Δείτε ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Ελλάδας

monastiri-iera-moni-megalou-spilaiou-kalabruta
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Κρέμεται πάνω από το Φαράγγι του Βουραϊκού και «κόβει» την ανάσα...

Πρόκειται για την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα, ένα μοναστήρι που για πολλούς θεωρείται το παλαιότερο της Ελλάδας. Βρίσκεται λαξευμένο στο άνοιγμα ενός μεγάλου σπηλαίου σε κατακόρυφο βράχο στη δυτική πλευρά του όρους Χελμός, σε υψόμετρο σχεδόν 950 μέτρων, και είναι άκρως εντυπωσιακό, χτισμένο στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, 10 χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα.

Χτίστηκε το 362 μ.Χ. σε μια περιοχή που προκαλεί πραγματικά δέος, και μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε με το αυτοκίνητο, είτε πεζοπορώντας από το μονοπάτι της Ζαχλωρού. Αυτό για το οποίο είναι διάσημη αυτή η Μονή είναι ότι έχει επιβιώσει από τέσσερις πυρκαγιές, ενώ η εικόνα της Παναγίας θεωρείται ότι έχει μείνει αλώβητη. Μαζί με αυτήν, η Μονή διαθέτει κι άλλα κειμήλια, όπως ένα σπάνιο λάβαρο με τις μορφές τριών βυζαντινών αυτοκρατόρων, λειψανοθήκες με τα οστά πολλών Αγίων, έναν πολύτιμο σταυρό με Τίμιο Ξύλο κ.ά.

Ακόμη, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, καθώς πολλοί μοναχοί της αποτέλεσαν και μέλη της Φιλικής Εταιρείας, ενισχύοντας τον αγώνα για απελευθέρωση. 

Το συγκρότημα έχει ύψος 120 μέτρα, μετρά οκτώ ορόφους και για όσους το επισκέπτονται διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, όπως και ένα προσεγμένο μουσείο στο οποίο θα βρείτε σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, καθώς και λείψανα αγίων.