Ανεβαίνουμε σε τρία όμορφα χωριά του Ολύμπου

palaios-panteleimonas-olumpos
ΤΡΙΤΗ, 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Οι ομορφιές του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, η θέα, η αίσθηση, τα χωριά του, το υψόμετρο, δεν περιγράφονται εύκολα με λέξεις. Κι αν δεν έχετε ήδη επιχειρήσει να περιπλανηθείτε στα χωριά του, δείτε από πού να ξεκινήσετε.

Παλαιός Παντελεήμονας, με θέα στον Θερμαϊκό
Must στάση στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, ο Παλαιός Παντελεήμονας σε υψόμετρο 700 μέτρων και με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα, σας περιμένει για ραντεβού με την παράδοση, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα. Πολύ κοντά στο χωριό και την παραλία του Νέου Παντελεήμονα, μόλις 6 χιλιόμετρα μακριά, ο Παλαιός Παντελεήμονας έχει καταφέρει να διατηρήσει το τοπικό του «χρώμα» καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοί του έφυγαν μαζικά προς το μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Η επιστροφή, όμως, τη δεκαετία του ’80 του έδωσε και πάλι ζωή, χωρίς να τον αλλοιώσει. Το πέρασμα από την κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια επιβάλλεται κι εκεί θα δείτε την παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και το παλιό σχολείο που έχει αναπαλαιωθεί όπως και παραδοσιακές ταβέρνες. Οι ταξιδιώτες της περιπέτειας μπορείτε να κάνετε αλεξίπτωτο πλαγιάς πάνω από τον οικισμό, στον προφήτη Ηλία ή να παραμείνετε στη… γη με πεζοπορία και ποδήλατο βουνού.

Λιτόχωρο, για την έναρξη της περιπέτειας
Το Λιτόχωρο είναι το χωριό που αποτελεί ορμητήριο για τους περισσότερους στην απόπειρά τους να εξερευνήσουν το βουνό των θεών. Βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου και μόλις 5 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, στον νομό Πιερίας, όπου θα δείτε παλιά πέτρινα σπίτια και «καπετανόσπιτα», τα οποία μαρτυρούν το παρελθόν των κατοίκων με τη θάλασσα. Τα στενά σοκάκια δεν λείπουν στον παλιό, παραδοσιακό οικισμό, ούτε τα αιωνόβια πλατάνια και οι πολλές μικρές πλατείες (του Πλάτανου, το Χοροστάσι, των Ναυτικών κ.ά). Αν περάσετε τα τελευταία σπίτια του Λιτόχωρου και φτάσετε στο υψηλότερο σημείο του, θα βρείτε το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής με τη βρύση και το πανέμορφο άλσος των Αγίων Αποστόλων με το ομώνυμο ξωκλήσι. Αναζητήστε στην κορυφή ενός λόφου και το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία, απ’ όπου η θέα είναι πανοραμική, ως τον κάμπο της Πιερίας, αλλά και μέχρι το κάστρο του Πλαταμώνα. Στα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα ουζερί της περιοχής θα γευτείτε την τοπική, μακεδονίτικη κουζίνα, πλούσια σε κρεατικά, τυροκομικά και πίτες, ενώ λειτουργούν πολλά καφέ και μπαρ, τα οποία φυσικά ακολουθούν το ωράριο του… κορωνοϊού, γι’ αυτό φροντίστε να τα επισκεφτείτε νωρίς. Οι πιο δραστήριοι, ανακαλύψτε τα πεζοπορικά μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου, που αποτελεί τον πρώτο της Ελλάδας και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO.

Σκοτίνα, με πρωταγωνιστή τη φύση
Η Σκοτίνα Πιερίας συνδυάζει με αρμονικό τρόπο τον Όλυμπο με τις ακτές του Θερμαϊκού και του Αιγαίου, με την παραλία της να προσελκύει πολύ κόσμο το καλοκαίρι. Ενδιαφέρον έχει η Άνω Σκοτίνα με τα έλατα και τις οξιές, όπου πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί από Έλληνες και ξένους τις τελευταίες δεκαετίες και έχει διατηρηθεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Εκεί θα βρείτε πετρόκτιστα σπίτια που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα, την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία, αλλά και την ξακουστή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου από τον 14ο αιώνα, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Από την Άνω Σκοτίνα μπορείτε να αρχίσετε την περιπέτειά σας στο βουνό, είτε πεζοπορώντας, είτε με ποδήλατο, είτε με 4Χ4.