Ευρωπαϊκές πόλεις-φαντάσματα που προκαλούν ανατριχίλα

humac-kroatia
ΤΡΙΤΗ, 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Η Ευρώπη δεν είναι μόνο μητροπόλεις και παραμυθένια χωριά. Ανάμεσά τους υπάρχουν και πόλεις-φαντάσματα, με ερειπωμένα κτίρια, άδειους δρόμους και σκοτεινή ατμόσφαιρα. Πάμε να εξερευνήσουμε την πιο τρομακτική πλευρά της ηπείρου;

Humac, Κροατία
Το Humac της Κροατίας είναι ένα ερειπωμένο χωριό βοσκών με ρίζες από τον 17ο αιώνα, στο νησί Hvar. Μέσα από τα απλά πέτρινα σπίτια του με τις μικρές αυλές και τα στενά δρομάκια, μπορεί κάποιος να δει πώς ήταν η ζωή στην επαρχία σε αυτό το κομμάτι της Δαλματίας. Εκτός από εγκαταλελειμμένα σπίτια, υπάρχουν επίσης τα ερείπια μιας εγκαταλελειμμένης εκκλησίας, αλλά το μέρος γενικά φαίνεται να τραβά τους τουρίστες, με κάποια από τα σπίτια να έχουν ανακαινιστεί για τη διαμονή τους. Εκεί υπάρχει επίσης και μια παραδοσιακή konoba (ταβέρνα), που ανοίγει το καλοκαίρι.

Tyneham, Αγγλία
Αυτό το αγγλικό χωριό-απομεινάρι της προπολεμικής Βρετανίας, υπήρξε ένα τυπικό, ήσυχο χωριό μέχρι τον Δεκέμβριο του 1943 όταν επιτάχθηκε για στρατιωτική εκπαίδευση και οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν. Αν και αρχικά νόμιζαν πως πρόκειται για κάτι προσωρινό, αποδείχτηκε ότι και μετά το τέλος του πολέμου, δεν τους επιτράπηκε η επιστροφή. Σήμερα το χωριό αποτελεί ακόμη στρατιωτική ζώνη και παραμένει ανοιχτό για ξεναγήσεις, για όσους θέλουν να μπουν στην… χρονοκάψουλα και να το εξερευνήσουν. Απομεινάρια του παρελθόντος, όπως τηλεφωνικοί θάλαμοι, σχολικές αίθουσες με ζωγραφιές παιδιών και το σημείωμα ενός κατοίκου που ζητούσε από τον στρατό να προσέξει τα σπίτια τους, όλα προκαλούν ανατριχίλα.

Σφεντύλι, Κρήτη
Το χωριό αυτό της Κρήτης με τους 15 κατοίκους πλημμυρίζει σιγά-σιγά, αναλόγως το επίπεδο νερού στο φράγμα Αποσελέμη, με τις βαριές βροχοπτώσεις του χειμώνα να βυθίζουν δρόμους και σπίτια στο νερό. Το φράγμα κατασκευάστηκε σε αυτό το σημείο της βορειοανατολικής Κρήτης το 2012 και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με τους εναπομείναντες να δηλώνουν ότι λόγω απουσίας μέριμνας της πολιτείας για μετεγκατάσταση του πληθυσμού, αρνούνται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους. Αναλόγως τα επίπεδα νερού, το χωριό βυθίζεται ή ξεπροβάλλει, δημιουργώντας ένα αρκετά απόκοσμο θέαμα.

Esco, Ισπανία
Το ισπανικό Esco στην επαρχία Σαραγόσα είναι άλλο ένα χωριό, η μοίρα του οποίου σφραγίστηκε από τη δημιουργία φράγματος. Σήμερα, το εγκαταλελειμμένο χωριό σκαρφαλωμένο σε λόφο με φόντο τα βουνά Sierra de Leyre αφήνει μια πολύ περίεργη αίσθηση, με τους κατοίκους του να το έχουν εγκαταλείψει από το 1960, αφού η περιοχή πλημμύρισε από το φράγμα Yesa. Περιστασιακοί τουρίστες που θα το επισκεφτούν, θα δουν σκεπές να έχουν καταρρεύσει, ετοιμόρροπα κτίρια και σπίτια που κάποτε έκρυβαν ζωή τώρα να είναι γεμάτα γκράφιτι, σε ένα μέρος που έχει σταματήσει πίσω στο χρόνο.

Sanguinho, Πορτογαλία
Από το Faial da Terra στο São Miguel στις Αζόρες, μέχρι το χωριό του Sanguinho, ο δρόμος είναι απότομος. Ο μικρός και απομακρυσμένος αυτός οικισμός «πέθανε» τη δεκαετία του ’70, όταν ο πληθυσμός του μετακινήθηκε σε άλλα μέρη, πιο κοντινά σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κ.ο.κ. ή μετανάστευσε στην Αμερική. Σήμερα, τα απομεινάρια περίπου 20 σπιτιών φαίνονται από τον χωματόδρομο που περνάει από το χωριό και φτάνει στον καταρράκτη του Salto do Prego. Κάποια σπίτια, ωστόσο, έχουν ανακαινιστεί.