Νησιώτικες αποδράσεις του Σεπτεμβρίου

elafonisos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Εκτός του ότι δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, δεν τελειώνει κι έτσι εύκολα το ελληνικό καλοκαίρι. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε τις μικρές κοντινές νησιώτικες αποδράσεις που θα μας αναζωογονήσουν, λίγο πριν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Ελαφόνησος Λακωνίας
Ίσως και να είστε πιο τυχεροί από τους παραθεριστές του καλοκαιριού αν επισκεφτείτε την Ελαφόνησο τον Σεπτέμβριο, καθώς το πιθανότερο είναι να την πετύχετε με ιδανικό καιρό, χωρίς αέρα και με λιγοστό κόσμο, χωρίς τις ορδές του Αυγούστου. Λόγω του ότι είναι μικρό νησί, το μοναδικό της Λακωνίας, θα την απολαύσετε πολύ περισσότερο χωρίς κόσμο, ακόμη και για ένα Σαββατοκύριακο, με την τεράστια αμμουδιά και τα πράσινα κρυστάλλινα νερά του Σίμου να σας περιμένουν για φθινοπωρινά μακροβούτια. Στο λιμάνι της, το οποίο έχει αναπτυχθεί υπερβολικά τα τελευταία χρόνια, θα βρείτε ό,τι αναζητάτε από φαγητό και καφέ, αλλά και καταστήματα για να κάνετε τα ψώνια σας. Μπορεί να μην είναι το κλασικό, γραφικό νησιώτικο λιμάνι, αλλά σίγουρα έχει καλοκαιρινή εσάνς.

Άνδρος
Σε κοντινή απόσταση από την Αττική, μόλις 2 ώρες από τη Ραφήνα με τα συμβατικά πλοία, η Ανδρος είναι καλή επιλογή για τον Σεπτέμβριο, με αμέτρητες παραλίες και μικρά χωριά. Αποτελεί το πιο πράσινο νησί των Κυκλάδων, γεμάτο με καταρράκτες και πράσινο, φαράγγια και πλαγιές γεμάτες βλάστηση, που θα σας καταπλήξουν με την ομορφιά και τη δροσιά τους. Τα μεγάλα κέντρα της είναι δύο: αρχικά η Χώρα στα ανατολικά του νησιού και έπειτα το Μπατσί στα δυτικά. Η Χώρα της Άνδρου ξεχωρίζει, χωρίς να μοιάζει ιδιαίτερα με κυκλαδίτικη πρωτεύουσα. Παρά τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα κλασικά σπιτάκια με τα μπλε παράθυρα, έχει μια αρχοντική, ενετική αύρα που είναι βγαλμένη από αλλοτινή εποχή. Εκεί υπάρχουν και αμέτρητα καφέ και εστιατόρια, όπως επίσης και πολλά μαγαζιά με ξεχωριστά τοπικά γλυκίσματα. Το Μπατσί από την άλλη αποτελεί μεγάλο τουριστικό κέντρο της Άνδρου, αμφιθεατρικά σχεδιασμένο, που το βράδυ μετατρέπεται στην καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης του νησιού και τώρα τον Σεπτέμβριο θα έχει σίγουρα πιο χαλαρή διάθεση. Το νότιο κέντρο του νησιού είναι η περιοχή του Κορθίου, σε μια εύφορη κοιλάδα με ένα επιβλητικό φαράγγι και άφθονα τρεχούμενα νερά. Εκεί δεσπόζει το Κάστρο Φανερωμένης, μια παλιά μεσαιωνική οχύρωση, με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Στο Κόρθι θα βρείτε πολλές όμορφες αμμουδερές παραλίες (με πιο γνωστή της Γριάς το Πήδημα) σε μικρούς και μεγάλους όρμους. Οι καλύτερες παραλίες ωστόσο βρίσκονται πιο βόρεια και μπορεί να είναι κάπως δύσβατες λόγω του χωματόδρομου που τις ενώνει, αλλά θα σας ανταμείψουν και αξίζει να κολυμπήσετε στα νερά τους. Πρόκειται για τον Πύργο, τη Βλυχάδα και το Καμινάκι, με τον Πύργο να ξεχωρίζει λόγω του ενετικού πύργου του Μακροτάνταλου στη βορειοδυτική άκρη της παραλίας. Μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, επίσης, βρίσκεται ακόμη πιο βόρεια και είναι ο Ζόρκος. 

Σκύρος
Η Σκυρος είναι μια από τις Σποράδες που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τουριστική άνθηση, χωρίς, όμως, αυτό να αποτυπώνεται ακραία στη ζωή, την καθημερινότητα, τη διαμονή και τις τιμές της. Αν θελήσετε να ζήσετε πιο… ελεύθερα, η παραλία του Αγίου Πέτρου στα βόρεια του νησιού φιλοξενεί τους ελεύθερους κατασκηνωτές κάτω από τη σκιά των πεύκων και των κέδρων της, με την ομώνυμη ταβέρνα να δημιουργεί ένα παρεΐστικο κλίμα. Κι αν θέλετε να πιάσετε λίγο παραπάνω τον παλμό του νησιού, η Χώρα είναι εκεί, γεμάτη εστιατόρια και μπαρ, καλντερίμια και μαγαζάκια για να φιλοξενήσει τις βόλτες σας. Όσοι αντέχετε τα κρύα νερά, θα κάνετε σίγουρα μια βουτιά στον Πεύκο, ενώ άλλες όμορφες παραλίες στο νησί είναι η Καλαμίτσα και ο Άγιος Φωκάς.

Ύδρα
Η πανέμορφη Υδρα είναι μια εξαιρετική επιλογή που μπορείτε να κάνετε, συνδυάζοντας νησί, θάλασσα, ρομάντζο και ηρεμία. Αποτελεί μια από τις πιο κοντινές νησιώτικες αποδράσεις και σας περιμένει να περιπλανηθείτε στην όμορφη πόλη της, που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στα βόρεια του νησιού και να απολαύσετε την πλήρη απουσία αυτοκινήτων. Βολτάρετε στα στενά και πλακόστρωτα σοκάκια, θαυμάστε την ιδιαίτερη, τοπική αρχιτεκτονική των αρχοντικών του νησιού, ανηφορίστε στα γραφικά δρομάκια και περπατήστε στην παλαιότερη συνοικία της πόλης, στο μεσαιωνικό οχυρό οικισμό της Κιάφας για να απολαύσετε τη θέα που φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο και θυμηθείτε ξανά το καλοκαίρι. Για χαλάρωση, καθίστε για έναν καφέ στην Υδρονέττα και απολαύστε την υπέροχη θέα, ενώ για μπάνιο, σας περιμένει ο Άγιος Νικόλαος, ο Βλυχός, το Μπίστι, αλλά και η κοντινή παραλία της Υδρονέττας.