Ανακαλύπτουμε πέντε μέρη της Αθήνας όπου η φύση οργιάζει

parnitha
ΤΡΙΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Το κέντρο της Αθήνας σίγουρα δεν το λες και συνώνυμο του πράσινου. Παραέξω, όμως, υπάρχουν «οάσεις» της πόλης που μπορείτε να «αποδράσετε» αν θέλετε λίγη Φύση, χωρίς να γράψετε χιλιόμετρα.

Πάρνηθα, για πεζοπορία μέσα στα έλατα
Μόλις 1 ώρα από το κέντρο της Αθήνας, στην Πάρνηθα μπορείτε να ανανεωθείτε, μόνοι ή οικογενειακώς, με πεζοπορία στα πανέμορφα πράσινα μονοπάτια της στο ελατόδασος και με χαλάρωση στα καταφύγιά της, όπως το Φλαμπούρι, όπου μπορείτε να καθίσετε για καφέ, φαγητό κ.ο.κ. Κι αν είστε πιο ρομαντικοί, απλώς καθίστε και απολαύστε τη θέα που εκτείνεται ως τον Αργοσαρωνικό, τον Ευβοϊκό και το Αιγαίο πέλαγος.

Υμηττός, για εξερεύνηση των αξιοθεάτων
Στον Υμηττό, εκτός από το πράσινο και το οξυγόνο, σας περιμένουν και αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και σπουδαία βυζαντινά μοναστήρια, όπως η Μονή Καισαριανής χτισμένη στις πλαγιές του βουνού, η μονή του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού στη βορειότερη κορυφή του Υμηττού και πολλά ακόμη. Φυσικά δεν λείπουν και οι περιπατητικές διαδρομές για όσους θέλουν να χωθούν μέσα στη φύση και να φορτίσουν με οξυγόνο, προτού χαλαρώσουν στο αναψυκτήριο.

Εθνικός Κήπος, για Φύση στο κέντρο
Δεν θέλετε να απομακρυνθείτε από το αγαπημένο σας κέντρο; Στον Εθνικό Κήπο ανοίγεται ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος μπροστά σας, μια εξοχή με διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας, που όσες φορές κι αν πάτε, δεν θα τη χορτάσετε. Ο Κήπος είναι ανοιχτός για το κοινό από την Ανατολή μέχρι τη Δύση του Ηλίου κι εκεί θα βρείτε λίμνες με πάπιες, έναν μικρό ζωολογικό κήπο, καφετέρια, παιδική βιβλιοθήκη και μια παιδική χαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αμερικανός συγγραφέας, Χένρι Μίλλερ, έγραψε το 1939 ότι το πάρκο παραμένει στη μνήμη του όσο κανένα άλλο. 


Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, για πλήθος δραστηριοτήτων
Σε αυτό τον πανέμορφο «πνεύμονα» του Γαλατσίου, θα βρείτε τα πάντα: από υπαίθρια γυμναστική και όργανα, μέχρι θερινό σινεμά, καφετέρια, κολυμβητήριο, ποδηλατοδρόμιο για τα παιδιά και φυσικά άπειρα μονοπάτια για περίπατο. Τα καλοκαίρια πριν την πανδημία πραγματοποιούνταν εκεί και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ υπάρχουν γήπεδα διαφόρων αθλημάτων. Κι αν θέλετε να ηρεμήσετε και να γίνετε ένα με τη Φύση, απλώς ξαπλώστε στο γρασίδι ή πιάστε ένα κιόσκι και κάντε πικ νικ.
 

Άλσος Παπάγου, για φουλ οξυγόνο
Πεύκα, λίμνες, πλακόστρωτα δρομάκια, παιδική χαρά, όργανα γυμναστικής, μονοπάτια μέσα στο πράσινο, θερινό θέατρο και ό,τι άλλο ονειρεύεστε για μια πράσινη απόδραση στο κέντρο, όλα βρίσκονται στο Άλσος Παπάγου. Εκεί θα βρείτε και το γνωστό στέκι για καφέ, φαγητό ή ποτό, Piu Verde, για να κλείσετε γευστικά την ημέρα σας.