Πάμε καλοκαιρινή βόλτα στην Αττική;

porto-rafti
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Όσο ο καιρός «σηκώνει» βόλτες κοντά σε θάλασσα, φοράμε τη μάσκα μας και πάμε σε όμορφα μέρη της Αττικής που θα μας διευκολύνουν να χαλαρώσουμε και να ξεσκάσουμε.

Πόρτο Ράφτη: για επιστροφή στο παρελθόν
Με τις πρώτες υψηλές θερμοκρασίες και όσο αυτές διαρκούσαν, το Πόρτο Ράφτη ήταν πάντα στις κορυφαίες επιλογές για μπάνιο και διασκέδαση τα χρόνια της… νιότης. Ώρα να επιστρέψουμε σε αυτή τη διάθεση, με μια βουτιά στην γεμάτη νεολαία Ερωτοσπηλιά –κρατώντας πάντα τις αποστάσεις- να πάμε για καφέ ή ποτό με θέα τη θάλασσα και να καθίσουμε για φαγητό με τα πόδια στην άμμο στην παραλία στο Πόρτο Ράφτη, μόλις 35 λεπτά από την Αθήνα.

Λαύριο: φοίνικες, ασήμι και ιστορία
Στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής, το Λαύριο, με το Αιγαίο να απλώνεται μπροστά του, είναι ένα παραθεριστικό μέρος που σίγουρα θα σας κάνει να «ξεφύγετε» σε μια κυριακάτικη βόλτα ως εκεί. Τα χαμηλά του κτίρια, η θάλασσα, η κεντρική του πλατεία με τα μεζεδοπωλεία και τα καφέ και η αίσθηση της χαλαρότητας που αποπνέει, θα φέρει λίγο καλοκαίρι ακόμη στο ιδιαίτερο αυτό φθινόπωρο. Μην παραλείψετε μια βόλτα στο φοινικόδασος στις παρυφές της πόλης, περάστε από τον οικισμό των μεταλλωρύχων –το Λαύριο είναι γνωστό για την εξόρυξη ασημιού από την αρχαιότητα-, κάντε βουτιά αν ο καιρός το επιτρέπει, πιείτε τον καφέ σας, απολαύστε φρέσκο ψάρι ή μεζέδες στις ταβέρνες του, τριγυρίστε στις γειτονιές του και πάρτε αργά το βράδυ τον δρόμο της επιστροφής χορτάτοι από εικόνες και ξεκούραση. Κι αν έχετε χρόνο και διάθεση, μπορείτε να πάρετε το καραβάκι για Μακρόνησο που απέχει 2,5 ναυτικά μίλια και να δείτε από κοντά τον ιστορικό αυτό τόπο εξορίας.

Σούνιο: με θέα τον ναό του Ποσειδώνα
Λίγο μετά το Λαύριο, το Σούνιο μπορεί να μπει συνδυαστικά στην απόδρασή σας ή να το επισκεφτείτε μεμονωμένα μόλις 68 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Θάλασσα, εξοχική ατμόσφαιρα, θέα στο Αιγαίο, αρχαία, όλα τα ‘χει η περιοχή που αν δεν την έχετε εξερευνήσει, είναι η κατάλληλη εποχή να το κάνετε. Περιπλανηθείτε στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, που έχει τεράστιο γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, δείτε από κοντά τον αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα που χτίστηκε το 444 π.Χ. και αποτελούσε ιερό τόπο για τους αρχαίους Έλληνες, τα ερείπια του ιερού της Αθηνάς και κάντε μια αναζωογονητική βόλτα στη θάλασσα. Κι όταν σας ανοίξει η όρεξη, καθίστε για θαλασσινούς μεζέδες στις ψαροταβέρνες της περιοχής, αναπολώντας τα αρώματα του καλοκαιριού.

Ανάβυσσος: με κοσμοπολίτικο αέρα
Ανάμεσα στη Σαρωνίδα και το Σούνιο, η Ανάβυσσος αποτελεί επίσης έναν προορισμό που παλαιότερα θεωρούνταν άκρως εξοχικός και… εξωτικός. Κάντε μια βόλτα στις γειτονιές της και ανακαλύψτε τις εντυπωσιακές κατοικίες του, παραθεριστικές, αλλά και μόνιμων κατοίκων, κι έπειτα κατευθυνθείτε προς τις αμμουδερές παραλίες του για λίγο ακόμη ιώδιο και θέα στο μπλε, αλλά και στους λάτρεις του wind surfing που τιμούν το μέρος όλο το χρόνο. Στην περιοχή θα βρείτε άπειρες επιλογές για φαγητό, είτε σε ταβέρνες, είτε σε πιο εξεζητημένα εστιατόρια, αλλά και πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, αν σας ενδιαφέρει η διανυκτέρευση με λίγη κομψότητα.