Πάμε πεζοπορία;

katarraktis-rapentosas-attiki
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Μια ωραία λύση για αίσθηση «απόδρασης», κάνοντας κάτι διαφορετικό και πιο δραστήριο, είναι και η πεζοπορία μέσα στη Φύση, ό,τι πρέπει γι’ αυτή την εποχή. Εμείς επιλέγουμε κοντινές πεζοπορικές διαδρομές εντός Αττικής, για να βγάλουμε το «άχτι» μας, χωρίς να πάμε μακριά.

Καταρράκτης Ραπεντώσας, Διόνυσος
Κι όμως, μπορείτε να κάνετε μια μικρή πεζοπορική διαδρομή που θα σας οδηγήσει στο απόλυτο φυσικό τοπίο, με τον καταρράκτη της Ραπεντώσας να κλέβει τις εντυπώσεις. Ο καταρράκτης βρίσκεται στις παρυφές της Πεντέλης, τροφοδοτείται από το ομώνυμο ρέμα και βρίσκεται σε μια δασική περιοχή που σίγουρα θα σας κάνει να αισθανθείτε σαν να βρίσκεστε σε μια όαση που απέχει πολύ από το αστικό τοπίο, «πνιγμένη» στα πλατάνια και τις λεύκες. Η πεζοπορία για να φτάσετε ως τον καταρράκτη είναι μικρής διάρκειας και μπορείτε να την κάνετε ακόμη και με τα παιδιά. Η πιο σύντομη και εύκολη χιλιομετρική απόσταση είναι περίπου 3 χιλιόμετρα από την κοιλάδα της Ντάρδιζας, όπου μπορείτε να ξεκινήσετε από τη φάρμα, ενώ όσοι θέλουν να ανεβάσουν βαθμό δυσκολίας, μπορούν να πεζοπορήσουν από το τέρμα Ραπεντώσας για κάτι λιγότερο από 5 χιλιόμετρα, αρκεί να γνωρίζουν ότι η επιστροφή θα είναι ανηφορική.

Υμηττός
Ένα από τα βουνά που περιβάλλουν το λεκανοπέδιο της Αττικής, ο Υμηττος είναι σίγουρα μια δυνατή επιλογή για όσους ενδιαφέρονται να πεζοπορήσουν στην περιοχή. Πλούσιος σε σπήλαια και βάραθρα, φύση, με δύο καταφύγια και πλήθος μονοπατιών για να τον γνωρίσει κανείς, είναι ιδανικός για κυριακάτικη εξόρμηση. Να σημειώσουμε ότι οι πιο δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές είναι γύρω από τη Μονή Καισαριανής, με αφετηρία του Παπάγου ή από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Κυνηγού. Οι διαδρομές ωστόσο είναι πολλαπλές, νότια από την Ηλιούπολη, δυτικά από τη Μονή Καρέα και τη Μονή Κουταλά κ.ά. με κάποιες να είναι πιο οργανωμένες και βατές κι άλλες πιο… ορειβατικές.

Πάρνηθα
Ίσως το πιο αγαπημένο βουνό των Αθηναίων, προσφέρεται για κυριακάτικη πεζοπορία, τρέξιμο, ποδήλατο, πικ νικ και βόλτα. Τα πεζοπορικά της μονοπάτια έχουν καλή σήμανση και διασχίζοντάς τα θα συναντήσετε μπόλικο πράσινο, ελάφια, πηγές, πηγάδια, ξωκλήσια και ρέματα που θα σας κάνουν να ξεχάσετε το αστικό τοπίο που ξεδιπλώνεται στον ορίζοντα. Ένα από τα πιο δημοφιλή μονοπάτια της είναι αυτό που ξεκινά από το καταφύγιο Μπάφι και φτάνει ως τους Θρακομακεδόνες, μέσα στο υπέροχο ελατόδασος, ενώ μπορείτε και από το καταφύγιο Φλαμπούρι, με βόρεια πορεία, να διασχίσετε το ελατόδασος και να συναντήσετε το προηγούμενο μονοπάτι με κατεύθυνση προς Θρακομακεδόνες. Κάντε κλικ εδώ για πεζοπορικές ιδέες και όμορφα σημεία στην περιοχή από τον Μίλτο Ζέρβα.

Μαραθώνας
Όσοι αγαπούν το υγρό στοιχείο, μπορούν να αφήσουν τα βουνά και να κατευθυνθούν προς τη λίμνη του Μαραθωνα, όπου θα βρουν διαδρομές με τεράστιο ενδιαφέρον. Στη διαδρομή, για παράδειγμα, Πύργος Οινόης-Μαραθώνα, μέσα σε περίπου 3 ώρες και 8 χιλιόμετρα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον Μεσαιωνικό Πύργο Οινόης, το Ιερό του Πυθίου Απόλλωνος, τα Ρωμαϊκά Λουτρά, τα Αρχαία Λατομεία, το πανέμορφο Φαράγγι της Οινόης, τον αρχαίο λιθόστρωτο δρόμο που οδηγεί στο Σπήλαιο του Πανός, το επιβλητικό φράγμα και πολλά ακόμη υπέροχα αξιοθέατα. Γενικότερα, στην περιοχή υπάρχει πλήθος μονοπατιών που μπορείτε να ακολουθήσετε με ποδήλατο και να ξεφύγετε μέσα στο πράσινο όσο ποτέ άλλοτε, εντός Αττικής.