Τέσσερις στάσεις στη Στερεά Ελλάδα που θα σας φτιάξουν το κέφι

pauliani
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Κάθε απόδραση μας φτιάχνει τη διάθεση, οποιαδήποτε εποχή. Τώρα που έρχονται τα κρύα, ετοιμαζόμαστε για περισσότερη ατμόσφαιρα, φυσικό τοπίο και ξεκούραση, στους παρακάτω προορισμούς που θα μας κάνουν να ξεχάσουμε για λίγο την καθημερινότητα.

Στη ζωγραφισμένη Παύλιανη
Ίσως ο πιο χρωματισμός και χιουμοριστικός οικισμός της Ελλάδας, η Παύλιανη είναι σίγουρα μια απόδραση που θα σας κάνει να χαμογελάσετε. Με μια χιουμοριστική επιγραφή ή σκίτσο σε κάθε γωνιά της, η Παύλιανη, στις πλαγιές της Οίτης, σε υψόμετρο 1040 μέτρων, είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά της Φθιώτιδας που θα σας κάνει να θέλετε να περπατήσετε και να την ανακαλύψετε σπιθαμή προς σπιθαμή. Όχι μόνο για το φυσικό της τοπίο, για τη θέα της προς της βουνοκορφές και τις ελατοσκέπαστες πλαγιές, αλλά και για τον ιδιόμορφο χαρακτήρα της, που την κατατάσσει σε ένα άκρως καλλιτεχνικό και ξεχωριστό χωριό. Δείτε την σαν έναν μεγάλο παιδότοπο για μικρούς και μεγάλους, στον οποίο μπορείτε να πεζοπορήσετε μέσα σε προσεγμένα ελατόφυτα και πλατανοσκέπαστα μονοπάτια, να γελάσετε και –γιατί όχι- να φτάσετε μέχρι τον Σιδερένιο Θρόνο, το πιστό αντίγραφο του Iron Throne του Game of Thrones, που έχει εγκατασταθεί εδώ και περίπου ένα χρόνο στη σκιά της Οίτης.

Στην καταπράσινη Στενή Ευβοίας
Ξακουστή για το φυσικό της τοπίο, αλλά και για το καλό φαγητό της, η Στενή στο κέντρο της Εύβοιας, περίπου στα 30 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα και στα 100+ από την Αθήνα σας επιφυλάσσει μια πολύ ξεχωριστή ορεινή απόδραση. Εκεί θα ανακαλύψετε
τη μυρωδιά του δάσους της Δίρφυς, τη θέα των αμφιθεατρικά χτισμένων σπιτιών, την πλακόστρωτη πλατεία με τις νεανικές καφετέριες και τα παραδοσιακά καφενεία και μια ορεινή, χαλαρή και όμορφη ατμόσφαιρα που θα σας βοηθήσει να «ξεφύγετε». Αν ψάχνετε λίγη περιπέτεια και επιδίδεστε στην αναρρίχιση, σας περιμένει το συγκρότημα βράχων Καραούλι, για να επιστρέψετε στη συνέχεια ορεξάτοι και πεινασμένοι στις ψησταριές πάνω από τη ρεματιά, στη σκιά του πλατανόδασους.

Στην παραδεισένια Λίμνη Κρεμαστών
Ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά από το Καρπενήσι, η λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και για πολλούς η ομορφότερη, ενταγμένη και στο πρόγραμμα Natura 2000. Σε έναν απίστευτο συνδυασμό πράσινου και γαλάζιων νερών, θα έρθετε σε άμεση επαφή με την Φύση, θα χαλαρώσετε και θα ζήσετε μια ξεχωριστή απόδραση. Κοντά στην περιοχή της λίμνης θα βρείτε διάφορα καταλύματα, αλλά και μέρη για φαγητό και διασκέδαση, αν θέλετε να επιστρέψετε στα εγκόσμια.

Στα old skool Άγραφα
Στο ιδιαίτερο αυτό χωριό της Ευρυτανίας που μοιάζει να έχει μείνει παραδοσιακά πίσω στον χρόνο, θα ξεχάσετε όλες τις αστικές σας συνήθειες και θα επιστρέψετε σε μια πιο αγνή και αυθεντική πραγματικότητα, σβήνοντας τηλεοράσεις και κινητά. Βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Κουκουρούντζος, στην οροσειρά των Αγράφων σε υψόμετρο 840 μέτρων και δεν συνδέονται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο με την γύρω περιοχή, αλλά περιβάλλονται από ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο. Τριγύρω θα βρείτε πολλά φαράγγια, ενώ μέσα στο χωριό μπορείτε να περπατήσετε στα καλντερίμια κι έπειτα να ξαποστάσετε στη μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια, με μεζέδες και τσίπουρο που υπόσχεται να σας ζεστάνει. Μην παραλείψετε να εξερευνήσετε τις εκκλησίες, όπως την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1610, αλλά και την εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται σε 980 μέτρα ύψος. 

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