Διακοπές με το αυτοκίνητο: πού να πάτε

leukada
ΤΡΙΤΗ, 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Αν φέτος θέλετε να παραμείνετε απόλυτα ασφαλείς στις μετακινήσεις σας και να τις διατηρήσετε σε οικογενειακό επίπεδο, αποφεύγοντας πλοία και αεροπλάνα, πάρτε το αυτοκίνητο και οργανώστε διακοπές οδικώς σε πανέμορφα μέρη. Φροντίστε, μόνο, μην ξεπερνάτε τα τέσσερα άτομα συνολικά στο αυτοκίνητο.

Λευκάδα: με επτανησιακό αέρα
Αν θέλετε οι διακοπές σας να έχουν επτανησιακό, νησιώτικο χαρακτήρα χωρίς να μπείτε σε καράβι, η Λευκάδα και οι «φωσφορούχες» γαλαζοπράσινες παραλίες της είναι η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε, 360 χιλιόμετρα μακριά. Το νησί με την ξηρά συνδέεται μέσω μιας πλωτής γέφυρας 50 μέτρων και χρειάζεται φέρι μόνο όταν βρίσκεται για συντήρηση –κάτι που πραγματοποιήθηκε φέτος στο τέλος του Μαΐου. Μόλις φτάσετε στο νησί, σας περιμένουν όμορφα σοκάκια, μικρές πλατείες, παραδοσιακά σπίτια, περίτεχνα καμπαναριά και πλακόστρωτοι πεζοδρόμοι στην πόλη, το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο του νησιού, το Νυδρί, απέναντι από τα Πριγκηπονήσια, στα ανατολικά του νησιού για έντονη βραδινή ζωή, ο Πόρος, στα νοτιοανατολικά, που αποτελεί το «μπαλκόνι» της Λευκάδας, με θέα στα νησιά Αρκούδι, Οξιές, Ιθάκη και Κεφαλονιά, ο όρμος της Βασιλικής για windsurfing, αλλά και η ορεινή Λευκάδα με χαράδρες, φαράγγια, πηγές, πλούσια βλάστηση, σπάνια λουλούδια και γραφικά μονοπάτια. Από παραλίες, δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε ανάμεσα σε Πόρτο Κατσίκι, Κάθισμα, Εγκρεμνούς, Άγιο Νικήτα κι αν σας πιάσει μια νοσταλγία για πλοίο, μπορείτε από το Νυδρί, να πάρετε το πλοίο για Μεγανήσι, Ιθάκη, Κεφαλονιά και να εξερευνήσετε και άλλες επτανησιακές ομορφιές.

Μεσσηνία: από την Πύλο ως τη Μάνη
Η Μεσσηνία σίγουρα αποτελεί ένα από τα ομορφότερα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας για διακοπές, με πανέμορφες παραλίες, φύση και μπόλικο τουρισμό. Μείνετε στην Πύλο, που θυμίζει νησί και είναι αρκετά κοσμοπολίτικη κι από εκεί γυρίστε την περιοχή. Βουτιές πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε στη Βοϊδοκοιλιά και την Φοινικούντα, ενώ όμορφη και ήσυχη παραλία έχει και το Πετροχώρι, με χοντρή άμμο. Για τους πιο περιπετειώδεις, το Πολυλίμνιο κοντά στο χωριό Χαραυγή είναι ό,τι πρέπει για πεζοπορία, ανάβαση, πηγές, καταρράκτες και βουτιές σε μικρές λιμνούλες με κρύα νερά. Η Μεσσηνιακή Μάνη με hot stops στη Στούπα και την Καρδαμύλη πρέπει επίσης να μπει οπωσδήποτε στο πρόγραμμα, με εξίσου όμορφες παραλίες στην περιοχή, όπως την Καλογριά δίπλα στη Στούπα και τον Φονέα λίγο έξω από την Καρδαμύλη με κρυστάλλινα νερά και πράσινο φόντο.

Πήλιο: χωριά για κάθε γούστο
Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε στο ερώτημα βουνό ή θάλασσα για φέτος το καλοκαίρι, το Πήλιο σας βγάζει από τη δύσκολη θέση. Με δεκάδες ορεινά και παραθαλάσσια χωριά, στη μια πλευρά με θέα το Αιγαίο και στην άλλη τον Παγασητικό, το σίγουρο είναι ό,τι κάπου θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Αν θέλετε περισσότερη χαλάρωση, κατεβείτε στα νότια, προς τη Μηλίνα. Αν αναζητάτε κόσμο και φασαρία, μείνετε στον τουριστικό Άγιο Ιωάννη ή στο Χορευτό. Η Τσαγκαράδα, η Ζαγορά, οι Μηλιές είναι μερικά από τα ορεινά, πανέμορφα χωριά που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε, αν θέλετε να ξεφύγετε λίγο από τον καυτό ήλιο και τη θάλασσα και να πάρετε μια ανάσα φύσης.

Χαλκιδική: τα δυο «πόδια» σε ένα παπούτσι
Όσοι δεν σκοπεύετε να κάνετε θρησκευτικό τουρισμό και δεν ανήκετε στο ανδρικό φύλο, τότε τα δυο πρώτα πόδια της Χαλκιδικής σας περιμένουν, το καθένα με τις δικές του ομορφιές. Στο πρώτο πόδι, την Κασσάνδρα, σας περιμένει περισσότερος νέος κόσμος, διασκέδαση και ρυθμός, ενώ στη Σιθωνία, χαρακτηριστικό είναι η φύση και τα υπέροχα χρώματα στα νερά των θαλασσών. Οι παραλίες δεν θα σας απογοητεύσουν, με μερικές από της καλύτερες στη Σιθωνία να είναι το Καρύδι στη Βουρβουρού, ο Αρμενιστής, οι Καβουρότρυπες, ενώ στην Κασσάνδρα σας περιμένουν για βουτιές το Ποσείδι με την παραλία Μύτη, η παραλία Χρούσω, η Νέα Φώκαια και πολλές άλλες. Ωραία απόδραση για μπάνιο είναι επίσης και οι Αλυκές στο μικρό νησάκι της Αμμουλιανής, στα 120 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, μια παραλία βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία (όπως και οι περισσότερες της Χαλκιδικής) με ιδιαιτέρως καθαρά νερά, άσπρη άμμο και εγκαταστάσεις για την άνεση και την εξυπηρέτησή σας. Η Αμμουλιανή βρίσκεται απέναντι από τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους και μπορείτε να φτάσετε από το λιμανάκι της Τρυπητής περίπου σε 15 λεπτά με το μικρό φέρι.

Εύβοια: επιστροφή στα ‘80s
Ποιος δεν έχει περάσει κάποια στιγμή τη δεκαετία του ’80 ή αρχές ’90 καλοκαίρι στην Εύβοια με την οικογένεια, με υπερφορτωμένο αυτοκίνητο και διακοπές που να θυμίζουν «Ρετιρέ»; Αν θέλετε να αναβιώσετε –όσο γίνεται- έναν τέτοιο τύπο οικογενειακών διακοπών και να κρατήσετε χαμηλά το budget, μπείτε στο αυτοκίνητο και εξερευνήστε όμορφα χωριά της Εύβοιας, όπως τον Άη Γιώργη στα βόρεια, τις Ροβές, τη Λίμνη, την Κύμη κεντρικά με θέα το Αιγαίο, την Ερέτρια που σίγουρα θα σας φiλοξένησε κάποια στιγμή ως παιδιά ή κατεβείτε νότια στο Μαρμάρι, την Κάρυστο, τα Νέα Στύρα και αφεθείτε στην χαλαρότητα της απλότητας.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