Βαρεθήκατε την Ευρώπη και η Αμερική είναι μακριά; Υπάρχει η... Νέα Ευρώπη!

barethikate-tin-europi-kai-i-ameriki-einai-makria-yparxei-i-nea-europi-ameriki-einai-makria-yparxei-i-nea-europi

Η κεντρική πλατεία στην Μπολόνια

ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σας προτείνουν Κρακοβία, απαντήστε με το Βρότσλαβ, όταν θα σας καλέσουν στις Βρυξέλλες, κλείστε ξενοδοχείο για Οστένδη και όταν ρωτήσουν τη γνώμη σας οι ξένοι, στείλτε τους στο Ηράκλειο της Κρήτης, αντί για την Αθήνα.

Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια είναι εύκολα προσβάσιμη και λίγο ή πολύ, όλοι την έχουμε επισκεφτεί είτε πρόκειται για την κοντινή Ρώμη, είτε για το ακριβό Παρίσι. Σε κάθε περίπτωση, είτε έχετε επισκεφτεί οι ίδιοι κάποια από τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, είτε σας έχουν περιγράψει τα ταξίδια τους οι φίλοι και οι γνωστοί σας, έχετε σίγουρα βαρεθεί να ακούτε για το Βερολίνο, τη Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ. Η επανάληψη μάλιστα έχει τέτοια συχνότητα, που ακόμα και αν δεν έχετε μπει ποτέ σε αεροπλάνο, νιώθετε σα να γνωρίζετε καθένα από τα σοκάκια της Πράγας.

Οι εποχές όμως που η πιο ανεπτυγμένη πόλη μιας χώρας ήταν η και η πρωτεύουσά της, έχουν παρέλθει και πια η κάθε ευρωπαϊκή χώρα (σύμφωνα με το CNN travel), προσφέρει στους ξένους επισκέπτες και άλλους, επίσης αξιόλογους -αν όχι περισσότερο- προορισμούς. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σας προτείνουν Κρακοβία, απαντήστε με το Βρότσλαβ, όταν θα σας καλέσουν στις Βρυξέλλες, κλείστε ξενοδοχείο για Οστένδη και όταν ρωτήσουν τη γνώμη σας οι ξένοι, στείλτε τους στο Ηράκλειο της Κρήτης, αντί για την Αθήνα.

Το νέο Λονδίνο: Μπρίστολ

Το Μπρίστολ, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Αγγλία, συναγωνίζεται το Λονδίνο, στη συνολική προσφορά του στους τομείς της καλλιτεχνικής και βιομηχανικής ανάπτυξης. Φημίζεται για την κρεμαστή γέφυρα του Clifton, από τον κορυφαίο μηχανικό Isambard Kingdom Brunel και για τη διαρκώς αναπτυσσόμενη σκηνή μοντέρνας τέχνης και μουσικής κουλτούρας, καθώς από το Μπρίστολ κατάγονται οι Banksy, Massive Attack και Portishead. Το κέντρο της πόλης έρχεται σε αντίθεση με τα χρώματα από τις μηλιές του Somerset, ενώ το λιμάνι της απλώνεται σε ένα σημείο του μεγαλειώδους ποταμού Severn.

Για όσους ωστόσο αγαπούν το Λονδίνο, επειδή φέρει τη γοητεία και μαγεία της μεγάλης πόλης, ίσως να μην νιώσουν τα ίδια δυνατά συναισθήματα για το μικρό Μπρίστολ.

Το νέο Παρίσι: Μασσαλία

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας και ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης, βρίσκεται στη Δυτική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή της Προβηγκίας. Οι Μασσαλιώτες, των οποίων η πόλη είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013, είναι περισσότερο φιλικοί από τους Παριζιάνους και πολύ λιγότερο ξιπασμένοι. Η Μασσαλία εκτός από τη φιλόξενη διάθεσή της, έχει να υπερηφανεύεται για την αναπτυσσόμενη hip hop σκηνή της, το ποιοτικό ποδόσφαιρο και τα ωραία θαλασσινά της. Οι τυχεροί που ταξιδεύουν στη Μασσαλία μπορούν να επισκέπτονται το νέο Μουσείο Τέχνης Ευρώπης και Μεσογείου, MuCEM και το περιβόητο συγκρότημα κατοικιών του Le Corbusier. Το αρνητικό της Μασσαλίας είναι τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας, κάτι που συνηθίζεται στις πόλεις με λιμάνια και σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπως είναι και το Παρίσι.

