Διάσημες πόλεις που κλέβουν τη δόξα από τις πρωτεύουσες

toronto-kanadas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Παρ’ όλο που δεν είναι πρωτεύουσες, είναι τόσο ξακουστές που… μπερδεύουν πολλούς. Είστε κι εσείς μέσα σε αυτούς;

Τορόντο, Καναδάς
Είναι η πόλη που δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες στον Καναδά και αυτή με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, ενώ μαζί με το Κεμπέκ, το Μόντρεαλ και το Βανκούβερ είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές πόλεις της χώρας. Καμία ωστόσο δεν είναι η πρωτεύουσα, ο τίτλος της οποίας ανήκει στην Οττάβα. Το Τορόντο, πάντως, είναι σημαντικό κέντρο μουσικών, τηλεοπτικών και θεατρικών παραγωγών.

Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες
Ίσως η πιο διάσημη και δημοφιλής πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών και ανάμεσα στις πιο αγαπημένες του πλανήτη, που όμως δεν είναι η πρωτεύουσα της χώρας. Η πραγματική πρωτεύουσα είναι αυτή που φιλοξενεί και τον Λευκό Οίκο, η Ουάσινγκτον D.C., η οποία βρίσκεται 370 χιλιόμετρα νότια του «Μεγάλου Μήλου» και αποτελεί το νομοθετικό και δικαστικό κέντρο της χώρας από το 1791.

Μαρακές, Μαρόκο
Θα ήταν λογικό να θεωρήσει κανείς τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό του Μαρόκο και έναν από τους πιο δημοφιλείς της Βορείου Αφρικής πρωτεύουσα της χώρας, αλλά αυτή τη θέση κατέχει το Ραμπάτ. Το Μαρακές είναι διάσημο για τα δαιδαλώδη δρομάκια του στην Παλιά Πόλη, τα αρχαία αξιοθέατά του και φυσικά το υπέροχο street food, που εντυπωσιάζει ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Το Ραμπάτ είναι η 7η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και έγινε πρωτεύουσα το 1912 υπό γαλλική κυριαρχία.

Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Αν και το Ρίο ντε Τζανέιρο υπήρξε η πρωτεύουσα του μεγαλύτερου κράτους της νότιας Αμερικής, δεν είναι πια. Η Βραζιλία είναι άλλη μια χώρα όπου οι περισσότεροι μπερδεύουν την πρωτεύουσά της και με το Ρίο να είναι σούπερ δημοφιλές με τις διάσημες παραλίες του και τα αξιοθέατα όπως το άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή, αλλά η πρωτεύουσά του είναι η Μπραζίλια. Το Σάο Πάολο είναι επίσης μια πόλη που πολλοί μπερδεύουν ως πρωτεύουσα και αποτελεί μια από τις πόλεις με τον μεγαλύτερο πληθυσμό.

Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
Το Ερμιτάζ που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο τέχνης του κόσμου, το Χειμερινό Ανάκτορο και ο Ναός του Σωτήρα του Χυμένου Αίματος είναι μερικά από τα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης που μπορεί να κάνουν πολλούς να τη θεωρήσουν πρωτεύουσα της Ρωσίας, όπως και να την προτιμήσουν αντί της Μόσχας. Είτε χιονισμένα, είτε φωτισμένα κατά το καλοκαιρινό φεστιβάλ «Λευκές νύχτες», τα μεγάλα αξιοθέατα της πόλης δεν έχουν κακή «γωνία» και δεν παύουν να εντυπωσιάσουν. Όσο για την πόλη, μπορεί να μην είναι κέντρο εξουσίας της χώρας, αλλά αναφέρεται συχνά ως πολιτιστικό κέντρο. 

Βαρκελώνη, Ισπανία
Ευλογημένη με μπόλικη λιακάδα, απίστευτη αρχιτεκτονική, όμορφες αστικές παραλίες και κουζίνα παγκοσμίου φήμης, η Βαρκελώνη συχνά συγχέεται ως πρωτεύουσα της Ισπανίας. Οι 32 εκατομμύρια ταξιδιώτες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο, όμως, ουσιαστικά επισκέπτονται την δεύτερη πόλη της χώρας, αφού η πραγματική πρωτεύουσα είναι η Μαδρίτη, σημαντικά μεγαλύτερη και επίσημη κατοικία της ισπανικής μοναρχίας.

Ζυρίχη, Ελβετία
Η Ζυρίχη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας κι επίσης σημαντικός «παίκτης» στην παγκόσμια οικονομία. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου, παρ’ όλο που έχει σχετικά μικρό πληθυσμό και φιλοξενεί μεγάλες οικονομικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές εταιρίες. Βρίσκεται συνεχώς ανάμεσα στις καλύτερες πόλεις για να ζήσει κάποιος και με την καλύτερη ποιότητα ζωής, κλέβοντας τη δόξα από την πρωτεύουσα, την Βέρνη.