Πόλεις και χωριά με... θέα

poleis-kai-xoria-me-thea

Motovun, Κροατία

ΤΡΙΤΗ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Δέκα πόλεις και χωριά του κόσμου, χτισμένα σε λόφους, το καθένα με τη ιστορία του, αλλά όλα με την «αφ’ υψηλού» οπτική τους...

Όπως συμβαίνει με τις πρωτεύουσες στα περισσότερα κυκλαδονήσια, σε πολλά μέρη του κόσμου οι κάτοικοι έχτιζαν τις πόλεις και τα χωριά πάνω σε λόφους και στις πλαγιές τους, για να προστατευθούν από τους εισβολείς και τους επίδοξους πολιορκητές. Τα μεσαιωνικά κτήρια που θυμίζουν τα παραμύθια με… παγιδευμένες πριγκιποπούλες και η υπέροχη θέα του κάθε λόφου που αγναντεύει από ψηλά τις γύρω πεδιάδες, είναι δυο από τους βασικότερους λόγους να επισκεφτείτε και να ανηφορίσετε σε αυτές τις απόκρημνες πόλεις του κόσμου.

Ακολουθούν δέκα πόλεις και χωριά, χτισμένα σε λόφους, το καθένα με τη ιστορία του, αλλά όλα με την «αφ’ υψηλού» οπτική τους…

1. Motovun, Κροατία

Στο κέντρο της χερσονήσου Istria της Κροατίας, βρίσκεται το μεσαιωνικό Motovun, ένα χωριό των 531 κατοίκων. Το Motovun απλώνεται σε έναν λόφο ύψους 270 μέτρων και τα σπίτια των κατοίκων είναι διασκορπισμένα σε όλη την έκταση του λόφου. Στα ενδότερα των σπιτιών του Motovun βρίσκονται πανοπλίες κατάλοιπα οικογενειών που κυβέρνησαν κατά καιρούς την περιοχή και δυο ρωμαϊκοί τάφοι, από τον 1ο αιώνα μ.Χ. Κάτω από το λόφο ρέει ο ποταμός Mirna, ο οποίος καταλήγει στο διάσημο δάσος του Motovun, των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τα οποία τα 3 είναι προστατευόμενα, εξαιτίας της μοναδικότητάς τους σε άγρια ζωή, υπέδαφος και της σπάνιας, άσπρης και μαύρης τρούφας που ευδοκιμεί εκεί.

2. Marvão, Πορτογαλία

Το Marvão είναι ένα πέτρινο μεσαιωνικό χωριό, «σκαρφαλωμένο» σε υψόμετρο 900 μέτρων πάνω σε ένα βράχο με το όνομα Serra de Marvão. Λευκά σπίτια με διακοσμημένες πόρτες και παράθυρα, κληρονομιά του 15ου αιώνα, σχηματίζουν στενά πλακόστρωτα σοκάκια που ανηφορικά οδηγούν σε ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Πορτογαλίας, το οποίο χρονολογείται από το 13ο αιώνα. Η θέα από το κάστρο είναι ανεπανάληπτη με μια εμβέλεια που φτάνει μέχρι τα βραχώδη τοπία της Ισπανίας και τα πορτογαλικά βουνά της Serra da Estrela, που είναι συχνά καλυμμένα με χιόνια τους χειμερινούς μήνες. Τις ώρες της ανατολής και του δειλινού, όταν η ομίχλη του Marvão, σταδιακά πλησιάζει τον ουρανό, αφήνει μια αίσθηση που κάνει το μεσαιωνικό χωριό, ένα από τα πιο μυστηριακά μέρη του κόσμου.

3. Tizourgane Kasbah, Μαρόκο

Το Tizourgane Kasbah είναι ένα πολύ όμορφο και καλοδιατηρημένο χωριό, στα βραχώδη βουνά του Anti Atlas στο Νότιο Μαρόκο. Το χωριό-οχυρό χτίστηκε 8 αιώνες πριν και αρχικά λειτούργησε σαν καταφύγιο για τους αγρότες κατά τη διάρκεια των εμφυλίων πολέμων. Σήμερα στο χωριό, μένουν μονάχα πέντε οικογένειες και η γύρω περιοχή δεν είναι πια καλλιεργήσιμη ενώ το μόνο που έχει απομείνει είναι μερικές κατσίκες και ένα σωρό κάκτοι και αμυγδαλιές που έχουν καλύψει την περιοχή.

4. Peillon, Γαλλία

Το Peillon είναι ένα από τα πολλά χωριουδάκια που έχουν στριμωχτεί στα υψόμετρα του νοτιοανατολικότερου άκρου της Γαλλίας, στην περιοχή Alpes-Maritimes. Το χωριό απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Μονακό και την Κυανή ακτή, ενώ βρίσκεται στα 400 μέτρα ύψος. Η τοποθεσία του χωριού είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή, στην κορυφή ενός λόφου και με μια σειρά από βουνά να υψώνονται στο πίσω μέρος του σκηνικού. Ο δρόμος που ανηφορίζει προς το χωριό, προσφέρει μαγευτική θέα, με το γαλάζιο της Ριβιέρας να δημιουργεί αντίθεση με τα Γαλλικά βουνά. Τέλος το χωριό προσφέρει την πιο ρεαλιστική απεικόνιση του πώς ήταν η περιοχή και η ζωή των κατοίκων πριν 500 χρόνια, αφού η ιστορία του και μεγάλη είναι και πολύ ενδιαφέρουσα.

