Εικονική πραγματικότητα στο ταξίδι: είναι το μέλλον;

vr-taksidi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Με την πανδημία του Covid-19 να έχει θέσει σε παύση τα ταξιδιωτικά πλάνα του πλανήτη τους τελευταίους μήνες, η βιομηχανία του τουρισμού στράφηκε προς την εικονική πραγματικότητα, ως μια εναλλακτική. Με αυτή την παράμετρο, πώς μπορεί άραγε να διαμορφωθεί το ταξίδι στο μέλλον;

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μέσα, η εικονική πραγματικότητα είναι ξεχωριστή και μπορεί να δώσει πραγματικά την αίσθηση διαφορετικής τοποθεσίας. Όσον αφορά, λοιπόν, την προώθηση ταξιδιωτικών προορισμών και το «άναμμα» της σπίθας των ταξιδιωτών ξανά, η χρήση της εικονικής πραγματικότητας θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο.

VR στη βιομηχανία του τουρισμού
Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο της εικονικής πραγματικότητας για να προωθήσουν προορισμούς, κάτι που ήδη συμβαίνει. Μια από τις επιλογές είναι και η εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η Travel World VR με έδρα το Νιού Τζέρσεϊ, η οποία δίνει τη δυνατότητα για τη χρήση VR στην προώθηση ταξιδιωτικών προορισμών, αυξάνοντας την πιθανότητα για κρατήσεις, ακόμη και στα χρόνια του κορωνοϊού.

Τα ξενοδοχεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν VR προσφέροντας εικονικές ξεναγήσεις μέσω των websites τους, στα δωμάτια και τις παροχές τους. Έτσι, οι πιθανοί πελάτες τους θα νιώθουν πιο ασφαλείς για να προχωρήσουν σε κράτηση. Συν τοις άλλοις, η χρήση VR τεχνολογίας φανερώνει ότι το ξενοδοχείο προσαρμόζεται στις νέες τάσεις και στην τεχνολογία, κάτι που μπορεί να επηρεάσει και πάλι θετικά τον πελάτη.

Οι αεροπορικές εταιρίες και τα αεροδρόμια φυσικά δεν μένουν εκτός VR παιχνιδιού. Οι ταξιδιώτες εν προκειμένω μπορούν να φορέσουν ένα headset εικονικής πραγματικότητας και να «απογειωθούν» σε έναν κόσμο διασκέδασης, από ψώνια και ταξιδιωτικές εμπειρίες, μέχρι 3D ταινίες και παιχνίδια.

VR στο σπίτι
Με τον εγκλεισμό στο σπίτι, τόσο στην καραντίνα, όσο και στο δεύτερο κύμα πανδημίας όπου ο χρόνος εντός έχει αρχίσει και πάλι να αυξάνεται, η εικονική πραγματικότητα έχει επιστρατευτεί σε μεγάλο βαθμό, με σκοπό να ικανοποιήσει την ανάγκη του κόσμου για ταξίδι, έστω και εικονικό.

Στην καραντίνα διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να ταξιδέψουμε σε σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία του κόσμου από τον καναπέ μας, από το Μάτσου Πίτσου μέχρι το Taj Mahal, Να μπούμε σε μουσεία όπως το Λούβρο, το Guggenheim και πολλά ακόμη, να κάνουμε εικονικά ταξίδια στη Σκανδιναβία με live-streams, βίντεο 360 μοιρών και φωτογραφίες και να νιώσουμε ότι δεν είμαστε εγκλωβισμένοι.

Όλο αυτό, βέβαια, βοήθησε και στη μείωση των επιπτώσεων του υπερτουρισμού που είχε αρχίσει να πλήττει πολλά μέρη του πλανήτη, μεταξύ άλλων και τη Σαντορίνη. Ο φόβος του νέου κορωνοϊού που κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα και η δυνατότητα εικονικών ταξιδιών, οδήγησε σε μείωση των εκπομπών άνθρακα, των σκουπιδιών, των φθορών, προστατεύοντας το περιβάλλον.

Μας έφερε σε επαφή με τη φύση και τα ζώα από την ασφάλεια του σπιτιού μας, αφού με livestreaming μπορούμε να παρακολουθούμε άγρια ζώα στην καθημερινότητά τους μέσω site όπως του explore.org.

Το πιο συναρπαστικό είναι, όμως, ότι με την εικονική πραγματικότητα έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε εμπειρίες που σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε, όπως ένα ταξίδι στο διάστημα ή στα βάθη των ωκεανών. Χάρη στη συνεργασία της Google με τη NASA, για παράδειγμα, μπορούμε να επισκεφτούμε και τον Άρη μέσω του Access Mars δωρεάν.

Οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να σκαρφαλώσουν στην κορυφή του Έβερεστ -χωρίς να χρειαστούν… οξυγόνο- και να φτάσουν στα πιο μακρινά μέρη του πλανήτη.

Κι όταν μέσα στην επόμενη δεκαετία η εικονική πραγματικότητα φτάσει σε επίπεδο να μας δίνει και την αίσθηση της αφής, πέραν της εικόνας και της ακοής, τότε το εικονικό ταξίδι ίσως πάψει να αποτελεί λύση ανάγκης.