Τα ελληνικά νησιά, ανάμεσα στους κορυφαίους, φθηνούς προορισμούς για το 2014

ta-ellinika-nisia-anamesa-stous-korufaious-fthinous-proorismous-gia-to-2014

Η Σκιάθος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Το Lonely Planet, στον οδηγό που εκδίδει κάθε χρόνο για τους πιο οικονομικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, προτείνει, ανάμεσα σε άλλους και τα ελληνικά νησιά, για τη χρονιά που έρχεται.

Όταν οι καιροί είναι… χαλεποί, δε σημαίνει πως δεν πρέπει να ταξιδεύουμε. Απλά θα πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες και τις πιο «έξυπνες» επιλογές. Για να είναι και η… τσέπη μας ευχαριστημένη και εμείς!

Το Lonely Planet, στον οδηγό που εκδίδει κάθε χρόνο για τους πιο οικονομικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, προτείνει, ανάμεσα σε άλλους και τα ελληνικά νησιά, για τη χρονιά που έρχεται.

Σύμφωνα με τον οδηγό, η Ελλάδα είναι ιδανικός και οικονομικός προορισμός, καθώς λόγω της κρίσης, οι τιμές έχουν πέσει και καταβάλλονται προσπάθειες για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών.

Άλλοι προορισμοί που προτείνονται από το Lonely Planet είναι η νότια Ιταλία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, τα νησιά Φίτζι, το Μεξικό κ.ά.

Ελληνικά νησιά

Η χώρα μας περνά δύσκολα τα τελευταία χρόνια, με σκληρά μέτρα λιτότητας, μεγάλη αύξηση της ανεργίας και κοινωνικές αναταραχές που φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου. Και για μια χώρα που ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της βασίζεται στον τουρισμό –είτε για τα ηλιόλουστα νησιά της, είτε για τα αρχαία μνημεία της- αυτά είναι άσχημα νέα. Αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει ό, τι έκανε άψογα για πολλά χρόνια. Αυτό που λείπει είναι ο αριθμός των επισκεπτών από τα προηγούμενα έτη, ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί σε αρκετές περιπτώσεις, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών. Στη χώρας μας θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε δημοφιλή αξιοθέατα και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να το κάνετε μαζί με ορδές τουριστών. Και αυτό σημαίνει ότι το 2014 η Ελλάδα θα βρίσκεται στο τουριστικό προσκήνιο.

Η… μπότα της Ιταλίας

Αν έχετε ταξιδέψει στην ακτή Αμάλφι ή έχετε περάσει μερικές μέρες στη Βενετία, θα ξέρετε καλά ότι η Ιταλία μπορεί να… σας αδειάσει τις τσέπες σε λίγα λεπτά. Την χρονιά που έρχεται, προτιμήστε το νότιο κομμάτι της. Η ιταλική «μπότα» έχει αναμφισβήτητα τις καλύτερες παραλίες της χώρας, γραφικές πόλεις και χωριά και ενδιαφέροντα αρχαία μνημεία. Αλλά αυτό που κάνει την Puglia, τα Basilicata και την Calabria, τόσο ιδανικούς προορισμούς, δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές, αλλά και το εξαιρετικό φαγητό τους -η cucina povera (κουζίνα του φτωχού είναι απλή, νόστιμη και οικονομική- ο χαλαρός ρυθμός της ζωής, ακόμη και την υψηλή περίοδο και τα ποιοτικά καταλύματα για όλα τα βαλάντια.

Νικαράγουα

Η Κόστα Ρίκα είναι εκπληκτικός ταξιδιωτικός προορισμός, αλλά δεν είναι ούτε… μυστικό, ούτε και φθηνή. Η Νικαράγουα όμως, αν και δεν αποτελούσε μέχρι τώρα την πιο δημοφιλή επιλογή, έχει αρχίσει και εκτιμάται από πολλούς, λόγω των οικονομικών της προτάσεων. Έχει πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές, από το ηφαίστειο Concepción, μέχρι τα τροπικά δάση και τα ποτάμια. Αν θέλετε πραγματικά να κάνετε οικονομικές διακοπές, καλύτερα να παραλείψετε να επισκεφτείτε τα νησιά Corn, που βρίσκονται απέναντι από τις ανατολικές ακτές της χώρας, λόγω του κόστους των πτήσεων από την ηπειρωτική χώρα. Να είστε σίγουροι, ότι στη Νικαράγουα θα βρείτε εξίσου όμορφες παραλίες και μάλιστα με οικονομικές λύσεις όσον αφορά στη διαμονή.

