Πάμε στο χωριό;

steni-euboias
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Δεν χρειάζεται να είναι το δικό σας χωριό. Αρκεί να είναι κοντά στην Αθήνα και να μας κάνει να ξεσκάσουμε και να βρεθούμε ξανά κοντά στη φύση, έστω και για λίγο.

Στενή Ευβοίας: για ζενίθ φύσης
Μετρώντας περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και λίγο παραπάνω από 100 από την Αθήνα, θα βρεθείτε στη Στενή, ένα από τα πιο όμορφα και «πνιγμένα» στη φύση χωριά της Εύβοιας. Στα 440 μέτρα υψόμετρο, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε τη μυρωδιά του δάσους της Δίρφυς, να βρείτε την ξακουστή πηγή «βρύση του γιατρού» ανάμεσα σε πλατάνια και τρεχούμενα νερά, να αγναντέψετε τη θέα των αμφιθεατρικά χτισμένων σπιτιών και να καθίσετε στην πλακόστρωτη πλατεία για καφέ και φαγητό σε χαλαρή ατμόσφαιρα χωριού. Το καλό φαγητό είναι συνώνυμο με τη Στενή και θα το βρείτε στις ψησταριές πάνω από τη ρεματιά, στη σκιά του πλατανόδασους.

www.amfiklia.gr
Αμφίκλεια Φθιώτιδας: ο Παρνασσός αλλιώς
Μπορεί στον Παρνασσό να ανηφορίζουμε συνήθως για την Αράχωβα, η Αμφίκλεια, όμως, είναι η ήρεμη δύναμη που θα συναντήσετε στα 176 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Εκεί σας περιμένει η άλλη όψη του Παρνασσού, σε έναν διατηρητέο οικισμό με μοναδικά πέτρινα αρχοντικά, βρύσες, πλατείες και παραδοσιακά καλντερίμια, πολλά από τα οποία οδηγούν σε σημεία με μοναδική θέα στον κάμπο. Στην κεντρική πλατεία θα χαλαρώσετε, αλλά θα βρείτε και το Πνευματικό Κέντρο της Αμφίκλειας κι αν θέλετε να εντρυφήσετε περισσότερο στον παλιό τρόπο ζωής και εργασίας της κωμόπολης, μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Άρτου, αλλά και το Μουσείο Επαγγελμάτων. Η παραδοσιακή τοπική κουζίνα με τα υπέροχα ψητά στη σούβλα και στα κάρβουνα, το κοντοσούβλι, το κοκορέτσι και το σπληνάντερο, τις παραδοσιακές πίτες με τα χειροποίητα φύλλα, το μάσκουρι (είδος τυριού που κατασκευάζεται αποκλειστικά από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας) σας περιμένει στις ταβέρνες της περιοχής, για να την απολαύσετε με ντόπιο βαρελίσιο κρασί.

www.creativecommons.org
Βίλια Δυτικής Αττικής: μέχρι να πείτε «κύμινο»
Μόλις 60 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, τα Βίλια είναι η πιο κοντινή πρόταση για χωριό που μπορείτε να ακολουθήσετε στην επόμενη εξόρμησή σας. Στις πλαγιές του μυθικού Κιθαιρώνα, με ορεινή γοητεία αλλά και θαλάσσια αύρα, τα πεύκα και τα πλατάνια μονοπωλούν το ενδιαφέρον σε υψόμετρο 600 μέτρων, έπειτα από μια πανέμορφη διαδρομή μέσα στη φύση. Στα Βίλια θα βρείτε την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Ερνέστου Τσίλλερ, όπως και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της αρχαιότητας, το αρχαίο κάστρο των Αιγοσθένων. Κι αν πεινάσετε, τα ξακουστά ταβερνάκια της περιοχής ψήνουν κοκορέτσι, παϊδάκια και κοντοσούβλι «αποκλειστικά» για εσάς. Κι όσο ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς Πόρτο Γερμενό που απέχει 15 χιλιόμετρα και να κάνετε τα μακροβούτια σας.

www.commons.wikimedia.org
Καστανιά Κορινθίας: απόδραση με υψόμετρο
Στους πρόποδες του όρους Κυλλήνη στα 1000 μέτρα υψόμετρο, η Καστανιά του νομού Κορινθίας θα σας πάρει δυο ώρες μακριά από την Αθήνα και θα σας πάει σε ένα όμορφο χωριό, για να βολτάρετε στα στενά και τα μονοπάτια του, ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια. Το όνομά της προέρχεται από το δάσος με καστανιές που υπήρχε στην περιοχή, το οποίο, όμως, καταστράφηκε γύρω στα 1825, αλλά παρ’ όλ’ αυτά έχετε πράγματα να κάνετε στην περιοχή. Ανακαλύψτε ξωκλήσια, δείτε τις λίμνες της Ζήρειας (Δόξα και Στυμφαλία), ανεβείτε ψηλά και δείτε τη θέα και ανακαλύψτε την πέτρινη κρήνη Τρίκρηνα, όπου ο Ερμής… λουζόταν από τις νύμφες. Κι αν έχετε χρόνο και όρεξη, μπορείτε να περιηγηθείτε και στα κοντινά, πανέμορφα Τρίκαλα.