Θηρασιά: οι Κυκλάδες… αλλιώς

thirasia
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022

Δεν συγκεντρώνει τα φώτα, τον τουρισμό και την ανάπτυξη που γνωρίζουμε στα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος, αλλά έχει τη δική της ξεχωριστή ομορφιά και ηρεμία, για όσους θέλουν πραγματικά να «ξεφύγουν».

Το δημοφιλές σύμπλεγμα των Κυκλάδων έχει πολύ περισσότερα να επιδείξει από τις... «βασίλισσες» Μύκονο, Σαντορίνη, Σύρο, Νάξο κ.ο.κ. Ένα από αυτά τα μικρά νησάκια που δεν συγκεντρώνουν τα φώτα όσο θα έπρεπε είναι και η Θηρασιά, στα δυτικά της Σαντορίνης, που πολύ την αποκαλούν «αδελφή» της. Αποτελούσε κομμάτι της Στρογγύλης, της οποίας σήμερα συμπληρώνει το κυκλικό περίγραμμα μαζί με τη Σαντορίνη και το Ασπρονήσι, ενώ διαχωρίστηκε κατά την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου το 1600 π.Χ., αποτελώντας σήμερα… απομεινάρι της. Σήμερα έχει μόνιμο πληθυσμό 319 κατοίκους, ενώ το καλοκαίρι την επισκέπτονται τουρίστες, μιας και η ομοιότητά της με τη Σαντορίνη είναι μεγάλη.

Η μειωμένη βλάστηση που κυριαρχεί στις Κυκλάδες, το ηφαιστειακό τοπίο, τα ασβεστωμένα σπίτια, τα γαλαζοπράσινα νερά, η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, η άγρια ομορφιά και η γραφικότητα του νησιού είναι αυτά που θα συναντήσετε, αν αποφασίσετε να κάνετε τις πιο ήσυχες διακοπές της ζωής σας, που θα σας θυμίσουν κάτι από τα παλιά και σίγουρα θα σας στείλουν ένα ταξίδι στο παρελθόν, τότε που όλα ήταν πιο αγνά και γαλήνια.

Στο νησί θα σας υποδεχτεί η Ρίβα, το λιμάνι της Θηρασιάς, όπου μπορείτε να φτάσετε με καραβάκι από τον όρμο του Αμμουδιού στην Οία, σε περίπου 20 λεπτά, αλλά και με δρομολόγιο από το λιμάνι του Πειραιά, όπως και του Λαυρίου, Συνδέεται, επίσης, με τη Φολέγανδρο, την Ανάφη, την Ίο, την Τζια, την Κύθνο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σύρο και τη Σίκινο. 

Η Χώρα διαφέρει από τις κυκλαδίτικες Χώρες που έχουμε συνηθίσει, καθώς έχει μεν τα στενά δρομάκια και τα λευκά, κυκλαδίτικα σπίτια, αλλά είναι πολύ ήσυχη και μοιάζει να έχει μείνει πίσω στο χρόνο, κάτι άκρως νοσταλγικό και χαλαρωτικό. Εκεί θα βρείτε κάποια καφενεία και μια ταβέρνα, όπως και τις περισσότερες επιλογές για διαμονή, ενώ η θέα είναι απίστευτη.

Αν σας αρέσει η πεζοπορία, από τη Χώρα, που ονομάζεται και Μανωλάς, μπορείτε να πεζοπορήσετε στον προφήτη Ηλία και να θαυμάσετε τη θέα, αλλά μπορείτε να συνεχίσετε και προς τον μικρό, εγκαταλελειμμένο οικισμό της Κέρας, για να γνωρίσετε καλύτερα το νησί. Κι αν αναζητάτε την καλύτερη θέα, κατευθυνθείτε νότια, στο ακρωτήρι της Τρυπητής και το Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, για έναν μαγευτικό ορίζοντα.

Το νησί είναι πολύ μικρό και θα μπορέσετε εύκολα να το γυρίσετε. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον παραδοσιακό οικισμό του Ποταμού, με τα χτισμένα στον βράχο σπιτάκια και τα ιδιαίτερα εκκλησάκια, όπως και τον παλιότερο οικισμό της Θηρασιάς, την Αγριλιά. Μπορεί σήμερα να είναι ακατοίκητη, αλλά εκεί σας περιμένει ο πανέμορφος Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου που δεσπόζει στο μέρος από το 1887, όπως επίσης και ερειπωμένα σπίτια μέσα στους βράχους, δημιουργώντας μια μοναδική αίσθηση. Must είναι και η επίσκεψη στον Κόρφο, το επίνειο της πρωτεύουσας και το παλιό κεντρικό λιμάνι του νησιού, όπου μπορείτε να καθίσετε για φαγητό και για καφέ με θέα στη Σαντορίνη.

Όπως και στη Σαντορίνη, λόγω του ηφαιστειακού χαρακτήρα του νησιού, οι παραλίες έχουν πιο άγρια ομορφιά και σε πολλές περιπτώσεις είναι απότομες και μη προσβάσιμες με τα πόδια ή αυτοκίνητο. Στην παραλία του Κόρφου μπορείτε να στρώσετε την ψάθα σας πάνω στα βότσαλα και να κάνετε βουτιές από τα βραχάκια, ενώ και η Μαύρη Παραλία στην Ρίβα ενδείκνυται για τα μακροβούτια σας.