Βουλγαρία

Ειδικά στις πιο δημοφιλείς πόλεις, το κόστος στην Ανατολική Ευρώπη έχει αυξηθεί, καθώς αυξάνεται και ο τουρισμός. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για να προτιμήσετε τη Βουλγαρία, η οποία εξακολουθεί να είναι παράλογα υποτιμημένη που λίγοι, εκτός από τους πολύ «ψαγμένους» ταξιδιώτες γνωρίζουν να πουν μια πόλη πέρα από την πρωτεύουσα, Σόφια. Εσείς μπορείτε να επιλέξετε τη Φιλιππούπολη ή τη Βάρνα, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Η τελευταία αποτελεί μέρος της Ριβιέρας της Μαύρης Θάλασσας, με πλήθη τουριστών και υψηλές τιμές το καλοκαίρι. Στα άλλα μέρη όμως (συμπεριλαμβανομένης και της Σόφιας), οι μεταφορές, τα μουσεία και η διαμονή, έχουν πολύ λογικές τιμές.

Πορτογαλία

Ετήσια βρετανική έρευνα που καταγράφει τις τιμές στα ευρωπαϊκά τουριστικά θέρετρα, ανέδειξε την Albufeira στην περιοχή Algarve, στα νότια της Πορτογαλίας, ως τη φθηνότερη επιλογή για οικογενειακές διακοπές το καλοκαίρι. Και ίσως η περιοχή αυτή να μην είναι και ό,τι καλύτερο την καρδιά του καλοκαιριού, αλλά αποδεικνύει ότι η Πορτογαλία είναι ιδανική χώρα για οικονομικές διακοπές. Και φυσικά έχετε πολλές ακόμη επιλογές. Η Λισσαβόνα έχει υπέροχα καφέ και καταστήματα με λαχταριστά γλυκά σε πολύ καλές τιμές, ενώ μπορείτε επίσης να κάνετε βόλτες στην πόλη με το τραμ, με ένα πολύ μικρό αντίτιμο. Η Πορτογαλία είναι επίσης, για τους Ευρωπαίους, ένα υπέροχο μέρος για surfing, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψετε μεγάλα ποσά για να φτάσετε σε πιο κλασικούς προορισμούς.

Νησιά Fiji

Είναι δυνατόν αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα στον Νότιο Ειρηνικό, να αποτελεί έναν οικονομικό ταξιδιωτικό προορισμό; Κι όμως, τα νησιά Φίτζι μπορεί να είναι πράγματι το πιο προσιτό κομμάτι του παραδείσου. Τα νησιά τους, Yasawas και Mamanucas, ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και προτιμώνται ιδιαίτερα από backpackers και πιο εναλλακτικούς ταξιδιώτες. Αν και δεν είναι τόσο οικονομικός προορισμός, όσο η Νοτιοανατολική Ασία, οι τιμές αυτών των νησιών, είναι αρκετά προσιτές στους μεσαίας… κατηγορίας ταξιδιώτες. Ταξιδέψετε μεταξύ των νησιών, με τα συχνά καταμαράν και στη συνέχεια με τα δημόσια λεωφορεία από το Viti Levu, το μεγαλύτερο, «ηπειρωτικό» νησί των Φίτζι και απολαύστε οικονομικές διακοπές σε ένα υπέροχο μέρος.

