπου θα βρείτε πλήθος καφέ-μπαρ και εστιατορίων, γεμάτα κόσμο και ζωή. Το Σπαρτοχώρι αποτελεί το δεύτερο από τα χωριά του νησιού, σίγουρα πιο ήσυχο και λιγότερο κοσμοπολίτικο από το Βαθύ, αλλά με θέα αφού είναι χτισμένο σε ύψωμα, με παραδοσιακά σπίτια και όμορφα σοκάκια. Ο τρίτος οικισμός που θα συναντήσετε είναι το Κατωμέρι, ένα χωριό με παραδοσιακό χρώμα, που αποτελεί και την πρωτεύουσα του Μεγανησίου. Οι πιο περιπετειώδεις, μπορούν να πάρουν το καΐκι από το Βαθύ και να ανακαλύψουν τις θαλάσσιες σπηλιές του Γιοβάνη και του Δαίμονα. Αυτή, όμως, που θα σας συστήσουν όλοι να δείτε και βρίσκεται στην κορυφή των αξιοθεάτων του νησιού είναι η Σπηλιά του Παπανικολή, όπου κρυβόταν το ομώνυμο υποβρύχιο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με βάθος περίπου 30 μέτρα και στο εσωτερικό της μια μικρή αμμουδιά. Όσοι αναζητούν μόνο τη χαλάρωση, θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν στις όμορφες παραλίες του νησιού, όπως τον Άγιο Ιωάννη, την Πόρτο Ελιά, μια πανέμορφη παραλία με λευκό βότσαλο, τη μικρή και συμπαθητική παραλία Πασουμάκι και πλήθος άλλων ακρογιαλιών όπως το βοτσαλωτό Λιμονάρι, τα Αμπελάκια, τη Σπηλιά, τον Αθερινό με τα νερά-πισίνα και άλλες. Κι αν δεν θέλετε καθόλου κόσμο γύρω σας, ψάξτε για την αγαπημένη σας μικροσκοπική παραλία που θα απλώσετε την ψάθα σας και δεν θα σας ενοχλήσει κανείς.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