Ταξιδεύουμε νοερά σε επτά αγαπημένα μέρη της Βόρειας Ελλάδας

parko-agias-barbaras-drama
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, οι Σέρρες είναι μερικές μόνο αγαπημένες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας που πλήττονται σημαντικά από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Κι επειδή μπορεί να καθυστερήσουμε να πατήσουμε ξανά στα εδάφη τους, θυμόμαστε τις ομορφιές τους μέσα από φωτογραφικά στιγμιότυπα κι ευχόμαστε σύντομα να τις δούμε και από κοντά με ασφάλεια.

Η συνύπαρξη των νεοκλασικών, των παραδοσιακών και των σύγχρονων σπιτιών, ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, τα όμορφα τοπία που προσφέρονται για περιηγήσεις στη φύση και τα ιστορικά μνημεία, συνθέτουν ένα σκηνικό μοναδικό στην Καβάλα.

Το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, είναι το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης και ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωσή της. Με τους 6 ορόφους και τα 34 μέτρα ύψος του εντυπωσιάζει τόσο τους ντόπιους, όσο και τους επισκέπτες. 

Οι Σέρρες αποτελούν ένα σύγχρονο αστικό κέντρο με όμορφα κτήρια και τοπία, φαρδείς δρόμους και πλατείες, αλλά πανέμορφα πάρκα, όπως η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί στην Ακρόπολη. Πρόκειται για το ωραιότερο πάρκο των Σερρών. Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων περίπου βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών βίσκεται και η Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών που αποτελεί ένα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο της βυζαντινής τέχνης. 

Το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα είναι ξακουστό για τον πλούτο του σε νερά και χρώματα, με τις λίμνες και τους καταρράκτες να ομορφαίνουν το τοπίο κάτω από τον ίσκιο αιωνόβιων δέντρων. Εδώ θα δείτε και τους παραδοσιακούς νερόμυλους, από τους οποίους ξεχωρίζει ο παλιός μουσουλμανικός «Μύλος των Ζώνκε», ενώ στη βόρεια πλευρά του πάρκου σώζεται και η καπναποθήκη του Ελβετοεβραίου καπνεμπόρου Έρμαν Σπήρερ από το1925 και ακριβώς μπροστά της βρίσκονται τα ερείπια της καπναποθήκης του Γιοσέφ Φαρατζή, όπου κλείστηκαν οι Εβραίοι της Δράμας το 1943 πριν από το τραγικό τέλος τους στα πολωνικά στρατόπεδα εξόντωσης.

Την αγαπούν όσοι αγαπούν και το ποδήλατο και η βόλτα στα στενά της Παλιάς Πόλης της, επιβάλλεται για λίγο άρωμα φρεσκοκομμένου καφέ και... σουτζούκ λουκούμ. Ο λόγος για την αγαπημένη Κομοτηνή, που με τους πεζοδρόμους και τα παζάρια της «κερδίζει» κάθε επισκέπτη. 

H Αρχόντισσα της Θράκης, Ξάνθη, στην «αγκαλιά» της Ροδόπης, με την Παλιά της Πόλη, τα αρχοντικά, τα μουσεία, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια έχει πολλά να δείξει στον επισκέπτη της. Το καρναβάλι της, μάλιστα, είναι ένα από τα πιο σημαντικά της χώρας και παρ' όλο που τα μέτρα ενάντια στον Covid-19 του έβαλαν φρένο πέρσι -και όπως δείχνουν τα πράγματα και φέτος- μας έχει ήδη χαρίσει άπειρες αναμνήσεις. 

Με ιστορικό και μουσειακό ενδιαφέρον, φυσικές ομορφιές, σημαντική παράδοση και περίφημη γαστρονομία, η Κοζάνη ξεχωρίζει στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Η Κοζάνη είναι η «πόλη του Βιβλίου», με τον Μπούρινο και τον Αλιάκμονα, η πόλη των αρχοντικών και των βυζαντινών κάστρων, η πόλη με την πιο ξακουστή τυρόπιτα, τα γλυκά κρασιά και τον βαθυκόκκινο κρόκο.