Μεξικό

Αν δεν είστε από εκείνους που πτοούνται από τις ταραχές στο Μεξικό, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε οικονομικές διακοπές, σε εκπληκτικά θέρετρα. Φροντίστε να βρείτε οικονομικά εισιτήρια από πριν και αποφύγετε τις περιόδους των διακοπών στις Η.Π.Α. Βόρεια του Puerto Vallarta, παραλιακές πόλεις όπως η Chacala, προσφέρουν οικονομική διαμονή και χαλαρή ατμόσφαιρα. Οικονομικές επιλογές μπορείτε να βρείτε ακόμη και στην καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας, στη χερσόνησο Γιουκατάν. Επισκεφτείτε με λεωφορείο τις περιοχές Mérida και Tulum, για να θαυμάσετε τα αξιοθέατα των Μάγιας, με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι αν κάνατε βόλτες στο Κανκούν. Ψάξτε για καμπάνες, δωμάτια και οικονομικά καταλύματα που βρίσκονται συνήθως σε παραλιακούς προορισμούς.

Karnataka, Ινδία

Η Ινδία έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στον ταξιδιώτη που αναζητά οικονομικές διακοπές, αν και όσοι έχετε επισκεφτεί την Γκόα την υψηλή περίοδο, μπορεί να αμφιβάλλετε γι’ αυτό. Αν επιμένετε να πάτε εκεί, προτιμήστε την χαμηλή περίοδο, διαφορετικά έχετε πολλές ακόμη επιλογές. Η γειτονική ακτή της Karnataka, έχει γαλήνιες παραλίες, λιμανάκια και ήρεμα θέρετρα, αλλά και κοντινές πόλεις με εντυπωσιακούς ναούς, όπως η Hampi, ένα από τα πιο ήρεμα μέρη της Νότιας Ινδίας. Το καλύτερο από όλα μάλιστα, είναι πως τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι φθηνά και τα περισσότερα αξιοθέατα είναι δωρεάν.

Palawan, Φιλιππίνες

Ποτάμια και ζούγκλες, ασβεστολιθικά βράχια και παρθένες παραλίες! Η επαρχία Palawan στις νότιες Φιλιππίνες, δεν είναι μυστικό, αλλά ανταμείβει καθέναν που την επισκέπτεται. Αυτό το μίγμα άγριας ομορφιάς, σε συνδυασμό με τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, όπως το Εθνικό Πάρκο με τον υπόγειο ποταμό Puerto Princesa και το αρχιπέλαγος Bacuit (και τα δύο με πολύ καλές τιμές), καθιστούν αυτή τη χώρα μια αξιόλογη επιλογή, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν ταξιδέψει στην Ασία. Από την επαρχία Palawan, μπορείτε να πάτε στα νησιά Calamian, όπου θα βρείτε εκπληκτικές παραλίες. Προσοχή μόνο τους μήνες Μάιο-Οκτώβριος, καθώς είναι η περίοδος των μουσώνων, με συχνές βροχές, συνήθως το απόγευμα.

Αιθιοπία

Αν και δεν είναι όλες οι περιοχές στην Αιθιοπία οικονομικές, σίγουρα μπορείτε να δείτε πολλά αξιοθέατα στην… ιστορική της διαδρομή, χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα, με φτηνές εσωτερικές πτήσεις. Αυτό το εκπληκτικό ταξίδι περιλαμβάνει τα μοναστήρια της λίμνης Τάνα και τους καταρράκτες Blue Nile, τα λαξευμένα στο βράχο θαύματα της Lalibela και πολλά άλλα. Είναι αλήθεια ότι ο προϋπολογισμός σας θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αν προσλάβετε κάποιον ξεναγό με όχημα, είτε συμμετάσχετε σε μια οργανωμένη περιήγηση –που θα χρειαστεί αν θέλετε να απολαύσετε στο έπακρο την άγρια φύση της χώρας- αλλά μπορείτε να αφήσετε και μερικά για ένα επόμενο ταξίδι. Αυτό είναι ένα κομμάτι της Αφρικής που ανταμείβει τους περίεργους, αλλά και όσους έχουν… βαθιά τσέπη. Υπάρχουν άφθονα οικονομικά ξενοδοχεία και πολλά καινούργια οικονομικά καταλύματα.