Πέντε μέρη για οικονομικές διακοπές

euboia-limni
ΤΡΙΤΗ, 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Το δεύτερο πράγμα που χαρακτηρίζει το φετινό καλοκαίρι μετά τον Covid-19 είναι η οικονομία. Κι επειδή το σακούλι για τους περισσότερους είναι… μισοάδειο, δείτε ποια μέρη να επιλέξετε για διακοπές, ώστε να σας έρθουν όσο πιο οικονομικά γίνεται.

Εύβοια: για road trip
Είτε κινηθείτε βόρεια, προς Άη-Γιώργη και Αιδηψό, είτε νότια προς Κάρυστο, η Εύβοια υπόσχεται να μην αδειάσει τις τελευταίες καταθέσεις, αφού θα βρείτε όμορφα μέρη, με οικονομικά ξενοδοχεία και το κυριότερο, υπέροχες παραλίες με λίγο ψάξιμο. Αν είστε της περιπέτειας, φορτώστε το αυτοκίνητό σας με τη σκηνή και όλα τα απαραίτητα και κάντε road trip, επιλέγοντας στο διάβα σας είτε οργανωμένα κάμπινγκ όπως αυτό της Αγίας Άννας, είτε ελεύθερο, το οποίο πρέπει να ξέρετε ότι απαγορεύεται και ο μόνος τρόπος να είστε ασφαλείς είναι να στήνετε μετά τη δύση του ήλιου και να ξεστήνετε πριν την ανατολή. Αν ανεβείτε στη βόρεια Εύβοια και φτάσετε μέχρι τον Άη-Γιώργη, μην παραλείψετε να πάρετε το καραβάκι για Λιχαδονήσια (γνωστά και ως οι «Σεϋχέλλες της Ελλάδας») και να απολαύσετε ένα υπέροχο μπάνιο σε κρυστάλλινα νερά.

Νότιο Πήλιο: για διακοπές σαν παλιά
Με χωριά αρκετά πιο ήσυχα και οικονομικά από τον τουριστικό Άγιο Ιωάννη και την Τσαγκαράδα, στο Νότιο Πήλιο, στην εσχατιά της Μαγνησίας, θα χαλάσετε λιγότερα και θα ξεκουραστείτε. Η Μηλίνα είναι μια καλή επιλογή που μπορείτε να κάνετε, ειδικά αν θέλετε να ζήσετε διακοπές όπως παλιά. Άλλα χωριά στην περιοχή είναι ο Πλατανιάς, η Αργαλαστή, το Χόρτο, ο Κατηγιώργης απ’ όπου μπορείτε να «πεταχτείτε» και στη Σκιάθο μέσα σε 15 λεπτά και φυσικά το Τρίκερι, το ξακουστό πηλιορείτικο χωριό με την πλούσια λαϊκή παράδοση και τον νησιώτικο χαρακτήρα. Βρείτε τη βάση σας και ξεκουραστείτε στο χωριό που θα σας κάνει κλικ.

Πάργα: για παραμυθένια τοπία
Περίπου 5 ώρες μακριά από την Αθήνα οδικώς, η Πάργα στην Πρέβεζα είναι ένα ονειρεμένο μέρος για διακοπές, περιτριγυρισμένη από ένα καταπράσινο τοπίο, με τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια της, τα παραδοσιακά «καντούνια», τις ολάνθιστες γειτονιές της, τις εκπληκτικές παραλίες και τη θέα προς το νησάκι της Παναγιάς. Ο παραδοσιακός οικισμός της είναι εμφανώς επηρεασμένος από την επτανησιακή αρχιτεκτονική κι έχει χτιστεί αμφιθεατρικά στις παρυφές του ενετικού κάστρου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας και στα παράλια του Ιόνιου Πελάγους. Το σημαντικότερο μνημείο της πόλης είναι το ενετικό της κάστρο που χτίστηκε το 14ο αιώνα με τη βοήθεια των Νορμανδών και προσφέρει εκπληκτική θέα σε όλο το Ιόνιο, στα βουνά της Λευκάδας και τα νησάκια των Παξών και Αντίπαξων. Για μπάνιο οι επιλογές είναι πολλές, με το Σαρακήνικο, τον Λύχνο, την Μπέλα Βράκα στα Σύβοτα, την Πισίνα όνομα και πράγμα στο νησί Μούρτος όπου μπορείτε να πάτε με καραβάκι και πολλές άλλες. Οικονομικά καταλύματα μπορείτε να βρείτε στην Πόλη της Πράγας, στον Βάλτο, στην Αγία Κυριακή, μέχρι 50 ευρώ το δίκλινο, αν είστε τυχεροί.

Λακωνική Μάνη: για άγρια ομορφιά
Η Λακωνική Μάνη είναι από αυτά τα μέρη της Ελλάδας, που ακόμη και τον Αύγουστο θα σας κάνει να νιώσετε ένα αίσθημα ερημιάς, ησυχίας και απομόνωσης. Η βόλτα στην Αρεόπολη και το μπάνιο στο Λιμένι επιβάλλονται, ενώ κοντά στην περιοχή θα βρείτε οικονομικά καταλύματα, αρκεί να μην είναι κεντρικά. Μην παραλείψετε μια στάση και στο πιο τουριστικό Γύθειο, το οποίο όμως παραμένει παραδοσιακό, με σύγχρονη χροιά και η μεγαλύτερη και μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μάνης.

Αγκίστρι: για απόδραση σε νησί
Το Αγκίστρι είναι μια από τις πιο οικονομικές, νησιώτικες αποδράσεις που μπορείτε να κάνετε, αφού έχει οικονομικά ακτοπλοϊκά, μπορείτε να μην πάρετε μαζί σας αυτοκίνητο, αφού το νησί γυρίζεται και με ποδήλατο και κατάλυμα μπορείτε να βρείτε από 60 ευρώ, αν υπάρχουν ελεύθερα αυτή την εποχή, λόγω μικρού μεγέθους του νησιού και λιγοστών επιλογών. Υπάρχουν αρκετοί που προτιμούν το ελεύθερο κάμπινγκ, το οποίο, όμως, απαγορεύεται δια νόμου και επιβάλλονται πρόστιμα, κάτι που θα αφαιρούσε σίγουρα τον... οικονομικό χαρακτήρα από τις διακοπές σας. Για μπάνιο θα πάτε στη Χαλικιάδα, νοτιοανατολικά του νησιού ή λίγο πριν στη μικρή και βραχώδη παραλία της Σκληρής, ενώ, αν κινηθείτε στον παραλιακό δρόμο μετά το Μεγαλοχώρι, θα φτάσετε στη γραφική, αμμουδερή παραλία της Δραγωνέρας, με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Πεντακάθαρα νερά θα βρείτε και στα 200 μέτρα από τα Λιμενάρια, στο γραφικό λιμανάκι της Μάρεζας, η οποία είναι μια βραχώδης παραλία, με πολλά πεύκα και βαθιά νερά. Αν συνεχίσετε το δρόμο δυτικά από τα Λιμενάρια, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα πολύ εξωτικό θέαμα, στην Απόνησο, ένα ιδιωτικό νησάκι που ενώνεται με το Αγκίστρι με μια γέφυρα και συνθέτει μια πολύ διαφορετική εικόνα παραλίας από τη συνηθισμένη.