Βόλτα στο έρημο, αλλά ατμοσφαιρικό Humac της Κροατίας

humac-kroatia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Πέρα από το Ζάγκρεμπ, το Ντουμπρόβνικ και το Σπλιτ, το Humac της Κροατίας έχει μια ατμόσφαιρα που μαγνητίζει τους επισκέπτες του.

Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά αποτελεί σίγουρα έναν ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ατμόσφαιρα και ανατριχίλα στις εξορμήσεις τους, με το πέρας της πανδημίας. Ο λόγος για το Humac, ένα εγκαταλελειμμένο χωριό με ρίζες από τον 17ο αιώνα, το οποίο βρίσκεται στους κατάφυτους λόφους του νησιού Hvar, κοντά στην πόλη Jesla της Κροατίας

Λιτά, πέτρινα σπίτια, μικρές αυλές, στενά δρομάκια και θέα στη θάλασσα, πέρα από το νησί Brac, το Humac είναι ένα ατμοσφαιρικό μέρος που δείχνει στους επισκέπτες του πώς είναι η ζωή στην επαρχία σε αυτό το κομμάτι της Δαλματίας.

Στις αυλές του, όπου το χορτάρι έχει μεγαλώσει, οι τοίχοι έχουν διαλυθεί, τα πηγάδια έχουν ξεραθεί και τα βαρέλια έχουν φθαρεί από τον καιρό, το κυρίαρχο αίσθημα είναι η εγκατάλειψη ενός κατά τα’ άλλα όμορφου μέρους. Εγκαταλελειμμένα σπίτια, ερείπια της εκκλησίας του χωριού είναι τα αξιοθέατα που «τραβούν» τους τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται το μέρος ακριβώς γι’ αυτή την μοναχική και γκρίζα αίσθηση που αφήνει.

Κάποια παλιά σπίτια του χωριού, μάλιστα, έχουν ανακαινιστεί και χρησιμοποιούνται για διαμονή, ενώ υπάρχει και παραδοσιακή konoba, δηλαδή ταβέρνα, η οποία ανοίγει τα καλοκαίρια.