Το Βόρειο Σέλας «βαφτίζεται»

boreio-selas-norbigia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Το εντυπωσιακό αυτό ουράνιο φαινόμενο που χρωματίζει τον ουρανό στις βόρειες χώρες, θα πάρει διάφορα ονόματα που εμπνέονται κυρίως από τη νορβηγική παράδοση και μπορούμε όλοι να είμαστε οι… νονοί του.

Λίγοι είναι αυτοί που δεν έχουν το Βόρειο Σέλας στη λίστα τους με τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που θέλουν να ζήσουν, αφού πρόκειται για ένα άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο που εμφανίζεται στον αρκτικό ουρανό από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Αυτό που συμβαίνει κατά τον σχηματισμό του είναι ότι τα υψηλά ατμοσφαιρικά στρώματα βομβαρδίζονται από ηλεκτρόνια που προέρχονται από τη συνεχή ροή φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο, με κάποια εκ των οποίων να εισχωρούν στη γήινη μαγνητόσφαιρα και να φτάνουν μέχρι την ανώτερη ατμόσφαιρα, όπου και φωτίζονται κι εμείς τα βλέπουμε ως αυτό το φυσικό πάρτι χρωμάτων στον ουρανό. Τα χρώματα όμως διαφέρουν και πλέον η πιο δυνατή aurora borealis θα ονοματίζεται για να ξεχωρίζει η μία μαγνητική καταιγίδα από την άλλη, με τρόπο παρόμοιο όπως ονοματίζονται και οι τυφώνες. Με τη διαφορά, όμως, ότι εν προκειμένω ο κόσμος μπορεί να συμμετάσχει στην ονοματοδοσία.

Το Visit Arctic Europe, ένας οργανισμός που προωθεί τον τουρισμό στην περιοχή, προσκαλεί τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο να «βαφτίσουν» τις καταιγίδες που προκαλούν το Βόρειο Σέλας, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι σε όλο αυτό.

Όπως αναφέρει και ο διευθυντής του προγράμματος του Visit Arctic Europe, Rauno Posio, «υπάρχουν τόσα πολλά φαινόμενα στον αρκτικό ουρανό αυτό το διάστημα και μέχρι την αρχή της άνοιξης, που αρχίσαμε να τους δίνουμε ονόματα, όπως συμβαίνει και σε άλλα φαινόμενα. Έτσι, το καθένα έχει τη δική του ταυτότητα και είναι πιο εύκολο να επικοινωνούμε γι’ αυτά».

Αυτή η διαδικασία, εκτός του ότι θα διευκολύνει τους επιστήμονες να συζητήσουν αυτές τις καταιγίδες, θα βοηθήσει και τους επισκέπτες να μοιραστούν την εμπειρία τους με άλλους. Στην παρούσα φάση, οι ταυτότητες των φαινομένων επιλέγονται από μια λίστα με ονόματα εμπνευσμένα από τη σκανδιναβική ιστορία, κουλτούρα και κληρονομιά και κάθε τίτλος αποφασίζεται από ένα σύστημα με βάση το οποίο επιλέγεται ένα από τη λίστα με τα φινλανδικά, ένα από τη λίστα με τα σουηδικά κι ένα από τη λίστα με τα νορβηγικά ονόματα.

Στη συνέχεια, όμως, θα μπορεί ο καθένας από εμάς να δώσει τη δική του ιδέα, η οποία θα προστεθεί στη λίστα με τα πιθανά ονόματα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μπείτε στο website Naming Auroras και να εξηγήσετε γιατί η aurora borealis θα πρέπει να ονομαστεί σύμφωνα με την ιδέα σας. Αν η τύχη είναι με το μέρος σας, η πρότασή σας μπορεί να σας κάνει... νονούς ενός από τα πιο θαυμάσια ουράνια φαινόμενα, ενώ τα ονόματα που θα επιλεγούν θα αναρτηθούν στο site, προκειμένου να ενημερωθείτε.