Πανέμορφες ορεινές αποδράσεις που ονειρευόμαστε μετά το lockdown

dimitsana
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Όταν τελειώσει το lockdown, λέμε να πάρουμε τα βουνά...

Θα ανεβούμε στην παραδοσιακή Δημητσάνα
Στον παραδοσιακό οικισμό της Δημητσάνας στην Αρκαδία, θα μετρήσουμε υψόμετρο περίπου 950 μέτρων και πληθυσμό 600 κατοίκων και θα απολαύσουμε εκτός από την θέα και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της περιοχής, που αποτελεί δείγμα της Γορτυνίας. Θα περιπλανηθούμε στα λιθόστρωτα καλντερίμια με τα πέτρινα πυργόσπιτα και τα αρχοντικά και θα πάρουμε μια δόση ιστορίας, αφού στα χρόνια της Τουρκοκρατίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με το «κρυφό σχολειό» και κατά την επανάσταση με το «δημητσανίτικο μπαρούτι» που παρασκεύαζε. Μπορούμε επίσης να πεζοπορήσουμε σε κάποιο από τα πολλά μονοπάτια προς το φαράγγι του Λούσιου και τα διάφορα μοναστήρια ή να κάνουμε βόλτα στα άλλα κοντινά και εξίσου όμορφα και ξακουστά χωριά, όπως τη Βυτίνα, τη Στεμνίτσα κ.ο.κ.

Θα εξερευνήσουμε την Ορεινή Ναυπακτία
Λιγότερο κλασική και δημοφιλής, η Ορεινή Ναυπακτία μας καλεί μετά την απαραίτητη στάση στη Ναύπακτο, να ανεβούμε υψόμετρο και να ανακαλύψουμε τα όμορφα χωριά της. Πρώτη στάση θα κάνουμε στην Τερψιθέα, που όπως μαρτυρά και το όνομά της, προσφέρει στον επισκέπτη θέα μοναδικής ομορφιάς, αλλά και πλούσιες επιλογές για χαλάρωση και φαγητό στην πλατεία της. Συνεχίζουμε και προς την Ελατού, μέσα από μια παραμυθένια διαδρομή με τα έλατα, τις κεραμοσκεπές και τις αχνιστές καμινάδες και κάνουμε ακόμη ένα βήμα στην Άνω Χώρα, το πιο ψηλό χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας, στα 1100 μέτρα υψόμετρο. Εκεί θα περπατήσουμε στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού και θα θαυμάσουμε από κοντά τα πέτρινα σπίτια που έχουν κατασκευαστεί με μεράκι από τους ντόπιους τεχνίτες, πριν ξαποστάσουμε για να δοκιμάσουμε -πανδημίας θέλοντος- τις νοστιμιές της ταβέρνας του Βασίλη και της Αποδοτίας. 

Θα χαθούμε στο παραδοσιακό Μέτσοβο
Φτάνουμε πιο μακριά, μέχρι τον νομό Ιωαννίνων και την Πίνδο, όπου το Μέτσοβο είναι σίγουρα must-see προορισμός. Περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, σε ψόμετρο 1.160 μέτρων στις πλαγιές της Πίνδου, το Μέτσοβο μας καλεί να βάλουμε τα πιο ζεστά μας ρούχα και να ανακαλύψουμε την παραδοσιακή του ατμόσφαιρα, με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τις παραδοσιακές βρύσες και τα σπίτια από πέτρα. Αυτό, όμως, που εντυπωσιάζει πάνω απ’ όλα στο Μέτσοβο είναι ο χαρακτήρας του που μένει αναλλοίωτος και δεν προσαρμόζεται στα τουριστικά «πρέπει». Αυτό το καταλαβαίνει κάποιος αν δει και τις ενδυματολογικές επιλογές κάποιων μεγαλύτερων κατοίκων του, οι οποίοι φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και μιλούν τη βλάχικη. Στη βόλτα μας εκεί, θα συμπεριλάβουμε και τον Αβερώφειο Κήπο, αλλά και τον σημαντικό βιότοπο της περιοχής, την Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου. Όσοι είναι της πεζοπορίας, θα βρουν διάφορα μονοπάτια με σήμανση προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα για να κατευθυνθούν και να γνωρίσουν το μέρος ακόμη περισσότερο.

Θα ανακαλύψουμε τον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου
Το μυθικό βουνό των Κενταύρων με τα δεκάδες χωριά δεν λείπει εύκολα από τις λίστες με ορεινές αποδράσεις στην Ελλάδα. Αγαπημένη μας επιλογή από την περιοχή είναι ο Άγιος Λαυρέντιος στις νότιες πλαγιές του Πηλίου σε υψόμετρο 600 μέτρων, όπου εκεί μπορεί κάποιος να ανακαλύψει την πλούσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική του με πολλές εκκλησίες, αρχοντικά, πλατείες, βρύσες και λιθόστρωτους δρόμους. Πρόκειται για ένα κάπως απόμακρο χωριό μακριά από τον δρόμο για τα πιο κεντρικά χωριά του Πηλίου, που κρατιέται σε προηγούμενες δεκαετίες και δίνει την αίσθηση ταξιδιού στον χρόνο. Σε αυτό βοηθούν μεταξύ άλλων και τα παραδοσιακά καφενεία στην πλατεία του, αλλά και τα εγκαταλελειμμένα αρχοντικά. Μια βόλτα στα καλντερίμια του οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, στις μικρές όμορφες γωνιές του χωριού, αλλά και σε μέρη με θέα, δίνοντας την αίσθηση του ορεινού καταφυγίου που θα απολαύσουμε ακόμα καλύτερα με λίγο τσίπουρο και γλυκό κεράσι.