5. Takrouna, Τυνησία

Δέκα χιλιόμετρα έξω από την Enfida, βρίσκεται το μικρό χωριό Takrouna. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε ένα βράχο ύψους 200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και εποπτεύει την πεδιάδα που το περικλείει, τον κόλπο του Hammamet και τα νότια της πεδιάδας Kairouan. Το χωριό είναι βερβερικής καταγωγής και πιθανότατα πήρε το όνομά του από τη φυλή που μετοίκησε στην Ανδαλουσία τον 8ο αιώνα, με το όνομα Ta Kurunna, που ουσιαστικά είναι μια ορεινή περιοχή στη Μάλαγα. Μετά την απέλαση των Μαυριτανών το 1609, μια οικογένεια μεταναστών αυτής της φυλής εγκαταστάθηκε στο χωριό και του έδωσε το όνομά του. Σήμερα στο Takrouna μένουν 6 οικογένειες Βερβέρων, που ζουν από τη γεωργία και την ύφανση χαλιών.

6. Calcata, Ιταλία

Στην επαρχία του Viterbo, στην περιοχή Latium και σε απόσταση 47 χιλιομέτρων από τη Ρώμη, με θέα από ψηλά της κοιλάδας του ποταμού Treja, βρίσκεται η πόλη Calcata. Η ιστορία της Calcata, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς τη δεκαετία του 1930, το οχυρωμένο ιστορικό κέντρο της πόλης, μετά από φόβους της κυβέρνησης τυχόν κατάρρευσής των ηφαιστιογενών πετρωμάτων πάνω στα οποία είχε χτιστεί, εκκενώθηκε από τους κατοίκους της, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε κοντινή περιοχή με το αναμενόμενο όνομα, Νέα Calcata. Στα τέλη όμως του 1960, το ερημωμένο κέντρο της πόλης, άρχισε να γεμίζει ξανά με κόσμο και πιο συγκεκριμένα καλλιτέχνες και χίπις, οι οποίοι κατέλαβαν στις μεσαιωνικές, πέτρινες υποδομές της περιοχής. Πολλοί από τους καταληψίες, αγόρασαν εν καιρώ τα σπίτια τους, η κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση και οι νέοι κάτοικοι της Calcata έδωσαν ξανά ζωή στην κορυφή αυτού του λόφου. Αυτή η παράδοση συνεχίστηκε, η καλλιτεχνική κοινότητα αναπτύσσεται διαρκώς και αυτή τη στιγμή η Calcata είναι το πιο «ψυχεδελικό» χωριό της Ιταλίας, σύμφωνα με τους New York Times.

7. Al Hajjarah, Υεμένη

Το Al Hajjarah είναι ένα χωριό στην Υεμένη, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων, το οποίο ανήκει στην περιφέρεια της Manakhah. Το χωριό είναι χτισμένο στον γκρεμό του βράχου και περισσότερο διάσημο είναι για τα σπίτια του που είναι χτισμένα στις άκρες των βράχων. Ανήκει στο φυσικό τοπίο τον Βουνών Haraz.

8. Calitri, Ιταλία

Η Calitri είναι μια πόλη 5.292 κατοίκων στην επαρχία του Avellino, στην Campania της Ιταλίας. Υψώνεται στα 530 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες, είναι δροσερή. Η περιοχή Antico Borgo είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης και το πιο παλιό κομμάτι της, στην κορυφή της οποίας βρίσκονται τα ερείπια ενός κάστρου του 12ου αιώνα. Στις πλαγιές του λόφου, απλώνεται ένας λαβύρινθος ιστορικών κτισμάτων που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των αιώνων ενώ πέτρινες και μαρμάρινες σκάλες ενώνουν τους μεταξύ τους δρόμους.

9. Puycelci, Γαλλία

Το Puycelci βρίσκεται στη Νότια Γαλλία και είναι μέλος του οργανισμού με τα ομορφότερα χωριά της Γαλλίας. Το χωριό ιδρύθηκε το 10ο αιώνα από μοναχούς ενώ, το αρχικό οχυρό του «αποσυναρμολογήθηκε» το 1229 μετά τη συνθήκη των Παρισίων. Παρά τις πολιτικές εξελίξεις όμως το χωριό, παρέμεινε οχυρωμένο και ενώ τέθηκε υπό πολιορκία πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 13ου και 14ου αιώνα, ποτέ δεν καταλήφθηκε εν τέλει από ξένους. Μέχρι και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το χωριό ευημερούσε ενώ μετά το 1950, όταν και είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί, έχει αρχίσει η αποκατάστασή του από τους κατοίκους του.

10. Comares, Ισπανία

Ο δήμος του Comares, εντάσσεται διοικητικά στην επαρχία της Μάλαγα και είναι κομμάτι της αυτόνομης κοινότητας της Ανδαλουσίας στη Νότια Ισπανία. Το χωριό βρίσκεται στις παρυφές του Montes de Málaga και σε υψόμετρο 703 μέτρων. Το Comares είναι ένα από τα 31 χωριά που απαρτίζουν την περιοχή της Axarquía και ο πληθυσμός του ανέρχεται τους 1.420 κατοίκους.