Βασιλικιά: μια διαφορετική διαμονή στην Παύλιανη

basilikia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Αν η διαμονή σε αγρόκτημα αποτελούσε πάντα επιθυμία σας, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να την κάνετε πραγματικότητα στη Βασιλικιά.

Καλή η διαμονή σε ξενώνες και ξενοδοχεία, αλλά όσο μεγαλύτερη είναι η επαφή με τη φύση, τόσο πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα αποκτά μια απόδραση. Γι’ αυτό και ψάξαμε διαφορετικά είδη διαμονής και σας προτείνουμε κάτι που μάλλον θα σας ενθουσιάσει και θα σας βγάλει από τα δεδομένα: διαμονή σε αγρόκτημα και μάλιστα με όνομα: Βασιλικιά.

Βρίσκεται στην πανέμορφη Παύλιανη, το πιο πολύχρωμο χωριό του νομού Φθιώτιδας, 235 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, σε μια περιοχή με έντονες εναλλαγές και δύο από τους παλαιότερους εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας, τον Εθνικό Δρυμό Οίτης που χρονολογείται από το 1966 και τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού από το 1938. Όλα αυτά αποτελούν εγγύηση ότι μια απόδραση εκεί, σε υψόμετρο 1.010 μέτρων, στην είσοδο του γραφικού χωριού, θα σας πάρει από το χέρι μακριά από κάθε αστική έγνοια και θα σας φέρει σε απόλυτη επαφή με τη φύση, ψυχή τε και σώματι.

Το αγρόκτημα, που πήρε την ονομασία του από ένα παρθένο δάσος με οξιές από την περιοχή καταγωγής του δημιουργού του αγροκτήματος, μετρά 36 χρόνια ύπαρξης, έχοντας περάσει φυσικά από πολλά στάδια μέχρι να φτάσει στη σημερινή του μορφή. Δημιουργήθηκε από μια οικογένεια επιχειρηματιών από την Αθήνα ως προσωπικό τους καταφύγιο, οι οποίοι μετέφεραν στο αγρόκτημα εικόνες από μέρη που ταξίδεψαν και τους ενέπνευσαν, κυρίως από την Βόρεια Αμερική, καθώς και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα. Έτσι έχουν καταφέρει να δώσουν μια ιδιαίτερη προσέγγιση στην αρχιτεκτονική του, τη διαρρύθμιση των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, αλλά και τη διακόσμησή του, στην οποία πρωταγωνιστούν διαλεγμένα αντικείμενα από όλο τον κόσμο. Αυτό, όμως, που κάνει το αγρόκτημα να ξεχωρίζει είναι η τοποθεσία του, όπου από τη μια πλευρά βρίσκεται στις παρυφές του χωριού και από την άλλη μια ανάσα από την καρδιά του δάσους. Γενικότερα ο τόπος εκεί έχει εξαιρετικό φυσικό κάλλος, με τις παραδόσεις να κυριαρχούν και την αίσθηση επαφής με τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου να γίνεται ολοένα και πιο βαθιά, συνθέτοντας μια ταξιδιωτική εμπειρία που μάλλον δεν θα ξεχάσετε εύκολα.

Στη Βασιλικιά θα βρείτε το ορμητήριό σας για όλες τις εποχές, με εύκολη πρόσβαση στον Παρνασσό και τα ομώνυμα χιονοδρομικά κέντρα, την πανέμορφη παραλία Ασπρονέρι στον Βόρειο Ευβοϊκό και βέβαια τον αρχαιολογικό χώρο και μουσείο των Δελφών, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Οι πιο δραστήριοι μπορείτε να κάνετε ποδηλασία στην περιοχή ή να πεζοπορήσετε στα δεκάδες σηματοδοτημένα δασικά μονοπάτια της, αλλά και να κάνετε πικ-νικ δίπλα σε ποταμάκια ή απομονωμένα ξέφωτα μέσα στο δάσος, καθώς και πανέμορφες διαδρομές με αυτοκίνητο ή οχήματα 4x4.

Κι έπειτα μπορείτε να ξεκουραστείτε στα ξύλινα cottages που θυμίζουν ράντσο Βόρειας Αμερικής με αισθητικές επιρροές αγροικίας κεντρικής Ευρώπης ή Αγγλικής υπαίθρου, το καθένα με διαφορετική επίπλωση και διακόσμηση, με έργα τέχνης, συλλεκτικά αντικείμενα και λεπτομέρειες που τα ανεβάζουν επίπεδο.

Στο περιβάλλον της φάρμας, θα βρείτε περιβόλι βιολογικής καλλιέργειας, λιμνούλα με φράγμα και ξύλινο γεφυράκι, βραχόκηπο με αρωματικά φυτά, δεντρόσπιτο, πέτρινη βρύση, πηγή που αναβλύζει νερό από την κορυφή του δρυμού, όλα μαζί σε μια σύνθεση που μοιάζει με παραμύθι. Την εικόνα ολοκληρώνει το εκκλησάκι με το καμπαναριό του που παραπέμπει στις πλαγιές των Άλπεων, ο ξύλινος οικίσκος για το πρωινό, τα γεύματα, τα ροφήματα ή το ποτό, ο στάβλος με τις ξυλοδεσιές που θυμίζει Νορμανδία, το κουκλίστικο κουνελόσπιτο, το τρακτερόσπιτο, το πετρόκτιστο μαντρί με την ποτίστρα για το κοπαδάκι από κατσίκες και πρόβατα και φυσικά τα διάφορα ζωάκια που ζουν εκεί. Κι αν επισκεφτείτε το μέρος με παιδιά, δεν λείπει η υπαίθρια παιδική χαρά με κούνιες, τσουλήθρα και το μικρό παιδικό σπιτάκι, για να περάσουν όλοι καλά: κι εσείς -έχονταςτην ησυχία σας- κι αυτά!

Μην παραλείψετε να ανεβείτε και στο χτισμένο με κορμούς δέντρων παρατηρητήριο, ύψους 20 μέτρων που με πανοραμική θέα 360 μοιρών που βλέπει θάλασσα και 4 κορυφές της ηπειρωτικής κεντρικής Στερεάς, του Καλλιδρόμου, της Ορθρυος, της Οίτης και της Γκιώνας.

Διαλέξτε ένα από τα 10 cottages που είναι διασκορπισμένα σε επτά διαφορετικά κτίρια εντός του αγροκτήματος, από 160 ευρώ τη βραδιά, και ζήστε υπέροχες στιγμές που θα σας κάνουν να ξεχάσετε ακόμη και τα πιο σκοτεινά σημεία του 2020.