Ταξιδεύουμε διαδικτυακά στα πιο όμορφα μέρη του πλανήτη

ethniko-parko-limnon-plitbitse-kroatia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ο πλανήτης μας δεν είναι μόνο πανδημίες, φωτιές, σεισμοί και φτώχεια. Αν προσπεράσουμε τις φυσικές καταστροφές και τα ανθρώπινα λάθη και παρεμβάσεις, θα διαπιστώσουμε ότι κρύβει ομορφιές, κατά βάση φυσικές, που ευχόμαστε να ανακαλύψουμε από κοντά σύντομα, με ασφάλεια. Όπως οι παρακάτω.

Εθνικό Πάρκο Λιμνών Πλίτβιτσε, Κροατία
Ένα μέρος απίστευτης ομορφιάς, με διάφορες λίμνες στις αποχρώσεις του πράσινου, του μπλε και του τιρκουάζ, το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Πλίτβιτσε είναι το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές της Κροατίας. Οι 16 λίμνες του συνδέονται μεταξύ τους με καταρράκτες και τριγύρω υπάρχουν απίστευτα μονοπάτια μέσα στη φύση που μόνο όποιος τα έχει περπατήσει καταλαβαίνει το μεγαλείο τους. Βρίσκεται ανάμεσα στο Ζάγκρεμπ και το Ζάνταρ και αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας, Μπορούμε σίγουρα να καταλάβουμε το γιατί.

Ilulissat Icefjord, Γροιλανδία
Είναι γνωστό και ως η πρωτεύουσα των παγετώνων της Γροιλανδίας και βρίσκεται στην άκρη του εξωπραγματικού ομώνυμου φιορδ Ilulissat. Εκεί βρίσκεται ο πιο γρήγορος παγετώνας του κόσμου, ο Sermeq Kujalleq, καθώς ταξιδεύει περίπου 40 μέτρα την ημέρα. Το μέρος βρίσκεται ανάμεσα στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 2004 και σίγουρα συνθέτει ένα σκηνικό που μοιάζει εντελώς εξωπραγματικό.

Sigiriya, Σρι Λάνκα
Προεξέχοντας από τα δάση και τις πεδιάδες στα βορειοανατολικά της Σρι Λάνκα, το Sigiriya είναι ένα από τα πιο μοναδικά αξιοθέατα της χώρας, αλλά και του κόσμου. Πρόκειται για ένα φρούριο πάνω σε έναν 200 μέτρων βράχο που είχε… ξεχαστεί από τον κόσμο, μέχρι που βρετανοί ιστορικοί το ανακάλυψαν τον 19ο αιώνα. Χτίστηκε από τον βασιλιά Kashyapa I τον 5ο αιώνα μ.Χ. και η ονομασία του σημαίνει «ο βράχος του λιονταριού», γι’ αυτό και την είσοδό του κοσμεί ένα ζευγάρι από γιγάντια πόδια λιονταριού. Για να φτάσει κανείς στο φρούριο, χρειάζεται να έχει αρκετή θέληση, αφού πρέπει να ανέβει 1200 σκαλιά, αλλά η θέα από εκεί προς τους κήπους και τη ζούγκλα είναι πραγματικά αξεπέραστη.

Απαγορευμένη Πόλη (Παλάτι-Μουσείο), Πεκίνο
Για πεντακόσια χρόνια, η Απαγορευμένη Πόλη ήταν το αυτοκρατορικό παλάτι των Κινέζων αυτοκρατόρων και ο απλός λαός απαγορευόταν να πλησιάσει τα τείχη του. Βρίσκεται στην καρδιά του Πεκίνου και είναι το μεγαλύτερο διατηρημένο συγκρότημα ανακτόρων στον κόσμο, με σχεδόν δύο φορές το μέγεθος του Βατικανού. Είναι χτισμένο σε παραδοσιακό κινεζικό στυλ και περιλαμβάνει περίπου 9 χιλιάδες δωμάτια. To 1925, όμως, μετατράπηκε σε μουσείο και μπήκε στη λίστα της UNESCO, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες από διάφορα μέρη της γης.

Geirangerfjord, Νορβηγία
Όταν μιλάμε για φυσική ομορφιά, η Νορβηγία δεν μπορεί να μείνει εκτός, αφού αποτελεί έναν ευλογημένο τόπο, με εξωπραγματικά τοπία και φιορδ. Το Geirangerfjord στη δυτική Νορβηγία είναι ένα από αυτά, με τα βαθιά μπλε νερά του, τους δυνατούς καταρράκτες του και τις καταπράσινες πλαγιές του, το οποίο φυσικά δεν λείπει από τη λίστα της UNESCO. Δεν προκαλεί έκπληξη το ότι είναι απολύτως φωτογενές, με βουνά και λόφους να το περιτριγυρίζουν και με 260 μέτρα βάθος, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στα πιο όμορφα φιορδ του κόσμου.

Χειμερινό Ανάκτορο, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
Ένα πραγματικό αριστούργημα ρώσικης μπαρόκ αρχιτεκτονικής, το Χειμερινό Ανάκτορο είναι το πιο εμβληματικό κτήριο της Αγίας Πετρούπολης. Η πολυτελής πρώην κατοικία των Τσάρων πλέον φιλοξενεί το Μουσείο Ερμιτάζ, που αν και παραμένει προσωρινά κλειστό λόγω κορωνοϊού, μέσα του κρύβει απίστευτους θησαυρούς και εντυπωσιακές συλλογές τέχνης. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νέβα και διαθέτει περισσότερα από 1000 δωμάτια και αίθουσες, έμπνευσης του μπαρόκ αρχιτέκτονα, Bartolomeo Francesco Rastrelli.  

Καταρράκτες Βικτώρια, Ζιμπάμπουε
Στην τοπική γλώσσα ονομάζονται Mosi-oa-Tunya, δηλαδή «ο καπνός που βροντά» και πρόκειται για έναν από τους πιο εντυπωσιακούς και μεγαλύτερους καταρράκτες στον κόσμο, μεταξύ της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε στην Αφρική, που η θέα του προκαλεί δέος στον επισκέπτη, ενώ η φύση γύρω του, μοιάζει με θαύμα. Οι περίφημοι καταρράκτες της Βικτωρίας, δημιουργούν ένα «σύννεφο» υδρατμών που είναι ορατό περισσότερο από 20 χιλιόμετρα μακριά, ενώ τα χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού που χύνονται κάθε λεπτό, δημιουργούν έναν εκκωφαντικό θόρυβο –εξού και η ονομασία του. Το ύψος τους φτάνει τα 108 μέτρα και κάπου εκεί ψηλά υπάρχει και μια μικρή «πισίνα» ονόματι Devil’s Pool, όπου οι πιο τολμηροί κολυμπούν με την καλύτερη θέα της ζωής τους.