Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 27 μούμιες θαμμένες μέσα σε ένα πηγάδι

moumia-aiguptos-sarkofagos
ΤΡΙΤΗ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, οι σαρκοφάγοι βρίσκονταν εκεί για τουλάχιστον 2.500 χρόνια.

Οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αίγυπτο υπήρξαν ιδιαίτερα παραγωγικές καθώς βρέθηκαν 27 μούμιες που ήταν θαμμένες στην αρχαία νεκρόπολη για περίπου 2.500 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα στις αρχές του μήνα βρέθηκαν 13 σαρκοφάγοι και δύο εβδομάδες αργότερα άλλες 14.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η ταυτότητα των ανθρώπων που βρέθηκαν στην Σακκάρα του Καΐρου παραμένει μυστήριο. Η UNESCO έχει ανακηρύξει την συγκεκριμένη περιοχή της αιγυπτιακής πρωτεύουσας μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που λειτουργούσε ως χώρος ταφής για πάνω από 3.000 χρόνια.

Οι ανασκαφές που έφτασαν σε βάθος περίπου έντεκα μέτρων έγιναν κάτω από «δύσκολες συνθήκες», όμως όπως μαρτυρούν οι εικόνες των πολύχρωμων και διακοσμημένων σαρκοφάγων, η αρχαιολογική ομάδα είναι απόλυτα ικανοποιημένη.

«Οι αρχικές μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα φέρετρα παραμένουν εντελώς σφραγισμένα και δεν έχουν ανοιχτεί από τότε που θάφτηκαν» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η δημοσιοποίηση των ευρημάτων καθυστέρησε μέχρι να καταφέρει να επισκεφτεί την περιοχή ο αρμόδιος υπουργός Khaled al-Amani.