Λευκάδα: γιατί έγινε φέτος χαμός στο νησί;

nudri-leukada
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Το φετινό καλοκαίρι περάσαμε (και) από τη Λευκάδα, το μαγικό νησί του Ιονίου που φέτος αποτέλεσε hot προορισμό. Ξέρετε γιατί;

Γιατί έχει οδική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα
Ωραίες οι διακοπές με το καράβι, αλλά με τον κορωνοϊό να παραμονεύει, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υπερβολικά για κάποιους προορισμούς ακτοπλοϊκά (140 ευρώ πλοίο aller-retour για Φολέγανδρο για έναν επιβάτη χωρίς αυτοκίνητο), οι διακοπές οδικώς φέτος φάνηκαν σε πολλούς μια πολύ καλή ιδέα. Πού μπορούσε να πάει, λοιπόν, κάποιος που ήθελε να μην μπει σε πλοίο για περισσότερη ασφάλεια, να μην πρέπει να φύγει αξημέρωτα από το σπίτι για να προλάβει την αναχώρηση στις 7 π.μ. του πλοίου και ταυτόχρονα να πάει σε νησί; Φυσικά στο υπέροχο νησί του Ιονίου που έχει διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω γέφυρας, απέχει περίπου 4-5 ώρες από την Αθήνα και έχει αρκετή έκταση και παραλίες, ώστε ο κόσμος να διασκορπιστεί, χωρίς έντονο συγχρωτισμό. Μαζί με την Ελαφόνησο, που απαιτεί μια μετάβαση μερικών λεπτών με το φέρι μποτ, η Λευκάδα φέτος ήταν τοπ προορισμός για τους πιο... φοβισμένους από την πανδημία.

Γιατί τα τιρκουάζ νερά της δεν υπάρχουν αλλού
Είτε μιλάμε για το πόρτο Κατσίκι, είτε για το Κάθισμα, είτε για τις παραλίες στο Καλαμίτσι, είτε για τον Μύλο, είτε για τους Εγκρεμνούς, το τιρκουάζ της θάλασσας της Λευκάδας δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού. Από τις λίγες περιπτώσεις όπου το Instagram vs Reality δεν έχει διαφορά.

Γιατί έχει περιπέτεια
Τι θα λέγατε αυτό το τιρκουάζ της θάλασσας να το βλέπατε από ψηλά, όχι από κάποιο λοφάκι με θέα, αλλά να… πετούσατε από πάνω του; Όσοι φώναξαν αυθόρμητα “I do” σε κάτι τέτοιο, πιθανότατα να πέταξαν κάπου πάνω από την ψάθα μας στη Λευκάδα φέτος με αλεξίπτωτο πλαγιάς –ή αλλιώς παρά πέντε- καθώς στο νησί υπάρχουν διάφορες ομάδες που διοργανώνουν αυτό το extreme sport. Όσοι αγαπούν την περιπέτεια, λοιπόν, είχαν άλλον ένα λόγο να βρεθούν στη Λευκάδα φέτος, ουρλιάζοντας καθώς έπεφταν από κάποια πλαγιά, με το Κάθισμα να τους περιμένει για την προσγείωση και με 70-80 ευρώ λιγότερα στην τσέπη τους.

Για το καλό φαγητό
Μακριά από τις τουριστικές ταβέρνες και τα κοσμοπολίτικα σημεία του νησιού, η Λευκάδα κρύβει γευστικά διαμάντια που αξίζει να ανακαλύψετε. Η Καρυά με το Παρδαλό της Κατσίκι είναι μια καλή στάση για κατσίκι και κρεατικά, η Ψαροπούλα στους Τσουκαλάδες είναι ό,τι πρέπει για ψαρομεζέδες και άρωμα θάλασσας και ο Γαβριήλ στην Εξάνθεια, θα σας τυλίξει σουβλάκι με άρωμα από τα παλιά και μετά θα σας τάξει γάμο.

Για τα όμορφα χωριά της
Με ορμητήριο τον γραφικό Άγιο Νικήτα με το πλήθος κόσμου να ανεβοκατεβαίνει το πλακόστρωτο δρομάκι, ανακαλύψαμε πολλά και όμορφα χωριά στη Λευκάδα, άλλα πιο κοντινά, άλλα πιο μακρινά, άλλα παραθαλάσσια κι άλλα ορεινά. Η Καρυά, η Εξάνθεια και ο Δρυμώνας εκεί κοντά σίγουρα αξίζουν ένα πέρασμα για μια παραδοσιακή ορεινή χροιά, ενώ στο κέντρο της ενδοχώρας σας περιμένει η Εγκλουβή, με τα πέτρινα σπίτια και τα στενά σοκάκια, σε 750 μέτρα υψόμετρο. Κι αν θέλετε να φτάσετε μακριά, η παραθαλάσσια Βασιλική στα νότια του νησιού αποτελεί μεν τουριστικό κέντρο, αλλά διατηρεί έναν γραφικό χαρακτήρα που θα σας συνεπάρει. Τα χωριά βέβαια του νησιού είναι δεκάδες ακόμη, που σημαίνει ότι έχουμε αφήσει μισοτελειωμένες δουλειές και για του χρόνου…

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