Αυτό το περίεργο γλυπτό είναι από τα πιο διάσημα του κόσμου

afroditi-tou-bilentorf
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Πρόκειται για ένα προϊστορικό γυμνό ειδώλιο της Αφροδίτης που μπορεί να είχε διάφορες χρήσεις πίσω στον χρόνο.

Η Αφροδίτη του Βίλεντορφ (από το χωριό όπου βρέθηκε) χρονολογείται πίσω στο 28.000 με 25.000 π.Χ και είναι μια μικρή γυναικεία φιγούρα, μόλις 11 εκατοστών ύψους, που ανακαλύφτηκε στην Αυστρία το 1908. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς σήμαινε στην εποχή, με κάποιους να το χαρακτηρίζουν θεότητα της γονιμότητας και άλλους να μιλούν για… ερωτικό βοήθημα. Κάποιοι ειδικοί μιλούν και για πορτρέτο που έφτιαξε η ίδια η γυναίκα, ενώ δεν έλειψαν και οι χαρακτηρισμοί προς αυτό ως απολύτως πορνογραφικό, με το γλυπτό να υπόκειται σε λογοκρισία στο facebook.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, όμως, σε μια προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον πολιτισμό εξέφρασε την αγανάκτησή του λέγοντας πως πρέπει να αφήσουμε την Αφροδίτη να είναι γυμνή και πως πρόκειται για ένα εμβληματικό αρχαιολογικό εύρημα που δεν πρέπει να λογοκριθεί λόγω γυμνότητας.

Όπως και να’χει, η Αφροδίτη του Βίλεντορφ είναι η πιο δημοφιλής προϊστορική παράσταση γυναίκας στον κόσμο από την Παλαιολιθική Περίοδο, ενώ τέτοια αγαλματίδια με τονισμένο στήθος, μηρούς και κοιλιά, έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και στη Σιβηρία και είναι γνωστά ως ειδώλια της Αφροδίτης.