Πότε αναμένεται να ανακάμψει ο τουρισμός της Ελλάδας;

plaka-athina
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η πανδημία συνεχίζει να χτυπά ανελέητα διάφορους τομείς, με τον τουρισμό να έχει πληγεί σημαντικά. Πότε αναμένεται, όμως, η ανάκαμψή του;

Προσανατολισμό προς το δεύτερο εξάμηνο του 2021 όσον αφορά την ανάκαμψη του τουρισμό έχει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, αν και ανέφερε πως οι εκτιμήσεις είναι ακόμη δύσκολες σε αυτή τη φάση. Τα στοιχεία, πάντως, δείχνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει χάσει το 80% των εσόδων, ενώ ακόμη κι αν οι πτήσεις λειτουργήσουν κανονικά, θα ανακτήσουν περίπου το 60% της δυναμικής του 2019.

Βασικός παράγοντας που ο πρόεδρος κρίνει ότι θα παίξει ρόλο στην ανάκαμψη είναι και η ενιαία πολιτική στον τουρισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα λεγόμενά του σε συνέντευξη τύπου,  ο οποίος τόνισε πως αν αυτό δεν συμβεί, η ανάκαμψη δεν θα έρθει.

Σημαντική έκρινε, επίσης, τη μείωση του ΦΠΑ όταν τελικά επανέλθει η αγορά του τουρισμού, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει ανταγωνιστική, όπως και την σωστή διαχείριση των πρωτόκολλων και της ασφάλειας.