Η νέα Ρώμη: Μπολόνια

Η παλαιότερη πανεπιστημιούπολη του κόσμου, είναι η Μπολόνια, στα βόρεια της Ιταλίας και σε αυτή θα βρείτε υπέροχη κουζίνα, αρχαία αρχιτεκτονική και λογικές τιμές στο ιταλικό παγωτό, κάτι που δε μπορούμε να ισχυριστούμε για την ακριβοθώρητη Ρώμη. Η ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Μπολόνια είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη, ενώ από εκεί κατάγεται και το γνωστό indie συγκρότημα Julie’s Haircut. Το αρνητικό της Μπολόνια είναι το εμπόριο ναρκωτικών που καθιστά την πόλη επικίνδυνη τις νυχτερινές ώρες.

Το νέο Βερολίνο: Δρέσδη

Η πόλη της ανατολικής Γερμανίας, άλλοτε σημαντικό βιομηχανικό κέντρο και σήμερα μια σύγχρονη πόλη, είναι αναμφισβήτητα το νέο Βερολίνο, χωρίς τις ακριβές τιμές της πρωτεύουσας. Ο χίπικος χαρακτήρας της περιοχής του Neustadt, δεν έχει παρασυρθεί από τη γιάπικη κουλτούρα του Βερολίνου, ενώ πολλές είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα μουσικά φεστιβάλ της πόλης. Αν σας φέρει ο δρόμος σας στη Δρέσδη, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε το Διάφανο Μουσείο της Volkswagen.

Το αρνητικό της πόλης, που για κάποιους μπορεί να μην είναι καν μειονέκτημα, είναι πως στην προσπάθειά της να ανανήψει από τα τραύματα της ταραχώδους ιστορίας της, έχει χάσει την ταυτότητά της, κάτι που έχει καταφέρει να διατηρήσει το Βερολίνο και είναι και ο κυριότερος λόγος που είναι τόσο αγαπητό.

Η νέα Βαρκελώνη: Μπιλμπάο

Η μεγαλύτερη πόλη της Χώρας των Βάσκων, βρίσκεται στα βόρεια της Ισπανίας και βρέχεται από τον Βισκαϊκό κόλπο. Η κουλτούρα της Βαρκελώνης και η πλούσια ιστορία της συνοδεύονται από μικροεγκληματίες και πορτοφολάδες που είναι πιθανό να σας χαλάσουν το ταξίδι. Το δε Μπιλμπάο, τις δυο τελευταίες δεκαετίες, έχει καταφέρει να επανεφεύρει τον εαυτό του και από ένα παρακμάζον βιομηχανικό κέντρο έχει εξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό με ένα υπέροχο Guggenheim μουσείο, ένα καινούργιο υπόγειο συγκοινωνιακό δίκτυο και ένα αναπαλαιωμένο ιστορικό κέντρο. Το αρνητικό του Μπιλμπάο, είναι η βιομηχανική του ιστορία που ακόμα φαίνεται στην πόλη και ίσως δεν αρέσει σε κάποιους.

Το νέο Άμστερνταμ: Ουτρέχτη

Η πανεπιστημιούπολη της Ουτρέχτης βρίσκεται στο κέντρο του ολλανδικού σιδηροδρομικού δικτύου. Η Ουτρέχτη έχει και αυτή υδάτινα κανάλια και επιπλέον γοτθική αρχιτεκτονική και άκρως γευστικά τυριά. Το καλύτερο όμως είναι, ότι όλα αυτά τα απολαμβάνετε χωρίς την ενοχλητική παρουσία μεθυσμένων και παρεκτρεπόμενων Άγγλων τουριστών, που είναι ένα συχνό φαινόμενο της πρωτεύουσας της χώρας. Η Ουτρέχτη δεν έχει αρνητικά. Η Ολλανδία είναι μια υπέροχη χώρα από όποια πλευρά και αν την δει κανείς.

