Τι είναι το traffic light σύστημα που εφαρμόζεται στην ΕΕ για τον Covid-19;

taksidi-pandimia-covid-19
ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Ένα νέο σύστημα θα βοηθά στην αναγνώριση ασφαλών χωρών με σκοπό να επιτρέπονται ελεύθερα τα ταξίδια στην περιοχή.

Το σύστημα traffic light θα λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο με το σύστημα της πράσινης λίστας, δίνοντας στις ευρωπαϊκές περιοχές το ανάλογο χρώμα (πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο) ανάλογα με τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, σχετικά με τη διασπορά του ιού στο κάθε μέρος.

Συγκεκριμένα, με πράσινο θα χαρακτηρίζονται οι χώρες που παρουσιάζουν δείκτη θετικού τεστ για Covid-19 κάτω του 4% για διάρκεια 14 ημέρων και λιγότερο από 25 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες. Το πορτοκαλί αφορά τις χώρες που παρουσίασαν περισσότερα από 15, αλλά λιγότερα από 50 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες και δείκτη θετικού τεστ πάνω από 4 %, ενώ με κόκκινο θα "χρωματιστούν" οι χώρες με περισσότερα από 50 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες και θετικά τεστ για Covid-19 πάνω από 4%. Οι χώρες που δεν έχουν δώσει ακριβή στοιχεία θα αντιστοιχίζονται με γκρι. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Αν και τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά, ωστόσο πιθανότατα οι ταξιδιώτες από τις πράσινες χώρες δεν θα χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους σε προορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ όσοι έρχονται από πορτοκαλί χώρα θα πρέπει να κάνουν τεστ πριν ή μετά την άφιξή τους. Οι ταξιδιώτες από τις «κόκκινες» χώρες πιθανόν να πρέπει να απομονωθούν κατά την άφιξή τους, αν και θα πρέπει να ορίσει η κάθε χώρα τι μέτρο θα πάρει, σύμφωνα με το Reuters.