Πάμε για μπάνιο στον ποταμό Βενέτικο

benetikos-grebena
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Αλιάκμονα στον νομό Γρεβενών είναι ένας από τους ομορφότερους ποταμούς της χώρας που σας προ(σ)καλεί για βουτιά.

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / sooc

Όσοι έχουν επισκεφτεί τα Γρεβενά, σίγουρα θα γνωρίζουν ότι ο Βενέτικος είναι ένας ποταμός αξιοθέατο στην περιοχή κι όχι άδικα. Ρέει μέσα από κατακόρυφους βράχους και σχηματίζει τις περίφημες Πύλες του Βενέτικου, ενώ συνεχίζει στα ανατολικά και συμβάλλει στον Αλιάκμονα κοντά στο χωριό Αγάπη.

Τα νερά του έχουν έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα –τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου- κάτι που τον καθιστά ειδυλλιακό για βουτιές, ενώ προσφέρεται για δραστηριότητες όπως ράφτινγκ και καγιάκ.

Φημίζεται, επίσης, και για τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του με τις όχθες του να γεφυρώνονταν στο παρελθόν από 19 γεφύρια από τα οποία σώζονται τα περισσότερα. Από τα πιο γνωστά γεφύρια είναι του Αζίζ Αγά κοντά στο χωρίο Τρίκωμο, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Μακεδονίας και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας, αλλά και το γεφύρι της Πορτίτσας κάτω από το χωριό Σπήλαιο.

Αν ο δρόμος σας βγάλει στα Γρεβενά, μην παραλείψετε να βουτήξετε στα παγωμένα νερά του, τα οποία δείχνουν κάπως έτσι.

Konstantinos Tsakalidis/SOOC
Konstantinos Tsakalidis/SOOC
Konstantinos Tsakalidis/SOOC
Konstantinos Tsakalidis/SOOC

..