Η νέα Πράγα: Μπρνο

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και είναι γεμάτη με αρχιτεκτονικά «διαμάντια». Το σκηνικό της Πράγας έχει γίνει συχνά το θέμα κινηματογραφικών ταινιών και είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει τραβήξει την αντίστοιχη προσοχή το τοπίο του Μπρνο. Η πόλη δεν έχει μόνο ακροπόλεις και καθεδρικούς, αλλά και μια μεγάλη παράδοση νεωτεριστικής αρχιτεκτονικής. Επιπλέον, είναι και φτηνότερη και φιλοξενεί το φαντασμαγορικό διεθνές φεστιβάλ πυροτεχνημάτων. Το αρνητικό του Μπρνο ίσως, εκτός από όνομά του, να είναι ο λαϊκός του χαρακτήρας, όταν το συγκρίνουν με την πρωτοκλασάτη Πράγα.

Η νέα Κρακοβία: Βρότσλαβ

Το Βρότσλαβ είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Όντερ και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας. Και όσο η Κρακοβία γεμίζει κόσμο και τουρίστες, ευτυχώς υπάρχει η εναλλακτική του Βρότσλαβ. Η βόλτα σας στο Βρότσλαβ, στα πάρκα και τα μουσεία, τα μαγαζιά και τα καφέ, σε κάθε περίπτωση θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες και το πιθανότερο όλων είναι να είστε και ο μοναδικός τουρίστας στην περιοχή. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το δημαρχείο που διατηρεί την δική του ζυθοποιία. Οι βιομηχανικές ζώνες, γύρω από το κέντρο της πόλης, ίσως στερούν από τη συνολική ομορφιά του τοπίου, ίσως...

Οι νέες Βρυξέλλες: Οστένδη

Η Οστένδη, βρίσκεται στο βόρειο μέρος του Βελγίου και βρέχεται από τη Βόρεια θάλασσα. Στην περίπτωση ωστόσο των Βρυξελών, δεν κρίνεται απαραίτητη μια νέα εκδοχή τους, αλλά η Οστένδη, έχει τα στοιχεία να συναγωνιστεί σε τουριστικές προτιμήσεις τις Βρυξέλλες. Εάν από τις Βρυξέλλες αφαιρέσετε τους Ευρωπαίους γραφειοκράτες και τη γλυκανάλατη αίσθηση του πάρκου της Μπρυζ, τότε έχετε την Οστένδη, φτηνότερη, με εξίσου καλές μπυραρίες και μπαρ. Τις μη τουριστικές περιόδους η παραλία της Οστένδης χάνει την αίγλη της, μέχρι ωστόσο σύντομα να την ανακτήσει με την αλλαγή της εποχής. Το αρνητικό της Οστένδης είναι ότι δεν έχει ένα βασικό θετικό των Βρυξελλών: την άμεση σιδηροδρομική σύνδεση με Λονδίνο και Παρίσι.

Η νέα Αθήνα: Ηράκλειο Κρήτης

Η πόλη της Κρήτης που παλιά ήταν καταφύγιο των πειρατών του Αιγαίου, σήμερα είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους ξένους επισκέπτες και όχι πειρατές. Η βασανιστικά ζεστή και κοσμοπλημμυρισμένη Αθήνα, έχει ένα μεγάλο ατού, την Ακρόπολη, αλλά για αρκετούς έχει μονάχα αυτό το ατού. Το δε Ηράκλειο, έχει και την ιστορία των χιλιετιών, το παλάτι της Κνωσού, ωραίες παραλίες και μια φτηνή αλλά πολύ ζωντανή νυχτερινή ζωή. Το αρνητικό της πόλης του Ηρακλείου ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2246408 ), είναι ότι συχνά συναγωνίζεται σε ζέστη και συνωστισμό, την Αθήνα.