Τι μπορεί να πάθει ένα ιταλικό γλυπτό 200 ετών από τουρίστα;

italiko-glupto-paolina-borghese
ΔΕΥΤΕΡΑ, 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Καμιά φορά η τάση μας ως τουρίστες να βγάζουμε φωτογραφίες σε όλα τα αξιοθέατα που επισκεπτόμαστε, μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική.

Τι συμβαίνει όταν ένας τουρίστας πάρει τη λάθος πόζα, στο λάθος αξιοθέατο για μια φωτογραφία; Βρίσκει τον μπελά του. Ή τουλάχιστον έτσι συνέβη με τον άτυχο τουρίστα που έσπασε άθελά του τα δάχτυλα του ποδιού διάσημου γλυπτού από το 1804 στο Μουσείο Antonio Canova της Ιταλίας, όπως αναφέρει Facebook post που έκανε το ίδιο το μουσείο.

Σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές, ο τουρίστας δεν είναι παντελώς αθώος, αφού λέγεται ότι θέλησε να βγάλει μια selfie ενώ καθόταν επάνω στο νεοκλασικό γλυπτό του Antonio Canova, την Paolina Borghese ως Venus Victrix στο μουσείο στο Possagno.

Στο post του μουσείου αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ένας αυστριακός τουρίστας είναι υπεύθυνος για το σπάσιμο δύο δαχτύλων στο διάσημο γλυπτό, ενώ το Adnkronos και το Reuters αναφέρουν ότι τα δάχτυλα που έσπασαν ήταν τρία. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι ο τουρίστας έφυγε από το σημείο χωρίς να ειδοποιήσει το μουσείο για τη ζημιά.

Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, οι φύλακες εντόπισαν το πρόβλημα και χτύπησαν συναγερμό. Τα κομμάτια ευτυχώς βρέθηκαν και η ζημιά μπόρεσε να αποκατασταθεί, ενώ η ταυτότητα του τουρίστα δεν δημοσιοποιήθηκε, με τον ίδιο να ζητά επανειλημμένως συγγνώμη για την απερισκεψία του. Ο ίδιος έστειλε απολογητικό email στην αστυνομία, όταν το μουσείο κατάφερε να τον εντοπίσει μέσω της διαδικασίας του check-in και των καμερών, αναφέροντας ότι έκανε αυτό το ταξίδι για να γιορτάσει τα 50α του γενέθλια και ότι δεν αντιλήφθηκε ποτέ τη ζημιά που έκανε. Από εδώ και πέρα, μάλλον θα είναι πιο προσεκτικός.