Το Taj Mahal άνοιξε ξανά έπειτα από έξι μήνες

taz-maxal-india
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ένα σημαντικό μνημείο-κόσμημα της Ινδίας και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, το Taj Mahal παρέμεινε κλειστό λόγω πανδημίας για έξι ολόκληρους μήνες. Οι πόρτες του, όμως, άνοιξαν ξανά.

Οι επισκέπτες του μπορούν να φτάσουν μέχρι τους 5 χιλιάδες την ημέρα και όλοι πρέπει να θερμομετρούνται και να φορούν μάσκες. Τα εισιτήρια είναι ψηφιακά και οι selfies επιτρέπονται, αλλά οι ομαδικές φωτογραφίες απαγορεύονται. Και φυσικά απαγορεύεται να αγγίζει κανείς το λαμπερό λευκό μάρμαρο.

Με αυτούς τους κανονισμούς λειτουργεί και πάλι εδώ και λίγες ημέρες το Taj Mahal, το εμβληματικό μνημείο που αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Τζαχάν, Μογγόλος αυτοκράτορας, προς τιμήν της πολυαγαπημένης του συζύγου Μουμτάζ Μαχάλ, που πέθανε κατά τον τοκετό το 1631.

Το μνημείο, το οποίο είναι το πιο δημοφιλές της χώρας, έκλεισε στις 17 Μαρτίου, λίγο προτού η Ινδία επιβάλλει το μεγαλύτερο lockdown λόγω κορωνοϊού παγκοσμίως, όταν τα κρούσματα ήταν ακόμη σε χαμηλό ποσοστό. Την ημέρα που άνοιξε ξανά, λιγότερα από 300 άτομα είχαν κλείσει εισιτήρια, νούμερο που προκαλεί έκπληξη αν σκεφτούμε ότι πριν την πανδημία επισκέπτονταν το αξιοθέατο 70 χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα. Λόγω, όμως, ανησυχιών φθοράς στο μνημείο, οι αρχές είχαν μειώσει τον αριθμό των ντόπιων επισκεπτών στους 40 χιλιάδες την ημέρα, με αυστηρή παραμονή διάρκειας λιγότερες από 3 ώρες.

Να σημειώσουμε ότι το Taj Mahal έχει αναγκαστεί να παραμείνει κλειστό λίγες φορές στην ιστορία του, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1978 λόγω πλημμυρών, το 1971 λόγω πολέμου Ινδίας και Πακιστάν.


Ανάμεσα στους πρώτους επισκέπτες του πάντως μετά την επαναλειτουργία του ήταν ένας κινέζος πολίτης κι ένας επισκέπτης από το Νέο Δελχί.

Θυμίζουμε ότι από τη αρχή της πανδημίας, η Ινδία μετρά κοντά στους 90 χιλιάδες θανάτους και περίπου 5,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα.